Ana gövdeden kol vermiş bir dalı kesip 1 bardak su içinde bekletin. Sardunya dalı 1-2 hafta içinde suda köklenir.
Sardunyanın dallarından bir parça kopararak elde edeceğiniz parçayı, oda sıcaklığında ve ışık alan bir yere koyarak yeni bir bitkinin yetişmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz andan itibaren, dal üzerinde yeni bir kök oluştuğunu gözlemleyebilirsiniz. Ardından, sardunyayı toprağa alabilirsiniz.
Yaprak güzelinin kısa bir süre içerisinde kök vermesi için doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekmektedir. Sardunya çiçeği de suda köklendirme yöntemi ile çoğaltılan çiçeklerden biridir. Sardunyalar, çok fazla sevilen ve yetiştirilen bir bitkidir.
Sardunya çoğaltılması için en sık kullanılan yöntem kökten ayırmadır. Kökten ayırma ile sardunyayı çoğaltmak istediğinizde öncelikle bitkinin köküne bir göz atın. Eğer dışarı çıkmış kökler görüyorsanız o köklerden uzayan dalları zarar vermeden ayırın. Aldığınız köklü yaprağı farklı bir saksıya dikebilirsiniz.
Sardunya tohumu çimlenme süresi toprağın nemli tutulması sayesinde 15 ile 20 gün süresinde gerçekleşebilmektedir. Bitkinin dallarından koparılan kısımları ise 2 ile 3 gün sonra toprağa ekilebilmektedir. Sardunya Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
İlgili 41 soru bulundu
-Tohumlar 5-7 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir. -Işık alan yerlerde çimlendirme yapmanız gerekmektedir.
Uzun ömürlü olması için toprağınızı nemli tutmanız gerekmektedir. Güneşi seven sardunyalar, uygun konumlandırılma yapıldığında daha iyi gelişim gösterecektir. Çok soğuk ortamlarda bulundurmamanız gerekmektedir. Ortalama 15 derece olan bir sıcaklık, bitkinin gelişimi için idealdir.
Sardunya bitkileri tüm yıl boyunca yapraklarını ve çiceklerini yeniler. Bu nedenle solmuş, kurumuş kısımlarını mutlaka temizleyin. Temizleme işlemi sardunyalarınızın sağlıklı gelişimine katkıda bulunur ve çok çicek açmasını sağlar.
Toprak İsteği: toprak bakımında seçici olmayıp, organik madde yönünden zengin topraklardan daha iyi bir gelişim göstermektedir. Su İsteği: Çiçeklenme döneminde bolca su verilmeli, çiçeklenme bittikten sonra verilen su miktarı azaltılmalıdır.
Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin. Normal koşullarda bitkiniz 2 ile 3 hafta sonra köklenmeye başlayacaktır.
Kestiğiniz dalı, sadece alt kısmı suda kalacak şekilde bir kapta bir süre beklettikten sonra sizi yeni köklerle ödüllendirecektir. Kökler çıktığında ise tıpkı diğer ev bitkilerini çoğaltırken yaptığınız gibi uygun boyda bir saksıyı toprakla doldurun, kökleri dikip can suyunu verin.
Sardunya Sulama
İlkbahar ve yaz aylarında haftada iki kez sulama idealken sonbahar ve kış mevsiminde haftada bir kez sulamak yeterlidir.
Sardunya tohumları sonbaharda hemen ekilip, soğuk olmayan bir yerde yetiştirilebilir. Aynı zamanda tohumlar uygun hava koşullarında muhafaza edilerek ilkbahar mevsiminde de ekimi yapılabilir.
Çimlenme süresi ortalama 7 – 14 gün arasındadır. Çimlenme gerçekleştikten sonra sulama azaltılmalı ve olması gereken yaprakları çıkana dek toprağı nemli tutulmaya devam edilmelidir.
#sardunya #bakımı #çoğaltma #çiçekcoşturan #toprakseçimi #sardunyabudama#konumu#yerseçimi Sardunysların budama zamanı eylül ve ekim ayında yapılmalı Tepe çeliklerinde budanan sardunyalar zenginleştirilmiş toprağa ekilmeli güneşten uzak boll aydınlık biryerde kurumasına musade etmeden sulanarak köklendirmeye bırakmalı.. ...
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek bakımı, pek çok kişinin severek ilgilendiği hobiler arasındadır. Hem iç hem de dış mekânda kolayca büyüyebilen ve ortamı güzelleştiren çiçeklerden biri de sardunyadır. Doğanın en güzel hediyelerinden biri olan sardunya, yaz mevsimi ile birlikte çiçeklerini açar ve görsel bir şölen sunar.
Düşük sıcaklıklar, don olayları veya ani soğuk rüzgarlar sardunya yapraklarını sarartabilir. Bu nedenle, soğuk hava koşullarında bitkiye koruma sağlamak önemlidir. Hastalıklar ve Zararlılar: Sardunyalar, çeşitli mantar hastalıklarına, bakterilere veya zararlı böceklere karşı duyarlı olabilir.
Sardunya çiçeği, doğal bir ağrı kesici özelliğine sahiptir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığa da iyi gelmektedir. Sardunya çiçeğinin özü aynı zamanda vücutta bulunan ödemlerin sağlıklı bir şekilde dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Sardunya çiçeği özü ile günümüzde pek çok ilaç üretimi yapılmıştır.
Sardunya çiçeği soğuk havadan hoşlanmaz. Kışın 7 derecenin altında yaşayamaz. İdeal sıcaklığı ise 15 derece civarındadır. Fazla sıcak veya soğuk ile karşılaştığında çiçekleri ile yaprakları kötü etkilenir.
Sardunya çiçeği anlamı ise sonsuz aşkı temsil etmektedir. Orkide anlamlarında olduğu gibi aynı zamanda gücü ve zarafeti simgeleyen sardunya çiçeğini aşkınızın göstergesi olarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Sardunya çiçeği soğuk havadan çok hoşlanmaz. Kışın 7 derecenin altında yaşayamaz. Sevdiği ideal sıcaklık ise 15 derece civarındadır. Fazla sıcak veya soğuk ile karşılaştığında çiçekleri ile yaprakları kötü etkilenmektedir.
Saksı seçimi: Sardunya saksısı çok derin ve çok geniş olmamalıdır. Büyük saksılar, sardunyanın gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca saksının altında mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Sardunyayı ektikten sonra, yılda bir kez Nisan ayında saksı değişimi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri