Dosyada Vekalet Olduğu Sürece Tebligatların Vekile Yapılması Zorunludur. ÖZETVekâletname sunulduktan sonra tebligatların vekile yapılması gerekir. Vekil ile takip edilen davada, asil duruşmada bizzat bulunsa dahi tebliğin vekiline yapılması zorunludur.
“Avukatın UYAP'tan icra dosyasına vekaletname sunmasıyla tüm evraklara erişim imkanı elde edildiğinden, vekaletname sunma tarihi ıttıla tarihi sayılarak dava açma veya itiraz süresi o günden başlamış kabul edilir.” (Y 12HD 19/11629 20/3376 1.06.2020) legalbank.net/belge/haftanin…
Vekaletname Noter tasdikli avukat yetkilendirme belgesidir. Vekaletname ile kişi avukatına kendini davada temsil ve diğer işleri takip etme yetkisi vermektedir. Vekaletnameler özel yetkili olabileceği gibi genel yetkilide olabilmektedir.
6100 sayılı HMK'nun 76/1. maddesi uyarınca, avukat açtığı veya takip ettiği dava ve işlerde, noter tarafından onaylanan ya da düzenlenen vekaletname aslını veya avukat tarafından onaylanmış aslına uygun örneğini, dava yahut takip dosyasına konulmak üzere ibraz etmek zorundadır.
Asile tebligat yapılması zorunludur.
İlgili 39 soru bulundu
Vekil vasıtası ile takip edilen işlerde, kural olarak tebligatların vekile yapılması gerekmektedir. Çünkü tebligatın muhatabı artık asil değil vekildir. Asile yapılan tebligat bu açıdan geçerli sayılmamaktadır.
Vekâletname sunulduktan sonra tebligatların vekile yapılması gerekir. Vekil ile takip edilen davada, asil duruşmada bizzat bulunsa dahi tebliğin vekiline yapılması zorunludur. Vekile çıkarılan tebligat, kendisine veya kendisi yerine sekreteri veya kâtibine tebliğ edilmelidir.
Uyaptan henüz soruşturma aşamasında olan dosyaya, vekalet sunma bölümünden vekalet sunamazsınız. Onun yerine E_dava/ bölümünden cbs ile sorgu numarası ve tc de belirterek dilekceyi ilgili savcılığa gönderebilirsiniz.
Yargıtay Kararı
Kesin hüküm elde edilmeden önce istinaf aşamasında vekalet sunulması halinde lehe vekalet ücretine hükmedilmesi gerekir.
Vekaletname çıkartmak için, nüfus cüzdanı ya da pasaportla birlikte kişinin bizzat kendisinin herhangi bir notere giderek, vekaletin hangi iş için gerekli olduğunu notere açıklayarak, uygun vekaletnamenin düzenlettirilmesi gerekmektedir.
Dosyada Vekalet Olduğu Sürece Tebligatların Vekile Yapılması Zorunludur. ÖZETVekâletname sunulduktan sonra tebligatların vekile yapılması gerekir. Vekil ile takip edilen davada, asil duruşmada bizzat bulunsa dahi tebliğin vekiline yapılması zorunludur.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Genel kapsamda verilen vekâletname ile bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi vekaletname verilen kişiye devredilmiş olur. Hukuki davalarda kişiler bir temsilci atamak için vekâlet verir.
Vekalet akdi, taraflardan birinin ölümüyle sona erdiği gibi, vekalet verenin medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesiyle veya iflası ile de sona erer. ile kısıtlanmadığı açıktır. Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir.
Umumi vekaletname, noter huzurunda imzalanan bir anlaşma ile gerçekleşmektedir. Vekaletnameyi düzenleyen taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul ediliyor.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Karara çıkmış dosyanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanmış olması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hak ihlali durumunda Anayasa Mahkemesi dosyayı inceledikten sonra gerçekleşir. Eğer temyiz yoluna gidilmezse, dosya karara çıktıktan sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanır.
Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.
Genel dava vekaletname ile vekil (avukat) yasada ve vekaletname kapsamında kendisine tanınan haklar ve yetkiler kapsamında hareket etmekle yükümlüdür. Genel dava vekaletnamesi ile özel yetki verilmemek kaydıyla avukatın müvekkili adına alım-satım, bağış gibi tasarruflar yapamayacaktır.
Davalı vekilinin dosyaya vekaletname sunması, cevap süresini başlatır mı ? Cevap süresi,davalı asile tebliğden itibaren başlar.Vekilin vekaletname sunması başlayan süreyi etkilemez.
Buhârî, Hac, 120-122 [1716-1718]). Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.”
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
Mevzuat düzenlemesine uygun olmadan yapılan tebligatlara usulsüz tebligat denir. Önemle belirtmek gerekir ki usulsüz tebligat her zaman geçersiz tebligat demek değildir. Usulsüz olarak gerçekleştirilen tebligat, gönderilen kişinin öğrendiğini bildirdiği tarihte tebliğ edilmiş kabul edilir.
Tebligat Kanunu
Vekillerin yekdiğerine tebligat yapması: Vekil vasıtasıyla takip edilen davalarda, vekiller makbuz mukabilinde yekdiğerine tebligat yapabilirler. Vekil vasıtasıyla takip edilen davalarda, vekil, makbuz karşılığında diğer vekile tebligat yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri