Aksaray, tipik bir İç Anadolu şehri olduğu için sert ve karasal bir iklime sahiptir. Yazları kavurucu sıcakların etkisi altında olan şehre, kış aylarında dondurucu ve kar yağışlı hava hakim olur. Denize kıyısı bulunmayan ilin, termal su kaynakları bulunur.
İlimizde akarsular denize ulaşamaz ve Tuz Gölü yakınlarında yeraltına inerek kaybolurlar. ____Göl ve Göletler: Konya-Aksaray sınırları içerisinde yer alan, Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan ve 1500 km2 yüzölçümüne sahip denizden yüksekliği 925 m olan Tuz Gölünün 400 km² si İlimiz sınırları içerisindedir.
Peri Bacaları ve Selime Katedrali, Güzelyurt Evleri, Güvercinkayası, Zinciriye Medresesi, Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Aksaray Müzesi, Ziga Kaplıcaları, Aksaray Seyir Tepesi, Somuncu Baba Türbesi, Aksaray Meydan, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Hasan Dağı, Acı Göl, Tuz Gölü, Kılıçarslan Piknik Alanı, Aşıklı Höyük, ...
Cumhuriyet dönemine kadar Konya'ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında vilayet olmuş, 1933 yılında vilayetliği lağvedilerek Niğde'ye ilçe olarak bağlanmış ve 15 Haziran 1989 yılında yeniden Vilayet olmuştur.
İlgili 20 soru bulundu
AKSARAYLI KELİMESİNİN ANLAMI
Aksaray ilinden olan kimse anlamına gelir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Aksaray'lı, aksaraylı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kütahyalılık şeklinde olmalıdır.
33-35 derece doğu meridyenleri ile 38-39 derece kuzey paralelleri arasında yer alır. Doğuda Nevşehir, Güneydoğuda Niğde, Batısında Konya ve Kuzeyde Ankara ile Kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir.
Aksaray deyince akla ilk gelen yerlerden biri Melendiz Irmağı boyunca uzanan Ihlara Vadisi oluyor. Muhteşem görüntüsüyle dikkat çeken bu eşsiz doğa harikası, birçok açıdan sıra dışı özelliklere sahip. Ihlara Vadisi civarında yer alan Zigana Kaplıcaları, 50 derecelik sıcak suları ile görülmeye değer…
Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilmiştir.
Aksaray, Cumhuriyet dönemi'nde 1920'de il durumuna getirildi. 1933'te çıkartılan hususi kanunla Niğde'ye bağlandı ve 1989'da yeniden il oldu.
Aksaray tarımsal üretim açısından stratejik önemde ve konumda olan bir şehir. Buğday, arpa, yonca, silajlık mısır, şekerpancarı gibi hem bitkisel hem de hayvansal üretim açısından önemli girdilerin yetiştirildiği bir bölge.
Sekiz ilçesi ve yüzü aşkın köyü ile Aksaray, 4.589 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. İlde Alevi-Bektaşi inanç sistemine mensup, içerisinde Gaziemir ve Bozcayurt köylerinin de bulunduğu (birisi kasaba) sekiz yerleşim yeri vardır.
Aksaray'da Türkiye'nin 2.büyük gölü olan Tuz gölünden (2400 km2) başka göl yoktur. Göl çevresi bataklıklarla çevrili olup, bataklık dışında kalan arazi çoraklaşmıştır.
Kışın soğuk yazın da sıcak karakterli hava kütleleri ve basınç merkezlerinin neden olduğu hava olaylarıyla şekillenen Aksaray iklimi yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlıdır.
Aksaray'da birbirinden güzel gezilecek yerler arasında muhteşem doğal güzelliği ile Ihlara Vadisi, Selçuklu mimarisinin mirası Eğri Minare, bölgenin tarihi zenginliklerini yansıtan Acemhöyük, Sümbüllü Kilise, Güzelyurt Evleri, Aksaray Zinciriye Medresesi, Aksaray Müzesi ve Nora Antik Kenti bulunur.
Taşpınar Halısı, Güzelyurt Çömleği, Gülağaç Sele Sepeti, Aksaray Saray Helvası, Aksaray Köpük Helvası, Çiniler, Küçük Objeler ve Biblolar kendiniz için veya sevdiklerinize alabileceğiniz bu hediyelerden bazılarıdır.
Doğuda Nevşehir, güneydoğuda Niğde, batısında Konya ve kuzeyde Ankara ile kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir.7997 km² yüzölçümünde geniş bir alana sahiptir. Bölgede Hasan Dağı, Melendiz Dağları ve Ekecik Dağı gibi volkanik dağlar ile lavların meydana getirdiği platolar vardır.
Bu bağlamda Aksaray Ankara arası otobüsle yolculuk yaklaşık olarak 3 saat ile 3 saat 15 dakika arasında değişmektedir.
Şehrin; Aksaray merkez ilçe başta olmak üzere Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi ve Sultanhanı ilçeleri bulunuyor. Aksaray merkez ilçe; 3.935 km2'lik alanıyla Aksaray'ın en büyük ilçesidir.
İki şehir arasında aktarmalı olarak uçuş gerçekleşir. Aksaray Ankara arası ortalama olarak 3 saat 25 dakika kadar sürmektedir. Bu saat aralığı aktarmayı bekleme süresine göre farklılık göstermektedir.
Aksaray'ın Hasan Dağı eteklerinde yetiştirilen ve faydası saymakla bitmeyen 2017 Oscar kalite ödüllü goji berry, Aksaray'dan tüm dünyaya ihraç ediliyor. Ana vatanı Tibet olan ve Türkiye'de "kurt üzümü" olarak bilinen goji berry'nin çiçeğinden dallarına kadar her şeyi çeşitli gıda maddesi olarak tüketiliyor.
Otomotiv yan sanayi olarak gelişmiş olan Aksaray'da özellikle gıda ürünleri imalatı, maden, metal sanayi, et, süt, tarımsal ürün işleme gibi çeşitli sektörlerdeki yatı- rımlar ve Brisa Lastik Fabrikasının ilave yatırımları ile istihdam artmakta ve şehrin ekonomisi gelişme göstermektedir.
Aksaray'ın meşhur lezzeti “ince elek tatlısı” nasıl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri