Dövme, cilt yüzeyine yapılır. Bu işlem için kullanılan iğneler kemik ve damarlara inebilecek kadar derin değildir. Uygulama yapılan yer ne kadar hassas olursa olsun, hissedilen acı derinin yüzeyiyle sınırlıdır. Bu yüzden genellikle derin ve dayanılmaz bir ağrı çekmezsiniz.
Dövmenin daha az acıttığı bölgelerdeki acı hissi ufak bir böcek ısırığı ya da kalem ucunu hafifçe batırmaya benzetilebilir. Dövme yaptırdığınız bölge ve dövme yapılacak desen de dövme acısı konusunda oldukça etkilidir.
Dövme seansınız sırasında kısa molalar verin
Özellikle birkaç saat sürecek büyük bir dövme yaptırıyorsanız acıya dayanabildiğiniz kadar dayanmak yerine belirli aralıklarla kendinizi toparlamak için kısa molalar verin. Hatta bu aralarda su içmek ve tatlı bir şeyler atıştırmak dayanıklılığınızı arttırabilir.
Genel anlamda ise insan vücudunda en çok acıyan bölgeler kaburga, boyun, yüz, bilek, el ve ayaklar olarak sayılabilir. Eğer hassas bir yapınız veya endişeleriniz varsa ilk dövme için bu bölgelerden uzak durabilirsiniz. Kol, omuz, bacak ve göğüs ve sırtın bazı kısımları gibi kaslı ve etli bölgeler daha az acımaktadır.
Dövme yaptırmak için standart bir süre vermek doğru değildir. Ufak ve minimal dövmeler için 10 dakika dahi yetebilirken, daha karmaşık ya da büyük dövmeler için saatler hatta seanslar gerekebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Ömrü genel olarak 1-5 yıl arasındadır. Ancak bu süre, kişinin cilt yapısına, yaşına ve yaşadığı çevreye göre değişir.
Kalıcı dövme tıbbi bir müdahale gerçekleşmedikçe veya lazer ile dövme silme işlemi yapılmadıkça ömür boyu sizinle kalır. Geçici dövme ise hint kınası ile yapılır ve 1-2 hafta arasında su ile temasa bağlı olarak kalıcılığını korur.
DÖVMENİN İYİLEŞME AŞAMALARI
İlk aşama 1. gün ve 6. gün arasıdır. Yeni dövmeniz, ilk birkaç saat bandajlanır ve açık yara olarak farz edilir. Vücudunuz, kızarıklık, şişme, sızlama ve hafif iltihaplanma gibi tepkiler verebilir. Bu aşamada döküntü ve kaşınma olabilir, endişe etmenize gerek yok.
Kimlerin Dövme Yaptırması Sakıncalıdır? Bazı deri hastalıkları derinin travmaya maruz kalan bölgelerinde yayılma eğilimindedir. Sedef, liken planus, Darier hastalığı, piyoderma gangrenosum, vitiligo gibi. Bu hastalarında dövme işleminden uzak durması gerekir.
Kalıcı dövmeler gerçek iğnelerle yapıldığından kişilerin canını acıtabiliyor. Küçük iğneler saniyelik olarak deri altına darbeler uyguluyor. Dövmeler başlangıçta biraz can acıtsa da, ilerleyen süreçlerde kişiler acıya alışıyor ve tepki göstermiyor. Dövmenin, vücudun hangi bölgesine yapılacağı da acı için önemlidir.
Bu yasalarımızda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Daha alt yaşlar için dövmeyi yaptıracak kişinin velisinin yazılı izni gerekmektedir. Ama yine de 16 yaşın altında vücutsal gelişimi tamamlanmamış birine dövme yapmak sakıncalıdır.
Rahat giysiler giy.
Dövmenin boyutuna bağlı olarak dövmecide saatlerce kalabilirsin. Dövme işlemi rahatsız edici olduğundan üstünde rahat kıyafetler olması daha iyi olabilir. Ayrıca, dövmecinin dövme yaptırdığın yere ulaşabilmesi için bol giysiler giymen gerekebilir.
İki Hafta Boyunca Havuza, Denize Girmeyin
Deniz ve havuz yeni dövmenizin tahriş olmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu nedenle yeni bir dövme yaptırdıktan sonra genellikle dört hafta beklenmesi önerilir.
Vücuduna dövme yaptırmış olanlar için fetvada şu tavsiyeler yer aldı: “Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah'tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir.”
Dövme uygulama alanı ve dövme boyutu küçük olmalı
Dövme yapımında kulanılan iğneler ile dövme mürekkebi sıklıkla 0.1-0.5 mm derinliğe uygulanmaktadır.
Dövme riskli
Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi: "Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir.
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
Dövme yaptırmadan önceki 24 saat boyunca bol su iç ve susuz kalmaktan kaçının. Kanamayı azaltmak için dövme yaptırmadan önceki 24 saat içinde kanı sulandıran ürünlerden uzak durmalısınız. Bu nedenle dövme yaptırmadan önce alkol kullanmamalısınız. Dövmenin boyutuna bağlı olarak dövmecide saatlerce kalabilirsiniz.
Dövme bölgenizi günde iki kez sabun ve su ile nazikçe yıkayın ve antibakteriyel merhemi tekrar uygulamadan önce hafifçe kurulayın. Bu işlemi 2 ila 4 hafta boyunca tekrarlamalısınız. Ayrıca dövmenize yapışacak kıyafetler giymemeye çalışın.
Dövme yaptırmak can acıtır mı? Dövme acıtır mı sorusuna acıtmıyor diyenler net olarak yalan söylüyor. Dövme, keskin bir iğne ile cildinizin üst tabakasını tekrar tekrar deliyor sonuçta.
Dövmenin POMEM, PMYO, PAEM, PÖH ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri için engel teşkil etmesinin nedeni dövmenin eşkal belirleyici özelliğidir. Dövmenin tamamen vücuttan silinmesi halinde, bu durum yaşanmayacağından POMEM, PMYO, PAEM, PÖH ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri için engel teşkil etmesi durumu da ortadan kalkacaktır.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri