Aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz bir şekilde yaptırılması mümkün olan bu tarama testi, bireylerden kan hücresi alınması ve bunların incelenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Evlilik öncesi sağlık raporu alınmasının yanı sıra SMA tarama testi de zorunludur. Bu test için öncelikle erkekten kan örneği alınır ve incelenir.
Türkiye'nin her yerindeki resmi veya özel hastanelerden “Evlilik İçin Sağlık Raporu” alınabilir. Bu nedenle evleneceğiniz kişi yaşadığı şehirden fotoğraflı sağlık raporunu alabilir. Siz de kendi aile hekiminizden ya da yukarıda belirtilen diğer hastanelerden sağlık raporunu alabilirsiniz.
Nikâh için sağlık raporu raporun alındığı sağlık merkezinin yoğunluğuna göre farklı süreçlerde alınabilir. Fakat bu süreç genel olarak 24 saat içerisinde alınabilir.
Evlilik için sağlık raporu nasıl alınır diye merak ediyorsan hemen anlatalım: Başvuru yapacağın evlendirme dairesinden istenen tüm tetkikleri öğrenip, bir sağlık kuruluşunda bu işlemleri gerçekleştirebilirsin. Bu tetkiklerin sonuçlarını aile hekimine onaylatarak, aile hekimi imzalı sağlık raporunu alabilirsin.
Evlilik öncesi sağlık raporu alınması Türk Medeni Kanunu'nun 136. maddesine göre zorunlu tutulmuştur. Evlilik raporu düzenlenmesi Aile Hekimliği Kanunu'nda aile hekiminin görevleri içinde yer alan bir hizmettir.
İlgili 33 soru bulundu
Kurumun istediği belgeler arasında bulunan ve alınması zorunlu olan evlilik için sağlık raporu aile hekimliği merkezleri toplum sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri , özel hastaneler gibi sağlık merkezlerinden alınabilmektedir.
Çiftler, nikah için sağlık raporu almak için ayrı zamanlarda, ayrı hekimlere başvurabilirler. Mevzuatta buna engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, evlenecek çiftlerin evlilik öncesi sağlık danışmanlığı hizmeti alabilmeleri için, birlikte hekime başvurmaları çok önemlidir.
Sağlık ocaklarından alınmak istenen sağlık raporları için kişilerin randevu alma zorunlulukları mevcut değildir. Muayene olmak için aile hekimliğinden randevu alınma zorunlu olmamasından dolayı, sağlık raporu almak isteyen kişiler de randevu almadan sağlık ocaklarına başvurabilirler.
Ancak çiftlerin nüfus cüzdanlarını ve fotoğraflarını teslim alan muhtar, sağlık raporu için ilçe hükumet tabipliğine, evlenme ehliyet belgesi için de ilçe nüfus müdürlüğüne evrak hazırlıyor. Evlenecek çiftler bu belgelerle sağlık ocağı ve nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerini yaptırıyor.
Evlilik için sağlık raporu doğrudan bağlı bulunulan Aile Hekimliği üzerinden alınır. Bu rapor için sadece hafta içi 5 gün içerisinde randevu alınabilir. Çünkü Aile Hekimliği resmi bir sağlık birimi olduğundan hafta sonları aktif değildir.
Her özel sağlık kuruluşunda evlilik raporu ücreti değişmektedir. Bu ücret kişi başı 400-1200 TL arasında değişmektedir. Ücret çiftlerden her ikisi için de ayrı ayrı ödenmektedir.
Randevuyu aldığınız tarihte sağlık kurumuna giderek gerekli olan tüm muayeneleri ve testleri eksiksiz yaptırmanız gerekir. Sağlık raporu alma süresi, kurumun işlem politikasına ve yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir ancak genellikle aynı gün içerisinde sağlık raporunuzu alabilirsiniz.
Ayrıca SMA testi de çiftlere zorunlu kılınıyor. Evlenmeye engel bir rahatsızlığın olmadığının anlaşılması için yapılan evlilik için sağlık raporunda nelere bakılacağı ve hangi testlerin yapılacağı açık bir şekilde belirtiliyor. Yaptıracağınız evlilik için sağlık raporunu aç karnına verebilmeniz mümkün oluyor.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlenecek kişilerden sağlık raporu istenmesi zorunlu tutulmuştur.
Nikah için Gereken Evraklar Nelerdir? E devlet üzerinden her ne kadar nikah tarihi sorgulanabilse de nikah için gün almak mümkün değildir. Bunun için bağlı bulunan belediyenin evlendirme dairelerine bizzat başvuru yapmak gerekir. Aynı zamanda, başvuru için gereken çok sayıda evrak vardır.
Aile hekiminin kişiye tek seferde verebileceği rapor miktarı 10 gündür. Hastalık durumu devam ediyorsa raporun bitimini müteakip tekrar 10 gün daha rapor yazabilir. Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir.
En kolay sağlık raporu nasıl alınır? Bu raporu almanın en pratik yollarından biri, kayıtlı olunan aile hekimine başvurmaktır. Bu amaçla Aile Sağlığı Merkezinize gidip durumunuzu bildirebilirsiniz.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Evlilik öncesi sağlık raporu işlemleri genellikle bir günde tamamlanabilmektedir. Fakat kişilerin tercih ettikleri kurumlarda bazı testlerin uygulanmaması, farklı kuruma yönlendirilmesi, tekrar diğer kuruma giderek onaylatması, kurumların yoğunluğu gibi faktörler evlilik için sağlık raporu alma süresini uzatabilir.
Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporunda genellikle kan tahlili ve akciğer filmi istenmektedir. Kan testleri ile beraber kan grubu belirlenir ve hepatit, frengi ve AIDFS gibi hastalıkların var olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca çiftlerin kan uyuşmazlığı olup olmadığı da kan testleri ile belirlenmektedir.
Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nda evlenmeye engel olan bulaşıcı hastalıklar sıralanmıştır. Bunlar bel soğukluğu, frengi, yumuşak şankr, cüzzamdır. Bu hastalıkların geçme tehlikesi olduğu raporlandırılması halinde evlilik engeli ortaya çıkacaktır.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Bu testler; Kan grubu, Viral Hepatitler ve Hemogram bakılırken bakılması gerekli olan genetik testlerdir.
Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, Vesikalık fotoğraf, 4 adet (son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı, T. M. K.'nın 36. Maddesine göre kadınlarda alın, çene ve yüz tamamen görünecek, fotokopi veya bilgisayardan çoğaltılan fotoğraflar geçersizdir.) Aile sağlık hekiminizden imzalı, kaşeli ve resimli olarak alınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri