Dr. Hakan Uçar, “35 yaşın üstündeyseniz ve hayatınızda düzenli spor yapmamışsanız, spora başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçilmesi gerekiyor. Efor, kalp ultrasonu ve doktor kontrolü kesinlikle yaptırılmalı ve şekere tansiyona bakılmalıdır. Yapılacak sporda mutlaka doktora danışılmalı.
Kas dokusu, insan vücut ağırlığının yaklaşık %30-40 kadarını oluştururlar. Bu oran yaşla birlikte azalmaya başlar. 70'li yaşlara gelindiğinde bu oran neredeyse yarı yarıya azalır. Kas dokusunda azalma 30 yaş civarında başlar ve artarak devam eder. Kas dokusu yerini yağ dokusuna bırakır.
Vücudunuzun yirmili yaşlarınızın başındaki umursamaz davranışları kolayca örtbas edemediğini ve iyileşmenin eskisinden daha uzun sürdüğünü hissedebilirsiniz. Fakat bunların hiçbiri sizi yıldırmasın. Doğru türde bir antrenman planıyla hala kas inşa edebilir ve ileri yaşlarda da güç kazanabilirsiniz.
Yaşımız ilerledikçe kas kütlemiz ve kas gücümüz azalmaya başlar, peki bunu durdurmak veya yavaşlatmak mümkün mü? Birçok yetişkin maksimum kas kütlesine 30'lu yaşların başında erişir. 40 yaşına kadar mutlaka maksimum kas kütlesine ulaşmış olacaktır.
Ama ne var ki önemli bir kuvvet kazancı yaşanabilir. Bunun da nedeni sinir sisteminin kasları kullanmayı öğrenmesidir. Araştırmalar kas ve sinir sistemi arasındaki koordinasyonun en iyi 10-12 yaş arasında kazanıldığını gösteriyor. Bu nedenle bu yaşlar her türlü spora başlangıç için ideal.
İlgili 22 soru bulundu
Vücut geliştirme sporları yaparak daha güzel bir fiziğe sahip olmak isteyenler, özellikle 40 yaşın üstündeyse kalp krizi riski taşıyor. Doç. Dr. Hakan Uçar protein tozu ve hormon gibi ürünlerden ise bütün yaş gruplarının kesinlikle uzak durması gerektiğini söyledi.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Kas kitlesi ve yoğunluğu arttıkça vücut ağırlığı da artar. Bu kesinlikle şişman olduğunuz anlamına gelmez; bu şekilde daha fazla kalori yakarız, metabolizma hızımız da artacağından yağlarda da gözle görülebilir bir azalma olacaktır.
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Omuz Genişlemesi Nasıl Olur? Kemiksel yapı 20 yaşından sonra fazla değişmez (En azından iyi yönde) Bu yüzden belirli bir yaştan sonra omuzları ancak kasları çalıştırarak geliştirebiliriz.
40-50 YAŞ:
Günlük 30-40 dakikalık yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi sporlar son derece idealdir. Bu yaşlarda çalışmaya başlamadan önce ısınma egzersizlerinizi ihmal etmemelisiniz. Futbol, basketbol ve uzun mesafe koşuları bu yaşın sporları değildir.
Düzenli olarak spor yapan ve kaslarını çalıştıran kişilerde kas kaybını azaltmak ve kaybedilen kasların geri kazanılmasını sağlamak mümkün. Tüm kasları çalıştıracak egzersizlere yönelmek bu noktada yapılabilecek iyi tercihlerden birisi. Çok fazla egzersiz yaparsanız kas yıkımına neden olabilirsiniz.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Karın kaslarının belirginleşmesinin önündeki en büyük engel vücut yağ oranıdır. Ortalama olarak haftada 3-4 gün egzersiz ve iyi bir beslenmeyle 6-7 ay kadar zamanda kaslar belirginleşmeye başlar. Fakat vücut yağ oranı yüksekse ya da bir sağlık sorunu varsa bu süre uzayabilir.
Büyük kas gruplarına 5-6 tekrar yapmak kası uyarmaya fazlasıyla yetiyor ( doğru nizami formda en ağır kilo da yapıldığı sürece). Ağır kilo düşük tekrar büyük kas grupları için, düşük kilo çok tekrar ise küçük kas grupları için.
Başlıktaki soruya dönecek olursak, kas yapmak size anladığımız anlamda kilo aldırmaz, tam tersine kaslarınız çok enerji çeken dokulardır, yani siz onları kullanmazken bile, durdukları yerde kalori harcarlar ki bu da adeta hayal gibi.
Spor Yaparak 2 Ayda En Fazla Kaç Kilo Verilir? Spor yaparak ve diyet ile birlikte 60 kilo bir kişinin haftada 2- 3 kilo vermesi beklenebilir. Bunu da 2 aya vuracak olursak 16- 24 kilo verilebilir. Daha fazla kiloda olan bireyler için bu sayı 30'lu kilolara kadar çıkabilir.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Spor Yaparak 3 Ayda En Fazla Kaç Kilo Verilir? Spor, diyet ve yürüyüş yardımı ile verilebilecek kilolar arttırılabilir. 1 haftada hem diyet hem spor yaparak 60 kilo bir kişinin 2- 2.5 kilo verdiği görülmüştür. Bu rakamı 3 aya uyarlarsak 60 kilo olan bir kişi spor ve diyetle 3 ayda 24- 30 kilo verebilir.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri