Dosya uzantıları, dosyanın hangi program ile çalıştığını işletim sistemine bildiren isim uzantısıdır. Bu uzantı sayesinde, işletim sistemi ve kurulu uygulamalar dosyayı kendilerinin işleyeceğini anlarlar. Dosyaların türünü belirlemek ve gruplayabilmek için de önemlidir.
Uzantılar, bilgisayarınıza hangi uygulamanın oluşturulduğunu bildirir veya dosyayı ve dosyası için kullanılan simgeyi açabilir. Örneğin, docx uzantısı bilgisayarınıza dosyayı Microsoft Word'ün açabileceğini ve dosyayı Dosya Gezgini'nde görüntülediğinizde bir Word simgesi görüntülemesini bildirir.
Dosya Nedir: Bilgisayarda bilgilerin kaydedildiği birimlere dosya denir. Dosya içerisinde resim, yazı, müzik gibi her şey olabilir. Yazılımlar ürettiği bilgileri dosyalarda saklar. Örneğin çizdiğimiz bir resme daha sonra bakmak istiyorsak onu bir dosyada saklamamız gerekir.
Dosya uzantısı: Dosyaların bilgisayar üzerinden tanınması dosya uzantısı ile olur. Bilgisayar bir dosyayı açmadan önce dosya uzantısına bakar ve resim ise resim programı ile, yazı ise kelime işlemci ile açar. Burada “jpg” dosya uzantısıdır.
Dosya Uzantısı
Dosyanın türünü, hangi yazılım tarafından oluşturulduğunu ve açılabileceğini gösteren kısımdır. Genellikle 3 veya 4 harften oluşur.
İlgili 16 soru bulundu
Windows Gezgini'ni açın, Görünüm'e tıklayın ve açılan panelde Dosya türü uzantıları ibaresinin yanındaki kutucuğu işaretleyin. Bu işlem dosya uzantılarınızı görünür hale getirir.
Yaygın olarak kullanılan iki metin dosyası biçimi vardır: Sekme karakterinin (ASCII karakter kodu 009) genellikle her metin alanını ayırdığı sınırlandırılmış metin dosyaları (.txt). Virgülle ayrılmış değerler metin dosyaları (.csv), içinde virgül karakteri (,) genellikle her metin alanını ayırır.
docx, . xlsx ve . pptx gibi XML tabanlı dosya biçimlerini kullanılmaktadır. Bu biçimler ve dosya adı uzantıları, Microsoft Word, Microsoft Excel ve Microsoft PowerPoint için geçerlidir.
Bilgisayarda bilgilerin kaydedildiği birimlere dosya adı verilir. • Dosya içerisindeki bilgi; resim, yazı, çizim, ses gibi her şey olabilir. Dosya Yapısı: Bir dosya ismi 3 kısımdan oluşur.
Dosya (Bilgisayar Dosyası/Dijital Dosya)
En çok kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları(txt), word dosyaları(doc, docx), excel dosyaları (xls, xlsx), powerpoint dosyaları(ppt, pptx), pdf dosyaları(pdf), resim dosyaları(png, jpg, jpef), ses dosyaları(wav, mp3) ve video dosyaları( avi, mp4)'dır.
Klasördeki tüm dosyaları shift tuşuna basarak toplu olarak, aynı anda seçer ve sağ tık ile yeniden adlandıra basarsanız bu iş oluyor. Çıkan kutucuğa istediğiniz ismi verin ve enter yapın. Dosya uzantıları değiştirme bu anlamda kolay gözüküyor.
Klasörler tek tiptir, farklı türleri olmadığı için sadece isimleri vardır, uzantıları yoktur.
JPEG, dijital görüntüler için en iyi dosya formatıdır ve fotoğrafçıların görüntüleri dijital fotoğraf makinelerinde ve diğer reprografik aygıtlarda yakalamaya ve depolamaya başlamasından beri bu özelliğini her zaman korumuştur. JPEG görüntüleri aşağıdaki dosya adı uzantılarını bir araya getirir: . jpg.
Bu uzantılar dosyanızın türü hakkında size bilgi verecek ve hangi programları kullanabileceğinizi gösterecektir. Ancak bunun için öncelikle dosya uzantılarını tanımanız ve hangi dosya uzantısının hangi formata sahip olduğunu, hangi program ile açılabileceğini bilmeniz gerekiyor.
TXT, "Tomorrow X Together"ın kısaltmasıdır. Korece'de grubun adı "투모로우바이투게더 (RR: Tumoroubaitugedeo)" olarak okunuyor ve Türkçede "Yarın Birlikte" olarak çevriliyor.
Sıkıştırılmış (sıkıştırılmış) dosyalar daha az depolama alanı kaplar ve sıkıştırılmamış dosyalardan daha hızlı bir şekilde diğer bilgisayarlara aktarılabilir. Windows'da sıkıştırılmış dosya ve klasörlerle, sıkıştırılmamış dosya ve klasörlerle aynı şekilde çalışırsınız.
Dosyanın uzantısını görebilmek için dosyaya sağ tıklayıp Özellikler bölümüne girerek dosyanın uzantısına bakabilirsiniz ancak uzantıları gösterecek şekilde ayarlamanız halinde buna gerek yok. Böylelikle zamandan da tasarruf etmiş olursunuz.
Bilgisayardaki bilgiler dosyalar şeklinde saklanır. Ses Dosyaları: mp3, wav, wma Video Dosyaları: mp4, avi, mpeg, mov Resim Dosyaları: jpg, png, gif Metin Dosyaları: txt, docx, rtf Elektronik Kitap Dosyaları: pdf, e-pub Uygulama Dosyaları: exe, apk, dmg Sıkıştırılmış Dosyalar: zip, rar şeklinde uzantılara sahiptir.
Dosya yapısı: Bilgisayarda dosyaları düzenleme veya gruplandırma yoludur. Kalıcı veri depolama ortamlarında veri yapısının bir uygulamasıdır.
PDF (Portable Document Format; Taşınabilir Belge Biçimi), platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.
2. Nokta: Dosya adı ile dosya uzantısı ayıran işarettir. Tüm dosyalarda bulunur.
Hiper Metin İşaretleme Dili (HTML, İngilizce HyperText Markup Language kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıdır) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Dilin son sürümü HTML5'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri