[1] Dostumuzun bizi hırpalaması, gücümüze gitmez. Çünkü bunun iyi niyetle ve iyiliğimiz için yapıldığını biliriz.
"Dostun attığı taş baş yarmaz." Bu atasözü, gerçek dostların birbirlerine zarar vermek istemeyeceklerini ve hatta eylemleri kötü niyetli olsa bile gerçek dostların birbirlerine zarar vermeyeceğini ifade eder.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Ummadığın taş baş yarar atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
- Varlıklı kişi yoksullaştığı zaman çevresindeki dostlarından kimse kalmaz. Düşenin Dostu Olmaz atasözü zenginliği ve itibarını kaybeden kişilerin etrafında olan iyi ve güzel gün dostlarının birer birer kaybolacağı anlamında kullanılmaktadır.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
İlgili 39 soru bulundu
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
Ummadığın taş baş yarar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, insanların beklenmedik tehlikelerle karşılaşabileceğini ifade eder. Her zaman bilinen ve tahmin edilen tehlikelerden zarar gelmeyebilir; bazen en beklenmedik yerden, en umulmadık anda zarar görebiliriz.
Arkadaşlarından ayrılıp tek başına iş yapma yolunu tutan kişi, koruyucusuz, desteksiz kalır; büyük zararlara uğrar.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
"Dost dostun ayıbını yüzüne söyler." Bu atasözü, gerçek dostların birbirlerine karşı dürüst olmaları gerektiğini ve yanlış bir şey gördüklerinde bunu açıkça ifade etmeleri gerektiğini belirtir. Dostluk, birbirini gerçek anlamda görmek ve uyarmakla oluşur.
[1] Davranışlarında denge bulunmayan kimseye dokunma. Sonra sana öyle çılgınca saldırır ki yaptığına pişman olursun.
b. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. * Acı patlıcanı kırağı çalmaz. * Rüzgâr eken fırtına biçer (Rüzgâr ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
"Parayı veren düdüğü çalar." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, finansal olarak bir şeye katkıda bulunan kişinin, o konuda daha fazla söz hakkına sahip olacağını belirtir. Yani, bir projeye, işe veya başka bir şeye para yatıran kişinin, o işin gidişatı ve kararları üzerinde daha fazla etkisi ve kontrolü olur.
"Akıllı bir kez aldanır" Atasözünün Anlamı: Akıllı kişiler, aldatıldıktan sonra aynı hatayı tekrar yapmazlar.
Atasözü [1]Yapılacak bir işi hemen yapmayıp geciktiren kişi zarar eder. Örneğin bir şeyden birçok kimse yararlanacaksa daha önce davrananlar seçer, seçer alırlar; geriye döküntüleri kalır.
[1] Kimi durumlarda yardımlaşarak işlerin kolay kurtulacağını anlatır. [2](Doğru Olmaya Bilir 1. Anlamı Yazın)Yardımlaşma Bazı Durumlarda Gerekli Olabilir.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
Kaçan Balık Büyük Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elden kaçırılan fırsat gözde büyütülür.
Söz gümüşse sükut altındır Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, konuşmanın değerli olduğunu, ancak bazen sessiz kalmak ve dinlemek durumunda olmanın daha değerli olabileceğini ifade eder. Bazı durumlarda, konuşmak yerine sessiz kalarak daha fazla saygı görebilir ve durumu daha iyi anlayabiliriz.
Denize düşen yılana sarılır - Vikisözlük.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
Cevap: insan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır.
"Dost başa, düşman ayağa bakar" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, dostların bizi başarılı ve iyi görmek istediğini, düşmanların ise başarısız olmamızı ve düşmemizi beklediğini belirtir. Dostlarımızın bize verdiği değeri, düşmanlarımızın ise bizi alt etme isteğini vurgular.
Cevap: topluluk içinde kendini denetle, aşırı davranışlarda bulunmaktan kaçın, açgözlülük ve gevezelik etme.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri