3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla %45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir. Bu oranın belirlenmesinde düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümleri esas alınacaktır.
Hali hazırdaki düzenlemeye göre; DOP kesintisi oranı en fazla %45 olacaktır. Diğer bir deyişle; madde 18 uygulaması yapılacak bir alanda, kamusal alan ihtiyacının karşılanması için, düzenlemeye dahil olan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin en fazla %45' i kesilebilecektir.
Düzenleme ortaklık payı oranı; 17.12.2003 günü yürürlüğe giren 5006 sayılı Yasa'nın 1. maddesinin 1. fıkrası ile % 35'ten % 40'a ve 10.07.2017 günü yürürlüğe giren 7181 sayılı Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 9. maddesi ile de % 45'e yükseltilmiştir.
Bu oran, 1985 tarihli 3194 sayılı İK'nun Arazi ve Arsa Düzenlemesi başlıklı 18. maddesinin ilk düzenleniş biçiminde %35'lik olarak düzenlenmiş idi7. Ancak 3194 sayılı İK'ndaki %35'lik bu oran, 03.12.2003 tarih ve 5006 sayılı Kanunla %40'a çıka- rılmıştır8.
DOP yani düzenleme ortaklık payı oranı; belli bir düzenleme sahasında tespit edilmiş olan düzenleme ortaklık payı miktarının bu saha içinde bulunan kadastro ya da imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranını gösterir.
İlgili 28 soru bulundu
2. Güncel DOP Kesintisi Oranı Nedir? 3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla %45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir. Bu oranın belirlenmesinde düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümleri esas alınacaktır.
DOP oranı nasıl hesaplanır dediğimizde düzenleme yapılması planlanan alana giren bölgelerin yüzölçümlerinin toplamının imar parsellerinde ayrılan alanların yüzölçümlerinin toplamından çıkarılması ile yapılır. DOP oranı yüzde 45'tir fakat yetkililer bu oranın hepsini kullanmak zorunda değildir.
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
DOP olarak adlandırılan bu kesinti miktarı düzenlemeye giren arsa ve arazilerin yüzölçümlerinin % 45'ını geçemez. DOP hesabı sonucunda bulunan oran % 45'ın üzerinde ise arda kalan kısım için kamulaştırma yoluna gidilir.
Yüzde 40 İmar Ne Demek? “yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
Bir düzenleme bölgesinde katılım kütlesinin (K) alanı 200 000 m2, düzenleme sonunda imar parsellerine ayrılan kısmın alanı (dağıtım kütlesi) (D) 160 000 m² ise, DOP hesabı Ģu Ģekilde olacaktır. (DOP) = (K) – (D) = 200 000–160 000 = 40 000 m2 (DOPO) = (KAA) / (K) = 40 000/200 000 = 0,20 yani %20 dir.
Bir parselde 18 uygulaması yapılmış olması, aynı parselde ikinci bir uygulama yapılmasına engel değildir. Ancak, bir parselden bir defadan fazla DOP kesintisi yapılamaz. (3194 s.Yasa md:18/6).
DOP kısaltmasının açılımı Düzenleme Ortaklık Payı demektir.
Düzenleme Ortaklık Payı, genel hizmet alanları için düzenlenen arsa ve araziler için uygulanırken, Kamu Ortaklık Payı (KOP) ise bu genel hizmet alanlarının dışında kalan resmi kurum ve kuruluşlar için düzenlenen alanlar için uygulanır.
Daha önce 16. madde uygulaması ile yola terk gibi işlem gören parselden DOP kesintisi alınmaz. 18 uygulaması alanı içinde bulunan bazı tarihi ve özel yapılar bu uygulamanın başlatılma süresini uzatabilir veya bu uygulamaya dâhil edilmeyebilir.
CEVAP) Öncelikle okul yeri DOP kesintisi ile oluşturulur ve de tescili Maliye Hazinesi adına yapılır. Şu an 18 uygulaması yapılmamaktadır ancak okul yeri tescile konu olduğu için tescil edilmesi gerekir...
Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 05.04.2004 tarihli ve 3401 sayılı Genelgesine göre düzenleme ile düzgün imar parsellerinin elde edilmesi amaçlandığına göre düzenleme alam içerisinde inşaat yapımına müsait olmayan “artık parsel” oluşturulmamalıdır.
“Pazar Yerleri” DOP'tan karşılanacaktır. “Semt Spor Alanı” DOP'tan, Bölgesel Spor Alanı KOP'tan karşılanacaktır. “Hastane Alanı”ndan DOP Kesintisi Yapılamaz. “Okul Alanı”ndan DOP Kesintisi Yapılamaz.
Park yapılacağına göre, belediye yetkileri içinde, belediyeye ait bir gayrimenkuldür. Bildiğiniz üzere devlet malları haczedilemez ve satılamaz.
1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
-Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyeti, Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Köy İçi Arsa Bölünebilir Mi? Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ifraz yapılması mümkündür. Yani köy içi arsa bölünebilir, ifraz edilebilir.
Kamu tesis arsaları için düzenleme sahası içerisindeki taşınmazlardan belirli bir miktar pay ayrılmak durumunda olup, bu miktarın oranına “Kamu Hizmetlerine Katılım Oranı” adı verilmekte (Yıldız, 1987), kamu hizmetlerine ayrılan hisseler için de “kamu ortaklık payı (KOP)” kavramı kullanılmaktadır.
18.Madde Uygulaması Uygulama Yazılımı Kadastral nitelikteki taşınmazlarda bütün sosyal tesislerin, yeşil alanların, kültürel alanların, yolların ayrılarak parsellerin yola cepheli şekilde inşaat yapılabilir hale getirilmesi işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri