Emniyet kemeri: Sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri ile seyahat etmesi zorunludur. Bu nedenle TÜVTÜRK emniyet kemerlerini de özel olarak kontrol ediyor. Emniyet kemerlerinde herhangi bir arıza bulunması durumunda ise araç muayeneden geçemez.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
TÜVTÜRK - 01.01.1995 tarihi sonrası araçların arka koltuklarında çalışır durumda emniyet kemeri olması zorunludur. | Facebook.
Yetkili servis halleder veya herhangi bir kaportacı da halleder.
İlgili 32 soru bulundu
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Aktif tutucu sisteme eklenen dirençler sayesinde emniyet kemeri patlak olsa bile sürücü panelinde herhangi bir uyarı ışığı yanmaz. Bu nedenle emniyet kemerinin patlak olup olmadığını anlamak için en iyi yol aktif tutucu sistemi incelemek ve herhangi bir direnç ilavesi olmadığından emin olmaktır.
TÜRKİYE: 01.01.1992 tarihinden itibaren "şehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil işlemi gören arazi taşıtları ve minibüs gibi taşıtların sürücüleri ile ön koltuğunda oturan yolcularına" emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildi ...
Direk kemerdi. Kemeri çektiğinde çat çat diye frenliyorsa muayeneden geçer.
Emniyetsiz araçta yapılan uygulama:
Muayene raporunda “emniyetsiz” ibaresi açıkça belirtilir. Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz.
Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz: - Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır. - Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
2023 emniyet kemeri cezası için güncel ödenmesi gereken tutar 436 TL'dir. Emniyet kemeri cezası ödeme için işlemlerini 15 gün içinde yaparsan emniyet kemeri takmama cezası tutarında %25 oranında indirim uygulanır. Yani 436 TL ceza tutarı, 327 TL olarak ödenir.
Emniyet kemerini takmama cezası 15 puandır ve verilen ceza puanı ehliyetinize işlenir. Ceza puanı 100 olan sürücülerin ehliyetleri 2 ay süreyle geri alınıyor ve ehliyetinizi tekrar geri alabilmek için bir sürücü kursundan 40 saatlik bir eğitimin sonunda uygunluk belgesi almanız gerekiyor.
Trafik akışı içerisinde kural ihlalinde blunan araç sürücüleri tespit edilmektedir. Yapılan tespitlerin ardından ise kural ihlali yapan araç sürücüsüne ceza uygulanmaktadır. Kural ihlali sonrasında tespit edilen plakaya emniyet kemeri cezası yazılmaktadır.
Son 1 aydır renkli kemerler tüvtürk de geçemiyor. Onay etiketi olmayan renkli kemerler ağır kusur sayılıyormuş. Onay etiketi diktirilse bile " artık onay etiketleri dikişli değil" deyip muayeneden bırakıyorlarmış.
Kemeriniz raflarda fazla durarak yıpranmamış oluşuna dikkat etmeniz gerekmektedir, paraşüt tipi emniyet kemerinin raf ömrü en çok 5 yıldır. Bağlantı yerlerinde bulunan tokaların ise düzgün bir şekilde çalışır halde olması gerekmektedir.
2.7.02-017 Harekete geçer geçmez, hemen bir fren denemesi yapmalısınız.
Bununla beraber, trafik polislerinin yaptıkları kontrollerde, verilen emniyet kemeri takmama cezası tutarı, bu sene (2023 yılında) 436 TL'dir. Ceza tutarının ödeme süresi, 15 günü aşmadığı takdirde, emniyet kemeri takmama cezası tutarında %25'lik bir indirim uygulanmaktadır.
Emniyet Kemerine Direnç Takılması
Özellikle kazalardan sonra airbag açılmalarında veya aracın sistemsel arızaları bunu tetiklediğinde kadranda uyarı olarak airbag lambası yanar. Sürücüye bu şekilde arıza bildirimi yapılır. Lambayı söndürmek için ise kemerlere direnç takılır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri