Topraklama çubuğu veya levhası kullanmanız gerekir, çubuk çakılır levha ise toprağa gömülür. Zeminde çok fazla çakıl, kum vs varsa saf toprak değilse GEM tozu ile topraklama direncini düşürmeniz lazım. Çubuğu mümkün olduğunca nemli bir yere çakın(balkon gideri ve yağmur sularının aktığı yer nemli olur).
Eğer kişi topraklama levhası bulamıyorsa çekilen kablo yer altındaki herhangi bir metal parçaya kelepçe yardımı ile tutturulur.
Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Kablo kesitinin en az yarı kesitinde olacak şekilde topraklama iletkeni belirlenir. Elektrik panosundan en yakın toprak bulunan bölgeye topraklama kablosu çekilir. Çekilen kablo elektrik panosunda topraklama barasına bağlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez. Yani “Evde topraklama yok akım koruyucu priz almak işe yarar mı?”sorusunun cevabı: “Etkili bir performans alamazsınız.” olacaktır.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Yönetmeliklerde, toprak kaçağı durumunda hem aşırı akım ve hem de kaçak akım çalışabil- meli, toprak direnci Ra<1 Ohm olmalı- dır yazısı yazılmalıdır.
Cihaza gelen elektriğin herhangi bir risk oluşturmaması adına cihaza ek olarak üçüncü bir sarı yeşil kablo iletken devreye takılır. Bu devre gerekli durumlarda fazla akımı kendi üzerinden toprağa iletmekle görevlidir.
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir.
► Toprak zemin üzerinde 1,5-2 metre çukur kazılır. Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır.
İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Devletin 1475 sayılı iş kanunu gereğince topraklama zorunluluğu 2016 yılı itibariyle zorunlu hale getirilmiştir. Topraklamanın eksik veya yapılmadığı binalar için cezai işlem uygulanacağı iş güvenliği tüzüğünce belirlenmiştir.
Topraklama Ölçümü yasal olarak zorunludur. Hayati tehlikesi olduğundan iş güvenliği kanunu açısından hayati bir önem taşır.
Kombi Tesisatı Hakkında Her Şey
Herhangi bir sorunla karşılaşmamak amacıyla ve güvenlik açısından da bu elektrik hattının mutlaka topraklı yapılması çok önemlidir. Topraklama yapılarak olası problemlerin önüne geçilir ve daha güvenilir bir kombi kullanımı sağlanır.
sigorta bağlı olduğu fazdan geçen akıma göre attığı için topraklama ile alakası yoktur.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır ve binadan gelen topraklama kablosu buralara bağlanır ve vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
Topraklamak için, birbirinden altı metre uzaklıkta üçgen şeklinde üç toprak çukuru kazılmalıdır. Topraklama çukuru 45cm x 45cm boyutlarında ve 5 ft derinliğinde olmalıdır. 3 adet 40 mm çapında ve 2.9 mm kalınlığında ve 3 mt. uzunluğunda topraklama kazıkları kullanılmalıdır.
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır. Topraklama barasına kablo bağlanır.
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Topraklama elektrik kaçaklarının engellenmesi için en ideal seçimlerin başında gelmektedir. Priz çeşitleri de topraklı ya da topraksız olarak ikiye ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri