Dört başı mamur demek eksiksiz ve kusursuz bir iş yapılmış demektir.
mâmurluk.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mamur kelimesi ''ümran'' sözcüğünden türetilmiştir. Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir.
Mağrur sözcüğü, Arapça kökenlidir. Ve Arapçada 'gurur' kökünden türetilmiştir. Kelime anlamı olarak 'gururlanmak' demektir.
Çok yeni, üzerinden zaman geçmemiş.“Şu elmalara bak, daha dumanı üstünde bunların.”
İlgili 25 soru bulundu
[1]çok sigara içilen bir yerde sigara dumanından etkilenmek. esrar içilen bir yerin havasından etkilenmek.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. İsterse en sevdiği ve saydığı olsun, gücenmesini göze alarak doğru bildiğini yapmak.
Bir kişiye mahur bakışlı dendiğinde o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade edilmektedir. Mahur gözlü kelimesi de mahur bakışlı ile benzer şekilde süzgün gözlü, etkileyici gözlere sahip, karşı tarafı etkileyen gözlü kişi anlamlarına gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu sözcük bayılmak üzere olan kişi anlamına gelir. Mahmur-ı Ayn şeklinde yazılan tamlama ise süzgün bakışlı yar demektir.
Pek çok açıdan bencil olan insanlar hodbin olarak bilinmektedir. Yani hodbin kelimesi ile beraber bencil sözcüğü aynı anlama gelir. Hem maddi anlamda hem de manevi yönden bencil olan kişiler için bu sözcüğün kullanıldığını ifade etmek mümkün.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
[1] Kınama, nefret ve üzüntüsünü bildirmek. [2] Yazıklar olsun.
Arapça kökene sahip olan nevi şahsına münhasır kelime grubu anlam olarak kendine özgü özellikleri olan, herkes gibi olmayan ve özgün özelliklere sahip demektir.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
- Tembellik, - İşsizlik ya da işsiz kalma, - İşlemezlik, Bu anlamları üzerinden cümlede ya da tek başına amaca uygun farklı yerlerde değerlendirebilirsiniz.
Abat kelimesini anlamı; şen, rahat, gelişmek, güzelleşmek, iyi duruma gelmiş olmak, bayındır ve refah olarak tanımlanır. Abat Nedir TDK: Bayındır, rahat, şen ve mamur olarak ifade edilir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan şahbaz kelimesi, şah ve baz sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Baz, kuş anlamına gelirken, şahın sözlük anlamı padişah ve hükümdardır. Sözlük anlamı kuşların padişahı olan bu kelime, doğan için kullanılır. Kelime mecazen yiğit ve gözü pek demektir.
TDK anlamı nedir? Arapça kökenli bir kelime olan 'Vakurlu' ; ağırbaşlı kişilere veya bir olay karşısında onurlu kişiler için kullanılır. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Vakur' kelimesi, Ağırbaşlı, onurlu olarak tanımlanmakatadır.
Şairler gözü genellikle "çeşm-i şehlâ" (yarı şaşı), "çeşm-i keşîde" (dar ve çekik göz), "çeşm-i hâb-âlûd" (uykulu, mahmur göz) ve "çeşm-i mey-gûn" (şarap renkli göz) olmak üzere dörde ayırmakla birlikte ona atfettikleri sıfatlarla bu sayının çok üstüne çıkarlar.
Közi yaman (gözü yaman): Herkesin göremediği şeyi hemen görebilen; çabuk nazarı değen.
Alaturka Nedir TDK:
Eski Türk gelenek ve törenlerine uygun olan tutum, bu töre hayatını benimsemiş kimse, Doğuluca, alafranga ve alaturka saat olarak tanımlanır.
Suçu bağışlanmış, yargılanmış.
Gaf yapmak, bilmeden, farkında olmadan yapılan bir davranışı anlatan bir deyimdir. Deyimin genel anlamı farkında olmadan kişinin karşısındaki kişiyi kırması ya da incitmesidir. Çam devirmek deyimi ile de aynı anlama gelmektedir. Günlük konuşma dilinde de zaman zaman yer alan bir deyimdir.
Hatır belâsı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sayılan ve sevilen kimse için katlanılan sıkıntı. “İnan bu işi hatır belâsına yapıyorum.”
Gün yüzü görmemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: güneş ışığından uzakta kalmak, ışık görmemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri