Geleneksel yüksek metreküplü dorseler 13 tonun üzerinde gelirken hacim olarak 50 – 52 m3 ortalamaya sahipler. Arslan Damper'in geliştirdiği yeni nesil Damper Dorse ise 11,5 ton geliyor ve 64 m3 hacme sahip.
Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.
Kayar Çatılı, Tenteli Standart Dorseler: 13.60 m x 2.50 m x 2.80 m 24 ton brüt. Mega Tenteli Dorseler: 13.60 m x 2.50 m x (2.80-3.00) 26 ton brüt.
Tırlarda Tonaj Sınırı
Kara yolu taşımacılığında yaygın olarak kullanılan tırlar, kamyonlara nispeten daha ağır yükler taşımaları ile bilinir. Bu araçların römork ile yapacakları taşımalarda 40 ton, konteynerler ile yapacakları taşımalarda ise 44 ton tonaj sınırı olarak belirlenmiştir.
Dorse park ayakları, kısa orta ve uzun olarak üç çeşittir. Kısa 60cm, orta 75cm, uzun 85cm boyutlarındadır. Dorse park ayakları, 25 ila 50 ton ağırlıkları kaldırma kapasitelerine sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Ağırlık (Boş):
6.500 Kg - 8.500 Kg (Standart 3 dingil damper #treyler ürün için 6300 Kg Taban ve Yanlar: 4 mm HB 450* malzemeli )
Türkiye'de tır ölçüleri şu şekildedir: Tırın genişliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 2,60 metre olmalıdır. Tırın yüksekliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 4,20 metre olmalıdır. Tırın uzunluğu, çekici ve dorse dahil 18,75 metre olmalıdır.
Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir. Uluslararası ya da yurt içi lojistik hizmetlerinde sıklıkla kullanılan kamyon, kamyonet ya da tırların yük kapasitesine uygun olarak yükleme yapılması, aracın ve yüklerin güvenliği için oldukça önemli bir detaydır.
Tonaj, bir taşıtın alabildiği ton miktarına verilen isimdir.
10 teker kamyonlar taşıma kapasitesi olarak; brüt (toplam) ağırlığı 25 tonu geçmeyen, boş ağırlığı (dara) 10 ton, yük kapasitesi (net) 15 ton olan araçlardır. Adından da anlaşılacağı gibi, aracın tekerleklerinin toplam sayısı 10 adettir.
Bu lowbed araç türünde araç dorsesinin yerden yüksekliği maksimum 0,49 metreye kadar çıkabilir. Aracın kasa genişliği maksimum 6,8 metre, kullanılabilir genişliği ise 10.5 metredir. Aracın toplam taşıma kapasitesi ise 54 ton olarak belirlenmiştir.
Nakliye aracında üst üste yüklenemeyen yüklerde tonaj hesabı lademetre (Ldm) üzerinden yapılır. Yükün boyutları ne olursa olsun aracın uzunlugunda kapladıgı yer olarak “ 1 mt boy =1 Ldm =1,750 kg “ formulu ile hesaplanır.
Kırkayak Kamyon Nedir? Kırkayak kamyon tipi, 2002 yılında geliştirilen ve dört dingilli yapısı sayesinde çok ağır yüklerini taşıyan kamyon tipidir. Kırkayak kamyonların ön ve orta dingilleri birer, arka dingillerinde ise ikişer lastik bulunmaktadır.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
Kamyonların branda vs. gibi eşyalarını istifledikleri ve alacakları yükün yüksekliğinin kolayca ifade edilmesini sağlayan, kamyon kasasında sürücü kabininin üstüne denk gelen bölmedir. Basar tonaj olarak da ifade edilir. Aracın istiap haddi (azami yük miktarı) anlamına gelir.
Kırkayak kamyon tonaj sınırı yönetmeliklerde belirtilen konfigürasyonlara göre 32 ile 38 ton arasındadır. Bu tür kamyonların basar tonaj sınırı normal tonaj sınırıyla aynıdır.
Ton (sembolü: t), metrik birim sisteminde 1.000 kilograma eşit kütle birimi. Metrik ton olarak da bilinir. Aynı kütlenin SI birimi olarak karşılığı megagramdır (sembolü: Mg).
1. 1000 tona eşit ağırlık veya kütle birimi.
2022 yılında tonaj ihlalinde ceza miktarı en aşağı 3330 TL iken; 2023 yılında yeniden değerleme oranının %122,9 olarak belirlenmesiyle en aşağı ceza miktarı 4.092 TL olarak uygulama alanı bulacaktır.
Nakliye sektöründe yerleşik kullanımı “kırkayak” olan kamyonlar, aslında dört dingilli, ön ve orta dingillerinde bir, arka dingillerinde iki lastik bulunan, yük haddi ortalama 20 ton olan yük taşıma araçlarıdır. Kırkayaklar yük taşımacılığında kullanılırken belli özellikleri nakliye sürecine katkı sağlar.
Kırkayak kelimesi, Latince'de “yüz ayak” anlamına gelen 'centipeda' kelimesinden geliyor. Ancak bu canlı keşfedildiğinde isminin ayak sayısına göre değil, çok fazla ayağı olması dolayısıyla verildiği tahmin ediliyor.
10 Teker Kamyon
Uzunluk = 7,20 m. Genişlik = 2,45 m. Yükseklik = 2,60 m.
Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
Dorseler, genellikle karayolu üzerinde seyir halindeyken tır ya da kamyona bağlı olarak gördüğünüz ekstra taşıyıcı araçlardır.
Askılı dorseler içleri metal ile kaplı, içinde birbiri ile simetrik olarak açılmış delikler bulunan dorselerdir. Aracın iç yapısı sayesinde demir çubuklar eklenebilir ve ambalajlanması mümkün olmayan tekstil ürünleri ütüleri bile bozulmadan varış lokasyonuna teslim edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri