1-Çözüm öncesinden çözüme geçiş ani ve tamdır. 2-İçgörüyle edinilen, çözüme dayalı performans genellikle pürüzsüz ve hatasızdır. 3-İçgörüyle kazanılan problem çözümü uzun süre anımsanır. 4-İçgörüyle kazanılan bir ilke, diğer problemlerin çözümüne kolayca uygulanır.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir. Her psikolojik olayda anlamlı olma, basit olma ve tam olma eğilimi vardır.
Bu teori şekil-zemin ilişkisi, yakınlık, benzerlik, tamamlama, devamlılık ve basitlik olmak üzere beş temel ilke üzerinde şekillenmektedir.
Yakınlık İlkesi: Duyusal anlamda birbirlerine yakınlık duyan uyarıcılar bir küme olarak algılanmaktadır. Örnek olarak müzikteki ritim algılaması, zaman içerisinde birbirine yakınlıklarda bulunan vuruşlara dayanır.
Devamlılık ilkesi nedir? Devamlılık İlkesi, nesnelerin parçalarının bir grup oluşturuyormuş gibi algılanma eğiliminde olduğunu, ve bu sebeple bir nesnenin parçalarının, yan yana konumlandırıldıkları durumda algısal bütünlük yarattıklarını belirtir.
İlgili 35 soru bulundu
5.Devamlılık (Süreklilik )İlkesi
Organizma aynı yönde giden çizgileri veya olguları bütün olarak algılar. Ör: Televizyondaki alt yazıları bir birinin devamı gibi algılamamız. Ör: Nabız cihazındaki çizgileri bir devamlılıkla algılarız.
Süreklilik (Devamlılık) ilkesi; insan zihninin kişinin algı alanında bulunan ve aynı yöne doğru istikrarlı şekilde ilerleyen birimlerin birbiriyle ilişkili olarak algılanma eğiliminde olduğunu açıklamaktadır. Bu nedenle, bir nesnenin parçaları yan yana yerleştirildiğinde algısal bütünlük oluşturmaktadır.
1.Algının temel özellikleri Gestalt yaklaşımına göre algılama zihinde oluşan bir süreçtir. Çevreden gelen uyarıcılar duyu organlarını uyarır ve bu şekilde meydana gelen sinir akımı beyne ulaştığında duyum ile birlikte algılama meydana gelir.
Kapalılık Kuralı (Law of Closure): Beynimiz görsel ya da işitsel elemanlarda oluşan boşlukları doldurup, anlamlı bir bütün oluşmasını sağlar. Bir görseli tamamlanmamışsa veya boşluk tarafından tamamen çevrelenmemişse kapalılık durumu oluşur.
4.Devamlılık (Süreklilik) Yasası: Aynı yönde giden noktalar, çizgiler vb. birlikte gruplandırılarak algılanır. Algısal alanımızda bulunan ve aynı yönde giden birimler birbirleriyle ilişkili görünür. Bu algısal eğilimin adı sürekliliktir.
Gestalt psikolojisinin ana prensibi zihnin kendi kendisini algıladığı şeylerde bir bütün görmeye organize etmesidir. Bu prensip şu düşünce üzerine kuruludur: İnsan zihni (algı sistemi), gerçekliğin kendisinin onu oluşturan parçalardan bağımsız bir bütünlüğe sahip olduğu algısını oluşturur.
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
Gestalt yaklaşımı kişinin kendisi ile bütünleşme sürecinde önemli bir farkındalık konusuna işaret eder ve temas sınırındaki çatışmalı deneyimlere, kişinin kendi içindeki ve çevresindeki zıt kutuplara dikkati çeker.
Gestalt terapisi; hümanist psikoloji ile varoluşçu psikoloji akımlarından etkilenmiş ve son otuz yıl içinde geliştirilmiş bir tedavi kuramı ve yaklaşımıdır. Fritz Perls bu terapinin kurucusu ve öncüsü sayılır. Gestalt psikolojisi, özellikle algı alanında ortaya çıkmıştır.
Hiçbir yarım bilgi insan beynini mantık açısından tatmin etmez. Bu durumda beyin otomatik olarak görüntünün tamamını mantık açısından tamamlar ya da insanda "bunun devamı nerede" sorusunun cevabını bulması için, araştırma dürtüsü uyandırır. Bu duruma gestalt kuramının pragnanz yasası denir.
Ockham'ın usturası, Occam'ın usturası, Ocham'ın usturası (Latince: Novacula Occami), tutumluluk yasası veya basitlik yasası (Latince: Lex parsimoniae), "olasılıkların zorunluluk olmadan çoğaltılmaması gerektiği" problem çözme ilkesi.
- Basitlik İlkesi: Bu ilke, insan beyninin görsel bilgiyi en basit ve düzenli şekilde algılamaya çalıştığını söyler. Örneğin, karmaşık bir şekli daha basit alt şekillere ayırarak algılarız. Gestalt psikolojisinde, şekil ilişkisi unsurları, insan zihnindeki bütüncül algılama süreçlerinin temel yapı taşlarıdır.
Bütünlük İlkesi
Çocuğun eğitilecek yönlerinin bir bütün olarak alınıp değerlendirilmesidir. Çocuk bedensel ve ruhsal (düşünce, duygu, irade gibi) yönlerden bir bütün olarak ele alınmalı ve dengeli olarak eğitilmelidir.
Derinlik İlkesi: Doğadaki varlıklar bize yakınsa, gerçek ölçüleri ve renkleriyle görünür. Aynı varlıklar bizden uzaklaştıkça, küçülür ve renkleri soluyor hissi verir.
İzomorfizm İlkesi: Gestalt kuramına göre, zihinsel organizasyonun fiziksel organizasyonla izomorfik (benzer) olduğu düşünülür. Yani, nesnelerin fiziksel düzeni ile zihinsel algıları arasında bir benzerlik bulunur.
İyi Gestalt İlkesi (Prägnanz İlkesi):
Algılama sırasında yaratılan bu anlam, zihnin konumsal ilişkilerden üstün tuttuğu evrensel düzen unsurlarının yardımıyladır. İyi Gestalt İlkesi, tüm gestalt teorisinin temeli olan netlik fikrine odaklanır. Bu yasa aynı zamanda Prägnanz İlkesi olarak da adlandırılır.
Gestalt Psikolojisi, insan zihnine ve davranışına bir bütün olarak bakan bir ekoldür. Çevremizdeki dünyayı anlamlandırmaya çalışırken ayrıntılara takılıp kalmamamız gerektiğini söyler. Çünkü zihinlerimiz nesneleri daha karmaşık sistemlerin unsurları olarak algılama eğilimindedir.
Gestalt Tamamlama İlkesi
Bir nesnenin tamamını göremediğimiz zamanlarda insan zihni, anlamlı bir nesne oluşturmak için mevcut görsel bilgileri birleştirir; buna, algısal organizasyonun bir Gestalt ilkesi olan “Tamamlama İlkesi” denir.
Bu ilkeye göre akıl nesneleri simetrik olarak ve bir merkez noktası etrafında şekillendirerek algılar. Nesneleri eşit sayıda simetrik olarak bölmek algısal olarak memnuniyet vericidir.
Alan kuramı, dar anlamda bir kuram olmaktan ziyade, geştaltçı bir perspektiften, nedensel ilişkilerin analizine ve kuramsal kavramların ve hipotezlerin oluşturulmasına uygun bir yöntemdir. Yaşam alanı ile davranışı etkileyen güçler (gerilimler, değerler, enerji, vb.) karşılıklı bağımlılık içinde bulunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri