Satış kurları alış kurlarının üzerindedir, yani banka dövizi düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satar. Alış ve satış kurları arasındaki farka kur marjı denir. Bu fark, işlem giderleri ile banka karını kapsar.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
Farklı para birimi, ülkenin kendi para birimi karşılığında satıldığında döviz satış kuru, ülkenin kendi para birimi karşılığında farklı para birimi alındığında ise döviz alış kuru geçerli oluyor.
Taraflar fiyatı döviz cinsinden belirlemekle beraber kur olarak tahsilatın yapıldığı tarihlerdeki resmi kurları cari kur tespiti için dikkate alabilirler. tarihlerindeki resmi alış kurları olacağı karara bağlanmıştır. Avansın ödendiği tarihteki dolar kuru 9,50 TL işin bitimindeki dolar kuru ise 13,50 TL'dir.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca ihracat işlemlerinde kullanılması gereken kur ise gümrük beyanname kapanma tarihinden önceki T.C.M.B. döviz alış kuru olmalıdır.
Faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazetede yayınlanan döviz alış kuru faturanın düzenlendiği tarihten 1 gün önceki kurlardır. Bir diğer deyişle, TL olarak yapılacak olan ödemede fatura tarihinden 1 gün önceki saat 15:30 kapanış kurları dikkate alınmalıdır.
"Kur farkı hangi kurdan hesaplanır?" diyenler için de açıklık getirelim. Esas alınacak kur, taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.
Alış satış farkı ise Bid Ask Spread olarak tanımlanmakta, işlem gören herhangi bir finansal ürünün alış fiyatı ile sunulan satış fiyatı arasındaki farkı temsil etmektedir.
Faturalarda Döviz Kurunun Belirlenmesi
Ancak taraflar arasında belirlenmiş olan bir Türk Lirası karşılığı yoksa Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru geçerli sayılır. Faturanın üzerinde yazılmış olan kur dikkate alınarak faturanın tutarı belirlenir ve kayıtlara bu şekilde geçilir.
Örneğin çevrilecek 10.000 TL var ise ve dolar kuru 10 ise, 10.000 TL/10 formülü uygulanır. Yani eldeki para /dolar kuru sonucu verir. TL'yi euroya çevirme formülü için de aynı işlemler uygulanır. Euro/TL kuru 12 ise eldeki para 12'ye bölünür.
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumunda ise düşer.
Dolar TL hesaplamalarında dolar kuru eldeki dolar miktarı ile çarpılır. Örneğin bir dolar 5 TL ise eldeki dolar miktarı 5 ile çarpılır. Bu örneklerde döviz kurları tam sayı olarak belirtilse de aslında döviz kurları virgüllü sayılardır.
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Hectopat. Alış fiyatı döviz bürosunun sizden döviz alırken dikkate aldığı değer, satış fiyatı size döviz satarken dikkate aldığı değer.
Nominal döviz kuru, reel döviz kuru, efektif döviz kuru ve çapraz döviz kuru en yaygın olarak bilinen döviz kuru türleri olsa da, döviz piyasasının çeşitliliğini ve farklı ölçüm yöntemlerini yansıtan çok sayıda döviz kuru türü vardır.
Alış-Satış Farkı (Spread)
Bir varlık için verilen en yüksek alış (bir alıcının satın almak için ödemek istediği fiyat) ve en düşük satış (bir satıcının satış yapmak istediği fiyat) fiyatları arasındaki farktır.
Yüksek cari açık ve yetersiz yabancı sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini kısmaya dönük önlemleri artırırken, döviz kurlarında makas hızla açılıyor.
Dolar satışı, yetkili müesseseler aracılığıyla yapılır. Bakanlık tarafından yetkilendirilmemiş kurumların döviz alım satım yapma yetkisi yoktur. Banka ve döviz bürolarından döviz alım satımı yapabilirsiniz.
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
Fatura üzerinde yazan dövizin kayıtlara intikal eden TL karşılığı ile ödeme günündeki dövizin kayıtlarınızdaki TL karşılığı arasında bir fark olacaktır. Fatura ve ödeme aynı gün ise bu kur farkından söz etmek mümkün değildir. Ancak, fatura tarihi ve ödeme günü aynı olmadığı durumlarda kur farkı doğacaktır.
Banka hesaba uyguladığı yüzde 17 faizi mevduat sahibine kendi kaynaklarından öderken, ortaya çıkacak kur farkını da Hazine, bütçeden ödüyor.
Döviz al-sat işlemleri, hafta içi 09.00-00.00 saatleri arasında yapılabilmektedir.
Öncelikle 10.00-15.00 arasında her saat başı, bankalararası döviz piyasasında 1 ABD doları karşılığında Türk lirasına kotasyon* veren bankaların alım ve satım fiyat ortalamalasını alır. Ortaya çıkan bu 6 değerin de ortalamasını alarak bir "orta değer" tespit eder.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri