Daha önceden adının Emirgazi olduğu, sonradan bu ismin Gaziemir şeklinde değiştirildiği söyleniyor. Aksaray'a 50, Güzelyurt'a 18 km uzaklıkta yer alan köyün başlıca gelir kaynakları arasında tarım ve hayvancılık bulunuyor. Nüfusu bin civarında olan köyde yaşayanların Alevi kökenli olduğu biliniyor.
Yörede olan ve aynı şekilde kurulan diğer iki Alevi köyü Zengen ve Orhaniye. Buralarda da Alevi geleneği yaşatılmaya çalışılıyor ve Hızır aşkıyla yol yürüyor.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir.
Kürdistan coğrafyası dışında Horasan ve sürgün bölgesi Cihanbeyli bölgesi ile Haymana ile Rojhılat'ta başta Kırmaşan olmak üzere dağınık halde Ehli Hak-Yaresan Kürt Aleviliği yaşıyor. Bütün Kuzey Dersim bölgesi ile neredeyse bütün Kuzey Batı ve Batı nüfusu Kürt Alevidir.
Alevi köylerine cami, imam ve namaz dayatması, din, vicdan, inanç ve düşünce özgürlüğüne, laiklik ilkesine aykırı bir insan hakkı ihlalidir.
İlgili 42 soru bulundu
Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.
Asimilasyon politikası Alevi köylerinde ne zaman yapılmaya başlandı, 80 ihtilalinde Alevilerin yoğun olduğu köylerde cami yapıldı. İmam gönderdiler, para da alıyordu ama camiye giden kimse yoktu. Camiler yıkıldı, kullanılmıyor şimdi ise karakollarda yüksek sesle ezan okutularak asimilasyon politikası uygulanıyor.
Yaklaşık 120 bin nüfusu olan bu ilçede yaşayanların çoğu Alevi.
Adlandırma. Bölgede daha önce göçebe olarak yaşayan ve Osmanlı idari sisteminde aşiret kazası olarak tanımlanan Yörük Atçeken Aşireti bulunmaktaydı. İlçe şimdiki adını 18.yy'da Urfa yöresinden buraya gelen Canbegli Kürt aşiretinden alır.
Kaynaklarda çeşitli tartışmalar olmak ile birlikte maddi gerçekler ile desteklenen tezler Osmanlı aşiret kaynaklarında bu bölgeye yerleşen aşiretlerin tasniflendirilmiş olmasına dayanmaktadır. Kaynaklarda Aşireti Canbeğlü olarak geçen Cihanbeyli Kürtleri Türkmen Ekradı (Kürtleşmiş Türkmen) geçer.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Ama bunun sorumlusu Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir. Mevlevilik özünden saptırılmış, iktidarlara hizmet eder hâle gelmiştir, o ayrı konu. Ama Mevlâna kesinlikle Ehlibeyt taraftarıdır.
Yağmur duasına çıkılmadan önce burada kurban kesilir. İl genelinde muhtelif Alevi köyleri olmakla beraber Kavak ve Ladik ilçelerinde daha kalabalık Alevi toplulukları vardır.
Balâ ilçesi havalisinin ve 21 köy halkının tamamı Bozulus türkmenleridir. Türkmen oğuzların bayındır boyundandırlar. Bozulus Türkmenlerinin en büyük aşiretlerinden biri olan Tabanlı aşiretine mensupturlar.
Uzun yıllardır Konya'nın Kulu, Cihanbeyli, Yunak ve Çeltik gibi ilçelerinde yaşayan, bölgenin asli nüfusu arasında görülen ve kendilerini yaşadıkları kentler üzerinden tanımlayan Kürtler ile 90'lı yıllardan sonra savaş koşullarının yakıcılığından dolayı Konya'ya göç etmek zorunda kalan Kürtleri birbirinden ayırt etmek ...
Konya'nın merkezine uzak Kulu, Cihanbeyli, Yunak, Çeltik gibi ilçelerde uzun süredir yaşayan Kürt toplulukları azınlık konumunda olmalarına rağmen, bir arada bulunma ve görece daha korunaklı olan köylere sahip olmak açısından şanslıdırlar.
Öz: Ülkemizin Akdeniz sahillerinde varlıklarını uzun yıllardır sürdüren Nusayriler/Arap Alevileri kendilerine has dini, etnik, sosyal ve kültürel farklılıkları olan bir gruptur. Son dönemlerde gruba ilişkin yaklaşımlarda bu grubun Alevi üst kimliğinde tanımlanması görülmektedir.
Suriye sınırında bulunan Hatay'ın Altınözü İlçesi, Arapça ve Türkçenin temas halinde olduğu bir dil bölgesidir. İlçe; Sünnî Arap, Sünnî Türk, Sünnî Kürt, Alevî Arap ve Arap Ortodoks gibi farklı etnik ve dinî grupları barındırmaktadır.
Özet. Araştırmanın konusunu, Türkiye'de Hatay, İskenderun, Adana, Tarsus ve Mersin bölgelerinde yaşayan Arap Alevh-Nusayrüer oluşturmaktadır.
Gülbang ( Gülbeng ) kökeni farsçadır, bir ağızdan yüksek sesle okunan dualardır. Alevi-bektaşi ayin ve cem törenlerinde, belli muhabbet ortamlarında alevi ulularını anmak için okunur. Alevilerde gülbenk içsel anlamıyla ezan karşılığındadır.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Alevilik bir ırk kimliği, bir etnik aidiyet değildir. Dolayısıyla doğuştan gelen bir özellik değildir. İnsanın özgür iradesi ile seçip kabul edebileceği bir inançtır. Nasıl ki diğer inançlar terk edilip yenileri tercih ediliyor ve ona göre bir yaşam seciliyorsa, aynı durum Alevilik inancı içinde geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri