Almanya'da çalışmak istiyor, ancak henüz burada yaşamıyorsanız, buna uygun bir oturum iznine ihtiyacınız vardır. "Nitelikli istihdam için oturum izni" (Aufenthaltserlaubnis zur Ausübung einer qualifizierten Beschäftigung) olarak bilinen bu oturum izni, İkamet Yasası'nın §18a veya §18b 1. paragrafta düzenlenmiştir.
AB Mavi Kart Almanya'da nitelikli bir işte çalışmak isteyen yabancı yüksek öğretim mezunları için özel bir ikamet unvanıdır (§ 18b para. 2 AufenthG).
Kanun'un 18a maddesi ise, Almanya'da müsamahalı (geduldet) ikamet statüsüyle kalan mesleki nitelik sahibi yabancılara Federal İş Ajansı'nın muvafakat etmesi halinde mesleki nitelik gerektiren bir işte çalışmak üzere oturma izni verilebileceğini öngörmektedir.
Bu, yalnızca AB ülkeleri, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre vatandaşlarının Almanya'da yaşamak istedikleri takdirde vizeye ihtiyaçları olmadığı anlamına gelir. Daha uzun süreli kalışlar için alınması gereken bu vizeye "Ulusal Vize (D Tipi)" denir.
Almanya'da çok sayıda iyi yüksek okul ve üniversite ve birçok uluslararası öğrenci bulunur. Ancak, Almanya'da okumak istiyorsanız fakat henüz burada yaşamıyorsanız, eğitiminiz için uygun bir oturum iznine ihtiyacınız vardır. Buna "eğitim amaçlı oturum izni" denir ve İkamet Yasası'nın 16b maddesinde düzenlenmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Schengen bölgesinde her 6 ayda bir olmak üzere maksimum 90 gün kalabilirsin. Yani vize geçerliği 1 yıl olsa da 90 günü doldurduktan sonra Schengen bölgesinden ayrılman gerekir. Schengen vizesi süresi ilk 6 ayda maksimum 90 gün ve sonraki 6 ayda da 90 gün olmak üzere toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabilirsin.
Mesleki nitelikleri sadece kısmen tanınan kalifiye elemanların, MAdde 16d Almanya ikamet yasasına uyarınca tam olarak tanınmak amacıyla vize de verilebilir. Bu amaçla, kalifiyeli elemanlara yeterlilik sonrası için 18 aya kadar oturma izni verilir. Kalış süresinin altı aya kadar uzatılması mümkündür.
c) Havalimanı transit vizesi: Türkiye'ye giriş yapmaksızın sadece hava sınır kapısından geçiş yapmak isteyen yabancılara verilir. ç) Eğitim vizesi: Türkiye'ye eğitim, öğrenim, staj, kurs, öğrenci değişim programı, Türkçe dil kursuna katılma amacıyla gelmek isteyen yabancılara verilir.
Tüccarların ve uluslararası ticaret ile ilgilenenlerin, Amerika Birleşik Devletlerine sorunsuz bir şekilde giriş çıkış yapabilmeleri ve ticari olanaklardan faydalanabilmeleri için bazı izinler almaları gerekmektedir. Ticaretçi ve tüccar vizesi olarak da adlandırılabilen E1 vizesi bunlardan bir tanesidir.
Schengen Vizesi (C tipi vize) – Bu vize Polonya'da veya diğer Schengen ülkelerinde 180 günlük bir süre boyunca en fazla 90 gün kalmanıza imkân verir. Bu, son 180 gün içerisinde Schengen ülkelerinde 90 günden fazla kalmamış olmanız halinde yasal olarak bu ülkelerde bulunabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Almanya aile birleşimi vizesi başvurusu yapacak kişilerin alması gereken A1 sınavı sertifikası, Almanya Konsolosluğu'nun kabul ettiği belli kurumların sınavında başarı gösterildiği ve oradan alındığı takdirde Almanya aile birleşimi başvurularında geçerlidir. Bu kurumlar Goethe Institute ve ÖSD olmaktadır.
Almanya'daki aile fertlerinizin geçimlerini güvence altına aldığınızı kanıtlayan belge.
Almanya'da 5 yıllık oturum izninin bulunması, yerleşim izni başvurusunu yapacak kişinin kendisi ve ailesinin geçimini sağlayabilecek maddi yeterlilikte olması, Almanca yeterlilik sertifikası bulunması, herhangi bir sabıka kaydının olmaması gibi hususlar, süresiz oturum iznine başvurulmasının ön koşullarıdır.
Süresiz oturum izni, yerleşim izni olarak da bilinir. Bu çeşit bir izin size, oturum izninizi düzenli olarak uzatmanıza gerek kalmadan Almanya'da ikamet etme olanağı sağlar. Ayrıca süresiz oturum sayesinde hiçbir kısıtlama olmaksızın çalışma izniniz de olur.
Seyahat amacına Almanya vize türleri; turistik vize, ticari vize, transit vize, aile ziyareti vizesi, aile birleşimi vizesi, yatırımcı vizesi, öğrenci vizesi, kültürel ve sportif etkinlik vizesi,şoför vizesi ve çalışma vizesi olarak sıralanabilir.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 7. maddesinin (b) fıkrasına göre, ülkemize giriş yapmak üzere gelen yabancılar, "vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge" taşımalılardır.
Bu vizeler kısa süreli seyahatleri kapsamaktadır. Kısa süreli seyahatler başvuru sahibine en fazla 90 günlük kalış izni verirken uzun süreli kalış vizesi olan d vizeler ya da başka bir adıyla d tipi oturum vizesi/oturum izni kişilere 90 günden fazla konaklama hakkı verir.
G vizesi: Uluslararası örgütlerde veya organizasyonlarda çalışan hükümet yetkililerine verilir. G-1: Uluslararası organizasyona üye, tanınmış yabancı hükümetlerin başkanları, temsilcileri ile çalışanları ve ailelerine verilir. G-2: Tanınmış yabancı hükümetlerin üyelerine ve diğer temsilcilerine verilir.
Amerika'da geçerli bir eğitim programına katılmak amacıyla Amerika'ya seyahat edecek kişilerin müracaat etmesi gereken vize tipi Amerika Öğrenci Vizesi (F1/ F2)'dir. Amerika'da üniversite eğitimi alacak öğrenci Amerika vizesine I-20'de belirtilen kayıt tarihinden en erken 120 gün öncesinden başvuru yapabilir.
İkamet Yasası'nın 81a maddesi, işverenlerin gelecekteki çalışanları için göçmenlik dairesine hızlandırılmış kalifiye eleman prosedürü için 411 Avro ücret karşılığında başvurabileceğini öngörmektedir. Hızlandırılmış prosedür için, işverenin ilgili kalifiye elemandan konuya ilişkin bir vekalet alması gerekir.
En az üç yıl süren ve istihdam için gerekli yeterlilikleri sağlayan kısa dönemli yüksekokul/ meslek yüksekokulunu başarıyla tamamladığını gösteren belge. ⬜ Mesleki Uygunluk Hizmet Merkezi'nden ulaşabilirsiniz.
Yetkili makam tarafından düzenlenmiş, Türkiye'de aldığınız meslek eğitiminin Almanya'da verilen meslek eğitimiyle eşdeğerde olduğuna dair denklik belgesi.
İlk vizeniz 15 günlükken, ikinci vizeniz iki aylık olacak, üçüncü başvuruda alacağınız süreyse 6 aya çıkacak. Hangi ülkeye seyahat edecekseniz, oranın konsolosluğuna başvurun.
14- Çok Girişli Schengen Vizesi Ne Demek?(MULT)
Çok girişli schengen vizesi 'multiple vize' olarak geçer. Vize alınan ülkeden/bölgeden çıkış yapıldıktan sonra, vizenin geçerlilik süresi içinde istenildiği kadar tekrar vize almaksızın schengen vizesi isteyen ülkelere giriş yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri