Dozimetre (Etki İzleme Analizi) Gürültülü ortamlarda çalışanların üzerlerine, kulağa yakın bir yerde olacak şekilde takılarak ilgili kişinin belirlenen süre zarfında ne kadar kişisel gürültüye maruz kaldığını ölçen aletlerdir.
Gürültü ölçümlerinde kullanılan başlıca sistemler ses ölçerler (sonometre), sürekli ölçüm/izleme sistemleri ve dozimetreler olarak sunulabilir. Çevresel gürültü ölçümlerinde genellikle ses ölçerler kullanılmaktadır.
Gürültü düzeyinin ölçülmesi ve analizi için ses düzeyi ölçü aletleri, frekans analizörleri ve kişisel veya ortam gürültü dozimetreleri kullanılır.
Gürültü Ölçümü Nasıl Yapılır? Uzman kişiler tarafından kalibrasyonlu ses seviyesi ölçer cihazlarla yapılır. Gürültüye maruz kalan kişinin çalıştığı noktada gerçekleştirilir. Ölçüm sonrasında hazırlanan raporda aşılmaması gereken gürültü değeri ve ölçülen değer belirtilir.
Gürültü ölçümü ses seviyesi ölçüm cihazları ile yapılmaktadır. Gürültü seviyesi desibel bazından ölçülür. Örneğin standart bir ses seviyesine X dersek bu ölçümler DbX şeklinde hesaplanır. Bilmeliyiz ki 10 desibellik bir artış sesin 2 kat daha fazla olduğu anlamına gelmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
Hatta öyle ki, yönetmeliğin standartları evin içinde yaptığınız gürültüyü bile sınırlandırıyor. Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak.
Gürültü Maruziyet Ölçümü Nedir? Bir işyerindeki çalışanların maruz kaldığı gürültünün ağırlıklı eşdeğer basınç seviyesinin 8 saatlik bir çalışma günü referans alınarak hesaplanması konusudur.
Gürültü ölçümleri, farklı açılardan bir dalga halinde birbirleriyle bir ilişkisi olmayan birden fazla frekans bütününe sahip, yüksek basınç uygulayan ve bu basıncı zaman sürecinde değiştirebilen, anlık veya devamlı karmaşık sesler topluluğunun ölçülmesine gürültü ölçümleri denir.
Bu standartlara göre gürültü ölçüm cihazları tip 0, tip 1, tip 2 ve tip 3 olarak 4 gruba ayrılmaktaydı. için kullanılmaktaydı. 2003 yılında yayımlanan IEC 61672 Standardı ile dört çeşit olan tolerans seviyeleri, sınıf 1 ve sınıf 2 olarak ikiye ayrılmıştır.
MADDE 8 – (1) Binaların dışındaki gürültü düzeylerinin ölçülmesi, hesaplanması ve değerlendirilmesinde Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği esas alınır. Ölçümler, TS 9315 ISO 1996-1 ve TS ISO 1996-2 standartlarına göre yapılır.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Canlı müzik izni almak veya belediyelere yapılan şikayetleri değerlendirmek amacı ile çevresel gürültü ölçümü yapılır. Çevresel gürültü ölçümleri genellikle belediyeler tarafından istenir, bazı durumlarda il çevre ve şehircilik müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu ölçümleri isteyebilir.
Ortam gürültü ölçümü TS ISO 1996-2 referans alınarak yapılan ve Çevresel Gürültü kapsamında yapılan bir ölçümdür.
Ses basıncının ölçülmesinde, birimi desibel (dB) olan sistematik oransal bir skala kullanılır.
Özetle, komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir. Bu şekilde zabıta ve polise gürültü şikayeti yapıldığında, yetkililer gürültü yapan komşuya gerekli cezayı keserler.
Ortam Ölçümleri Kaç Yılda Bir Yapılır? İşyeri Ortam ölçümleri, işyerlerinde herhangi bir değişiklik olmaması koşuluyla az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 6 yılda bir, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 4 yılda bir, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 2 yılda bir yapılır.
Neden Gürültü Ölçümü Yapılmalıdır? Çevresel gürültü ölçümü şikâyet üzerine işyeri, atölye ve eğlence yerlerinde istenebilir. Ayrıca müzik yayını yapan eğlence yeri, kafe, konser salonu gibi işletmeler canlı müzik izni (müzik ruhsatı) için gürültü ölçümü yaptırmalı ve gerekli evraklar ile raporu belediyelere sunmalıdır.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
Ortam Gürültü Ölçümü; bir gürültü ölçüm cihazı ile ortamda belirli bir süre tutularak ölçüm sonuçlarının raporlanmasıdır. İşyerleri ya da fabrikaların çalışma alanlarının mevzuata uygun olarak gürültü düzeyleri ölçülür.
Gürültü Yapmanın Cezası Nedir? 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca gürültü kirliliğine sebep olan kişilere 2023 yılında 4.836 TL idari para cezası uygulanır. Gürültü yapan işletmeler için bu ceza 48.828 TL'dir. Fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için ceza tutarı 146.576 TL'dir.
“Madde 183- İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Bu şiddet ve zararları şöyle ölçülmüştür; 30-65 db: rahatsızlık ve uyku bozukluğu. 65-90 db: solunum hızlanması ve kalp atışının değişimi. 90-120 db: metabolizmada bozukluk, baş ağrısı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri