İskanı olmayan evde oturmanın bir cezası bulunmamakta olup iskansız ev almadan önce binaya neden iskan verilmediği çok iyi bir şekilde araştırılmalıdır.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
İskan alınmazsa, belediyeler tarafından uygulanan cezai işlemler ile karşılaşılabilir. Belediyeler, yasal süresi içinde iskan alınmaması durumunda, yapı sahiplerine idari para cezası verebilir veya yıkım kararı alabilirler. Bu nedenle, yapı sahiplerinin yasal süresi içinde gerekli işlemleri tamamlaması önemlidir.
Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşılacağı üzere iskân belgesi (yasal oturma izni) olmayan evlerin kiralanmasına kanunen bir engel bulunmamaktadır. İskân belgesi alınmadan kira sözleşmesi yapılabilir. Bu açıdan yapı malikleri belediyeden yapı oturma izni almadan da evlerini kiraya verebileceklerdir.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
İlgili 25 soru bulundu
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İnşaat sahibi tarafından yapılan dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içinde belediyelerce gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Kontroller sonucunda uygun görüldüğü takdirde İskan Belgesi verilir.
Oturdukları yapılar tamamlandığı halde SSK borcu, vergi borcu gibi sorunlarla Müteahhitleri tarafından iskan alınmayan, müteahhidi kaçan yapı sahipleri Belediyeye başvurdukları takdirde kendilerine iskan ruhsatları verilecek.
Oturma izni olmayan evler için tapu alınamayacaktır. Tapu işlemlerinde, iskan ruhsatı istenilir ve bina ile ilgili iskan ruhsat belgesi sunulmalıdır.
Oturma ruhsatı olarak da bilinen iskanı olmayan daire veyahut diğer bağımsız bölümlerin kullanımına ve oturumuna izin izin verilmemektedir. İskanın alınabilmesi için yapı ruhsatı alındıktan sonra en geç 2 sene içerisinde başlamış ve 5 sene içerisinde tamamlanmış olması gerekmektedir.
Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.
İskân verilmeyen ve alınmayan yapılar izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmeti ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ayrıca inşaat sırasında kat irtifakı olan bağımsız bölümler, projeye uygun bir şekilde yapılıp iskân izni alındıktan sonra kat mülkiyetine dönüştürülebilmektedir.
İskansız evde oturmak suç değildir.
“Emlak Vergisi Kanunu'nun 8'inci maddesinde yer alan, 'indirimli bina vergisi' oranı (sıfır) uygulamasından yararlanmada, binaya ait iskân belgesinin alınma şartı bulunmamaktadır.
Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.
İnşaatı bitmiş ancak müteahhit veya inşaat firmasının binayı önceden onaylı projeye, imar planına ve deprem yönetmeliğine uygun yapmaması, harç veya SGK sigorta primlerini ödememesi halinde binaya iskan izni verilmiyor.
Genel olarak binalarda müteahhitin sorumluluğu 5 yıl olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu süre, Yargıtay kararlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Müteahhit iskân almak zorunda. Ancak müteahhittin iskâna aykırı inşaat yapması halinde bunu sulh hukuk mahkemesi kanalı ile tespit ettirip iskâna aykırılıkları gidermesini istemeniz gerekir” diyerek müteahhitin iskan alma zorunluluğu olduğun belirterek bunun için bir yasal süre sınırlaması olmadığını dile getirdi.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
Maliye, kat maliklerinin vergi borcu yoksa; İlgili belediye'ye yazı yazarak “iskan alabilir” anlamında borcu yok yazısı yolluyor ve ancak bundan sonra yapı denetim belediyeye son % 5 hakedişini tamamlıyor ve böylece iskan alınarak bina bitmiş oluyor.
Tamamlanmış yapıya iskan alınmaması, binanın resmiyette inşaat halinde görünmeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle böyle bir yerden ev aldığınızda tapunuz yine kat irtifakı niteliğinde olacaktır.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri