Dönüşümcü liderlik, lider izleyicilerin, değer kuramlarını ve kurumunu değiştirendir. Liderler geleceğe yönelik iyi bir tablo çizerek, zor amaçları önemseyerek ve topluluklar için ideal vizyon oluşturarak ve bu vizyona nasıl ulaşacağını anlatan enerji verirler.
Dönüşümcü Liderlik
Örgütte ani ve etkili değişimi gerçekleştirmeye yönelik bir liderlik biçimidir. Öğrenmeyi kolaylaştırmak ve yenilikçi bir yaklaşım izlemek temeldir. dönüştürerek, onların beklentilerin de ötesinde performans sağlamaları amacına yöneliktir.
Dönüşümsel Liderlik Ne Anlama Gelmektedir ? Dönüşümsel liderlik bir örgütün sahip olduğu vizyonu, misyonu ve fikrini temsil etmektedir. Dönüşümsel liderler örgütteki çalışanları hedefler doğrultusunda yönlendiren ve örgüt amaçlarını gerçekleştirmek için öncül olan kişilerdir.
Karizmatik liderler doğuştan gelen bir çekiciliğe ve cazibeye sahipken; dönüşümcü liderlik için liderler eğitilebilirler. Karizmatik liderler herhangi bir organizasyonda hiçbir şey değiştirmeyebilir ancak dönüşümcü liderlerdeki temel amaç değişim ve dönüşümdür.
İlgili 25 soru bulundu
Dönüşümcü lider, geleceğe yönelik tasarladığı bir vizyon doğrultusunda yenilikçi ve yaratıcı faaliyetlerde bulunan liderlik tipidir. Dönüşümcü lider, astlarını da bu amaca yönelik çalışmaları için motive eder. Dönüşümcü liderler, kendilerini takip eden kişilerin de değişip dönüşmesini sağlar.
Dönüşümcü liderlik değişimde etkili olan, güven duygusu sağlayan, enerji veren, çalışanları aydınlatan ve yeni tavırlar geliştirmeye dayanan bir liderlik modelidir. Takımın moralini ve özgüvenini yükselterek, takımın genel bir vizyona veya ortak bir amaca göre çalışmasını sağlar.
Literatürde dönüşümcü liderliğin kavramsal olarak dört alt boyutu içerdiği ifade edilmektedir: karizma, ilham verme ve motivasyon, bireysel düşünce/ilgi ve entelektüel (zihinsel) uyarım (Burns, 1978, 12).
Dönüşümcü Liderliğin Bileşenleri
Bu süreçte ilk olarak dönüşümcü liderlik konusunun bileşenlerini karizma, bireysel ilgi ve entelektüel teşvik (zihinsel uyarım) olarak üç bileşen altında toplamıştır.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Dönüştürücü liderler birer rol modeldirler. İnsanlara rol model olan bütün dönüştürücü liderler, yüksek duygusal zekâya sahiptirler. Dönüştürücü liderler ilham verdikleri kadar, kendilerini takip eden insanların bireysel gelişimini destekleyen bir rehberlik görevini de üstlenirler.
Dönüşümcü liderlikle ilgili olarak, ilk 5 bileşen – İdealleştirilmiş Nitelikler, İdealleştirilmiş Davranışlar, İlham Verici Motivasyon, Entelektüel Teşvik ve Kişiselleştirilmiş Düşünce – dönüşümsel liderlik davranışları olarak kabul edilir.
Öngörülen yönetimsel bir tasarımı tanımlamak, buna ilişkin organizasyon el değişim ihtiyaçlarını belirlemek, uygulamaları ve sorumlulukları ortaya koymak bir anlamda statükoyu değiştirmeye girişmektir.
Greenleaf, hizmetkâr liderlik kavramını, kendini diğer insanların yerine koyabilen, onları dinleyen, onları duygusal olarak anlayan ve destekleyen alışılmadık bir güce ve kaynağa sahip kişi olarak tanımlamıştır (Greenleaf, 1977: 22).
Sosyolojik bir tez olan “dönüşümcü liderlik” kavramı daha sonra 1978 yılında James McGregor Burns tarafından sistematize edilmiştir. Ona göre lider, takımdakiler üzerinde yüksek düzeyde moral, motivasyon ve performans yaratan kişidir.
⦁ Etkileşimsel Lider:
Çalışanlarının fiziksel ve güvenlik gereksinimleri üzerine odaklanan etkileşimsel liderler, çalışanların işleri başarma ve amaçlara ulaşma noktasında harekete geçirmeye çalışırlar. Etkileşimsel Lidere en güzel örneklerden biri Fatih Terim'dir.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Transformasyonel (Dönüşümcü) liderlik, hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı günümüzde yenilikçi, yaratıcı ve esnek organizasyonel yapılar üretmede etkili bir liderlik yaklaşımıdır. Transformasyonel liderlik yönünü geleceğe çeviren ve köklü değişimi hedefleyen reformist liderlik ifade edilmektedir.
Katılımcı Liderlik: Lider karar vermeden önce işgörenlerin düşüncelerini almakta ve onları karar verme sürecine katmaktadır. Katılımcı lider, astlarına danışarak karar alır. Kriz dönemleri dışında, organizasyon amaçları grubun kararına göre yönlenir.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Kuantum liderlik, belirsizlik durumunu örgüt ortamında anlamış, kabul etmiş ve planlarını ona göre yapan liderlik yaklaşımıdır. Bu durum, kuantum liderliğe daha nesnel bir tanımlama getirmeyi zorlaştırmaktadır.
Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).
Demokratik lider ise, grubun tüm üyelerinin fikirlerini ifade etmelerine, önerilerde bulunmalarına fırsat tanıyan ve onları karar alma sürecine dâhil eden kişidir. Demokratik liderler, yönetim yetkisini grubun diğer üyeleri ile paylaşma eğilimi gösterirler ve buna bağlı olarak problemi grup üyeleri ile paylaşırlar.
Hersey ve Blanchard'in Durumsal Liderlik Kuramı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri