Ultrason cihazının inceleme sırasında vücut ile temas eden bölümüne prop denilmektedir. Kullanılan probun oluşturduğu ses dalgaları özellikle damarlarda kan akımı yönüne göre değerlendirilir. Görüntüleme sırasında proba yaklaşan ve uzaklaşan kan akımı mavi ya da kırmızı olarak renklendirilir.
Doppler ultrasonda akım yönü değişik renklerle temsil edilebilir; genelde yukarı giden normal akım mavi, geriye akan yetmezlikli akım ise kırmızı renkte gösterilir.
Bu cihazlar prob denilen parçasından insan vücudunun içine önce yüksek frekanslı bir ses dalgası gönderir aynı zamanda gönderdiği sesin yankısını da algılayarak algılanan yankının bilgisayar yardımı ile işlenmesi sonucu radyoloji uzmanlarının anlayabileceği bir görüntü haline getirirler.
Renkli ultrason, normal ultrason gibi bir başlık aracılığıyla yapılır. Bu başlık görüntülenecek bölge üzerinde dolaştırılır. Daha sonra ekranda elde edilen görüntüler doktor tarafından yorumlanır. Çekim doktor veya teknisyen tarafından gerçekleştirilebilir.
Renkli Doppler Sonucu Ne Zaman Çıkar? Yaklaşık 40-45 dakika süren renkli doppler işleminde sonuç kısa sürede çıkar. Görüntülemede çıkan değerler uzman radyoloji doktor tarafından imzalanarak hazırlanır. Doktor bir süre sonra bu sonuçları hasta ile paylaşabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Renkli Ultrason (Doppler) Nedir? Kan damarlarının detaylı bir şekilde incelenmesi için yapılan görüntüleme tekniğine renkli ultrason denilmektedir. Renkli ultrasonda tiroid şüphesinden karaciğer kontrolüne, gebelikten kadın hastalıklarına kadar birçok alanda yapılan görüntüleme çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
Doppler ultrason vücuttaki damarsal yatağı, bu damarların kan akım özelliklerini ve diğer organlarla olan ilişkilerini değerlendirmek için kullanılır.
Renkli Doppler ve Biyofizik Profil İnceleme
Gebeliğin ilk üç ayından itibaren, gerekli olur ise, bebeğin gelişimi, anne-bebek arasındaki damarsal iletişimin durumu, çoğul gebeliklerde fetusların kan akımlarının etkileşimlerini ölçmek amacıyla renkli Doppler inceleme, gebeliğin her haftasında yapılabilir.
Yüksek çözünürlükle çalışan gelişmiş bir ultrason cihazı kullanılarak yapılan bu ultrason muayenesi ortalama 40-45 dakika sürer. İşlem sonucunda bebekteki tüm ölçüm sonuçlarını, bebeğin gelişimi, normal ve normal dışı bulguları ve bunlara ilişkin önerileri ve yorumlanan tüm görüntüleri içeren bir rapor verilir.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Ayrıntılı (detaylı) ultrason, anne karnındaki bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, elleri, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayakları başta olmak üzere tüm organ gelişiminin değerlendirilmesini sağlayan bir tanı yöntemidir.
Ultrason çekmek için yüksek ses dalgalarını vücuda ileten bir prob kullanılır. Bu probun vücut üzerinde belirli bölgelere konulmasıyla da ilgili bölgelerdeki yapıların görüntüsü elde edilir. Ultrasonda görüntü elde etmek için ses dalgaları kullanıldığından USG işleminde radyasyon riski yoktur.
Renkli Doppler Ultrasonografisi
Ayrıntılı ultrason ve detaylı ultrason olarak da adlandırılır.
Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.Cinsiyet saptanmasında 16. haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.
Gebelik kesesi genel olarak 4 hafta+3 gün gibi erken bir dönemde saptanabilir. Rahim iç duvarında 3-5 mmlik içi koyu renkli halka şeklinde gözlenir.
Ultrason sonuçları; işlemden hemen sonra çıkmaktadır. Ultrason sonuçlarının gerekli tedavi planlamasının yapılabilmesi için doktor değerlendirmesine sunulması gerekmektedir.
Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur.
İdeali, bu konuda uzmanlaşmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı yani Perinatoloji uzmanı (Maternal Fetal Tıp uzmanı - yüksek riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılmasıdır. Yine bazı ülkelerde ve ülkemizde radyologlar tarafından da yapılmaktadır.
Anne karnındaki bebeğin organlarının incelenmesine ayrıntılı ultrason denir. Bu incelemeye halk arasında renkli ultrason, detaylı ultrason da denilmektedir.
Renkli ultrason, bebeğinizin rahimdeki yüksek çözünürlüklü, renkli görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Ultrason, özel ekipmandan yönlendirilen ve geri dönen ses dalgalarını dinleyerek çalışır ve bir görüntü oluşturur.
Renkli Doppler Ultrason adı verilen bu yöntem sayesinde damarlardaki daralma ve tıkanıklar saptanır. Kan akım hızına yönelik ölçümler yapılır. Organların ve organlardaki tümörlerin kanlanma özellikleri incelenebilir. Özellikle boyun damarlarındaki daralmalarda Renkli Doppler çok sık kullanılır.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri