Matematiğin temelini oluşturan dört işlemi Sümerler bulmuştur.
Dört işlemi ilk Sümerler bulmuştur. Dórt işlemin mucidi Sümerler'dir. Yaklaşık M.Ö 4000–2000 yılları arasında Irak'ın güneyinde yaşamışlardır.Dünya'nín bilinen en eski uygarlıklarından biridir.
Sümerler matematik ve geometrinin temellerini attılar. (Dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır.)
Sayısal hesaplamaları kolaylaştıracak bir yol ararken, önce Napier'in kemikleri diye bilinen, üzerinde rakamlar yazılmış küçük değnekler yardımıyla yapılan bir çarpma veya bölme yöntemi buldu.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
İlgili 34 soru bulundu
1095 yılında oldukça disiplinli bir öğretmen olan Roberto Nevilis ilk ev ödevi kavramını ortaya atmıştır. Venedik'te yaşayan Roberto Nevilis öğrencilerinin performanslarını beğenmiyordu. Okulun çocuklar açısından verimli olmadığına kanaat getirmeye başlamıştı.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Logaritma, birbirinden habersiz çalışan iki kişi tarafından keşfedilmiştir. Bunlar; 1614'te İskoçyalı John Napier ve 1620'de İsviçreli Joost Bürgi'dir. Logaritma üzerinde önemli çalışmaları olan bir Türk bilgini de Gelenbevi İsmail Efendi'dir.
Bu kitapla bugün kullandığımız Sayı sistemini tanıtmıştır ve temel matematik ( toplama, çarpma, çıkartma ve bölme) kurallarını birçok örnek vererek anlatmıştır. Leonardo Fibonacci, her sayının, kendinden önce gelen sayı ile toplanarak bir sonrakinin elde edildiği sayı dizisini keşfetmiştir.
Standart kurallar çarpma ve bölmenin eşit önceliğe sahip olduğunu gösteriyor. Soldan sağa kuralına göre hangisi önce geliyorsa önce oradan başlanmalıdır; burada önce bölme yapılır ve ardından da çarpma.
Sümerlere Elamlar son vermiş (M.Ö 2000 yıllarının başları) ve böylece Mezopotamya'da Akadların devri başlamıştır. Mezopotamya'nın güney ucunda yer alan Sümer şehri, MÖ 4000 - 2350 yılları arasında Orta Asya'dan göç eden Sami bir halk tarafından kurulmuştur.
Sümerlerin ataları olan, M.ö. 6.000'de Beyaz Irk ve Amerind'lerle kaynaşan ve bu bölgede müstakil bir etnik-kültürel yapı oluşturan toplumun M.ö. 5000'lerde Türkmenistan bölgesine göç etmesi, sonrasında ise M.ö. 4.000'li yıllarda Hazarın güneyinden Mezopotamya'ya inmesi Sümer Medeniyetinin temellerini atmış oldu.
En önemli şehirleri; Ur, Uruk, Nippur ve Kiş olarak söylenebilir. Güneş saatini icat etmişlerdir. Tam bir çemberin 360 derece olduğunu bulan Sümerler; geometri ve matematiğin temellerini atmıştır. Tarımda sulama sistemleri kurarak kanallar ve barajlar inşa etmişler ve tarımda büyük ilerleme gerçekleştirmişlerdir.
Yaklaşık yirmi yıl kadar sonra, 1642 yılında Fransız filozof Blaise Pascal dört işlemi yapabilen bir hesap makinesi tasarladı. Gottfried Wilhelm Leibniz 1671 yılında kare kökünü alabilen dört işlemi yapabilen mekanik bir aygıt tasarladı.
İlk olarak parantez işlemleri yapılır. Eğer soruda üslü ya da köklü bir sayı varsa ikinci adımı bu işlemlerin çözülmesi oluşturmaktadır. Sonrasında matematik işlemlerinden olan çarpma ve bölme yapılmalıdır. Dördüncü sırada toplama ve çıkartma işleminin yapılması gelmektedir.
Böylece, Sümerler ilk rakamları kullanan medeniyet olarak tarihe geçti.
Matematiğin nerede ve nasıl başladığı hakkında da kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Dayanak olarak yorum gerektiren arkeolojik bulguları değil de, yorum gerektirmeyecek kadar açık yazılı belgeleri alırsak, matematiğin M.Ö. 3000 –2000 yılları arasında Mısır ve Mezopotamya'da başladığını söyleyebiliriz.
Bernoulli, e sayısını 1683'te birleşik faiz problemini incelerken keşfetmiş ve bu sayının yaklaşık değerini hesaplamıştır. Sabite e ismini veren ise İsviçreli matematikçi Leonhard Euler'dir. Euler ilk olarak 1731'de Christian Goldbach'a yazdığı bir mektupta bu sabitten "e sayısı" diye bahsetmiştir.
1'in herhangi bir tabana göre logaritması 0'dır, çünkü 0 dışında herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti 1'e eşit olur.
Türkistan'ın Farab şehrinde doğmuştur. Avrupa'da Alpharabius adıyla bilinmektedir. Aristo'dan sonra mantığı ikinci kez öğrettiği için Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak bilinir. Akılcılığı ön plana almıştır ve logaritmayı bulmuştur.
Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar: 36 saat işlenir. Diziler: 18 saat işlenir. Trigonometri: 36 saat işlenir.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri