Fay hatları stabil değildir ve yer kabuğunun sürekli hareket halinde olduğunu düşünürsek bugün aktif olan fay hattı milyonlarca yıl sonrada aktif olacaktır veya gene o bölgede olacaktır diye bir durum yok. Fay hattı olmayan bölgelerde de deprem olabilir.
Prof. Dr. Celal Şengör yaptığı açıklamada “Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?” sorusuna “ “Hayır olmaz” şeklinde cevap verdi. Şengör devamında ise yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini ifade etti.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu cetvellere göre, şiddeti V ve daha küçük olan depremler genellikle yapılarda hasar meydana getirmezler ve insanların depremi hissetme şekillerine göre değerlendirilirler.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklaması şu şekilde: "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna, "Hayır olmaz" cevabını verdi. Ancak yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini dile getirdi.
Fay hatları stabil değildir ve yer kabuğunun sürekli hareket halinde olduğunu düşünürsek bugün aktif olan fay hattı milyonlarca yıl sonrada aktif olacaktır veya gene o bölgede olacaktır diye bir durum yok. Fay hattı olmayan bölgelerde de deprem olabilir. Depreme sebep olan 3 olay vardır.
Kırklareli, Çanakkale ve Edirne'de fay hattı bulunmamaktadır. Tekirdağ'da da fay hattı bulunmamaktadır ancak Tekirdağ Marmara denizi içinden geçen Kuzey Doğu Anadolu fay hattına yakındır. İstanbul'un içinden geçen bir fay hattı da bulunmamaktadır.
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır. Artçı depremler büyük bir depremin yaklaştığını gösterdiği var sayılmaktadır yani pekte iyi bir şey sayilmaz 2. Sorunun cevabı için artçı depremler veya küçük depremler büyük bir depremin enerjisini almaz.
7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir. 8 büyüklüğünde deprem: Her şeyi yok edip yıkabilir, bu büyüklükteki depremlerden sonra tsunami olma ihtimali de oldukça yüksektir.
Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar.
Dr. Görür ise Kuzey Anadolu Fay hattının dünyanın en tehlikeli fayı olduğunu vurguladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.7 şiddetindeki deprem bu 120 deprem arasında şiddeti en yüksek 3'üncü deprem oldu. Son 121 yılda şiddeti en yüksek deprem 1939'da Erzincan'da meydana geldi. Bu deprem en fazla can kaybının yaşandığı deprem olarak kayıtlara geçti.
Not: Dubai deprem hattı üzerinde bulunmamaktadır.
1. Pasifik Deprem Kuşağı: Bu kuşakta yeryüzündeki depremlerin yüzde 81'i gerçekleşir.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin. Varsa masanın altına girin ve çök-kapan-tutun hareketi ile üzerinize düşen eşyadan korunun. Kapılara yakın devrilebilecek eşya koymayın; depremde devrilebilir ve dışarı çıkmak güçleşebilir. Merdiven, asansör veya balkonlara gitmeyin.
Peki, artçı depremler neden olur? Büyük depremle birlikte yerinden oynayan levhalar birbirinin üzerinden geçerek yeni bir şekil alır. Ancak bazen bu yerleşme hareketi tek bir seferde olmaz ve levhalar birkaç kere daha hareket eder; işte bu sırada da artçı depremler meydana gelir.
Örneğin; Kabaca günde 10 kez gerçekleşen depremlerin çoğunun 4 büyüklüğünde olması 5 büyüklüğüne göre daha olasıdır. Yine örneğin; İngiltere'de her yıl 3.7-4.6 büyüklükleri arası depremler ve 10 yıl içinde 4.7-5.5 büyüklüklerinde depremler görülürken 5.6 ve üstü büyüklükteki depremler 100 yılda bir görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri