Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Türkçe öğretimi dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört temel becerisi ile dil bilgisi üzerine yapılandırılmıştır.
Batı'da “dil sanatları” olarak değerlendirilen temel dil becerileri, anlama (dinleme/izleme, okuma, görsel okuma) ve anlatma becerileri (konuşma, yazma, görsel sunu) olmak üzere iki ana başlık altında ele alınmaktadır. Bu beceriler, dil öğrenmenin yapıtaşları olarak değer kazanır.
Dilin beceri alanları okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört beceriden oluşmaktadır. Kimi zaman bu dil beceri alanları pasif beceriler (okuma, dinleme) ve aktif beceriler (yazma, konuşma) olarak sınıflandırılır.
Bunlar; (a) sözcük dağarcığı, (b) sesbilgisel farkındalık, (c) morfolojik farkındalık, (d) sözdizimsel bilgi ve beceriler ve (e) sözel dili/dinlediğini anlama becerileridir. Yapısı ve içeriği nedeniyle bu beceriler, okumanın hem çözümleme hem de anlama aşamalarına doğrudan katkı sunan önemli becerilerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Okuma, yazma, toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi daha ileri öğrenim sağlamakta gerekli olan beceriler.
Öğretilebilecek becerinin bir önceki basamakları ya da içinde yer alan alt becerileridir. Örneğin yazı yazma öğretimine geçilecek bir çocuk için önkoşul beceriler kağıdı/defteri tanıma, kullanmayı bilme, uygun kalem tutuşu, şekilleri kopya etme, satır aralığı kullanma, sesleri tanıma vb. bir çok ön beceriyi içerir.
Çocukların erken yıllardan itibaren deneyimlediği okuma yazma becerileri; alfabe bilgisi, fonolojik farkındalık, sözel dil ve sözcük dağarcığı ile yazma (çizme, çevresel yazı vb.) becerileridir.
Özbay (2006) dinlemeyi, konuşan ya da sesli okuyan bir kişinin vermek istediği mesajı, tam olarak anlayabilme becerisi şeklinde tanımlamaktadır. Dinleme, söylenenlere dikkatini tam verme ve onları anla- maktır. Bir kişiyi ve onun dış çevreyi nasıl algıladığını anlamak için o kişiyi dinlemek gerekmektedir.
Öğrenme becerileri içerisinde; eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık yer alır. Esneklik, inisiyatif, sosyal beceriler, üretkenlik, liderlik yaşam becerileri olarak tanımlanır.
Öğrenme ve yenilenme becerileri; problem çözme ve eleştirel düşünme, iş birliği ve iletişim, yaratıcılık ve yenilenme becerilerinden oluşmaktadır.
Yüz yüze gerçekleştirilen iletişim sürecinde kendinizi doğru ifade etme, sesinizi iyi kullanma, dinleyerek anlama, karşı tarafı alaya almadan konuşma ve beden dilini doğru yönetmek gibi birçok etmeni kapsayan beceriler dizisidir.
Teknik Beceriler Nedir? Teknik beceri; yapılacak işte kullanılacak araç ve gereçleri kullanabilme yeteneğini, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamını ifade ediyor. Bazı temel teknik becerilerden bahsedecek olursak; Ms Office; Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Project, Visio, OneDrive, OneNote, ToDo.
2 Beceri: Sanat ve Spor
Çağdaş, yaratıcı, kendini ifade edebilen ve sorumluluk duygusuna sahip bireylerin sanat ve spor eğitimi ile yetişeceği ilkesinden yola çıkılarak öğrencilere bu bilincin kazandırılması hedeflenir.
Anlama becerileri, bir metni tam olarak anlamak için ihtiyaç duyduğunuz çeşitli niteliklerdir. Bunlar, alfabeyi ve kelimeleri deşifre etmeyi, dilde akıcılığı, güçlü kelime dağarcığını, cümle yapısını anlama, konuyla ilgili arka plan bilgisini ve çalışma belleğini içerebilir.
Zihin okuma, insan beyninin işlem yaptığı bilgiyi doğrudan okuma veya çözme teknolojileri kullanarak elde etmeye çalışan bir araştırma alanıdır.
Kelime dağarcığını arttırmak ve iyi yazma becerisini geliştirmek için her zaman yol kitap okumaktan geçer. Günlük olarak minimum bir sayı belirlenip kitap okumaya teşvik edilmelidir. Çocuğunuza hoşuna gidebilecek farklı türlerde (fantastik, macera, şiir, vb.) kitaplar verin.
Kaba Motor (Fiziksel) beceriler, kolların, bacakların ve gövdenin büyük kaslarının hareketlerini içerir. Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Üst düzey düşünme becerileri (entelektüel yetenekler) eleştirel, mantıksal, yansıtıcı, üstbilişsel ve yaratıcı düşünmeyi içerir. Bireyler aşina olmadıkları sorunlarla, belirsizliklerle, sorularla veya ikilemlerle karşılaştıklarında aktif hale gelirler.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri