DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
2-egr ve dpf iptali sonrası egzoz gazına daha az maruz kalması söz konusu değil çünkü dpf en büyük egzoz gazı filtreleyicidir ve siz egzoz gazı çıktığı sıcaklıkta ne kadar filtresiz ve direk geçirirseniz o kadar maruz kalır. Dpfsi ve egrsi iptal olan araçların egzozları daha sıcaktır.
Katalitik konvertör ile DPF arasında bir fark vardır. Katalitik konvertör kendi içinde bulunan kimyasallar ile meydana gelen tepkimeler sonucu eksoz gazını yakarak temizler, DPF ise gaza herhangi bir temizleme işlemi yapmadan zararlı maddeleri direk hapseder.
Bu yol ile aracınızdan dpf sistemi iptal olur, motor lambası yakmaz yada DPF yüzünden çekiş düşmesi, marş basmaması gibi sorunlar ortadan kalkar. Bu işlem tamamen güvenli bir işlemdir, aracın beynine ya da motor aksamına herhangi bir zarar vermez.
Egr, otomobil motorlarında bulunan, tam olarak yanmamış olan yakıtı tekrar yanma odasına gönderen parçadır. Kat olarak bahsedilen parça aslında katalizördür. Katalizör, aracın egzozunda bulunan ve filtre görevi gören bir parçadır.
İlgili 15 soru bulundu
EGR iptali, araçlarındaki EGR valfinde sorun yaşayanların uygulayabilecekleri bir işlemdir. İngilizce '' Exhaust Gas Recirculation'' kelime grubunun kısaltması olan EGR, egzoz gazının soğutulmasını sağlayan sistemin adıdır. Nitrik oksit salımını düşüren parça, sistemde üretilen zararlı gazların azaltılmasını sağlar.
EGR, bozulduğunda motoru yorarak motorun uğultulu sesler çıkarmasını sağlar. Araç motorundan uğultulu sesler geliyorsa EGR'de sorun olduğu düşünülür. EGR valfi arızalanmış ise araç normalde olduğundan daha hantal ilerleyerek güç kaybı yaşar. Bunun sebebi arızalanan EGR motorun verimli çalışmasını önlemesidir.
EGR, Egzoz Gazı Devridaimi anlamına gelir. Bu, arabanın egzoz gazlarındaki kirlilik miktarını azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. EGR iptali, EGR'yi iptal eden ve aracın performansını etkileyen bir sistemdir. Öte yandan emisyon miktarını azaltacağı için daha çok çevre kirliliğine neden olur.
1- Aracınızda yakıt tüketimi artışı görülür: EGR valfi yakıt yanma miktarını azaltarak yüksek tasarruf imkanı sağlar. EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır.
EGR iptali avantajları:
Aracın çekiş gücü yükselir. Motorun aldığı temiz hava miktarı artış gösterir.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
DPF Filtre boş olduğunda, turbo basıncınız fabrikasyon değerde olmayacak ve ileride turbo şarz problemleri yaşayabileceksiniz. Egr Valfi çalışmadığında veya iptal bypass olduğunda aracınızın çekişi performansı değişecek ve siyah duman atma, stop etme , motorda tekleme gibi problemleri yaşayabileceksiniz.
Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir. Bu yöntemle araç EGR fonksiyonunu tanımaz ve sorunsuz şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.
Egzoz devridaim işlemi EGR valfi iptali sonrası sağlanamaz. Bu nedenle araç içerisinde yakıt miktarı artar ve çiğ yakıt da buna bağlı olarak artış gösterir. Çiğ yakıt zaman içerisinde egzozdan siyah duman halinde çıkarak, aracı ve çevreyi tehlikeye atar.
EGR Valfinin Açık Pozisyonda Sıkışması
Valf konumunun sürekli açık halde olması halinde de bazı motor arızaları söz konusu olmaktadır. Motor çalışması valfin sürekli açık kalması durumunda bozulma gösterebilir. Motor performansı bu duruma bağlı olarak güçten düşer ve egzoz bacasından siyah duman gelmeye başlar.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler.
Egr iptali yapılırsa araç muayeneden geçer mi ? Evet geçer.
Özellikle dizel araçlarda ara sıra 3.000 devrin üzerine çıkıp bir müddet böyle seyhat etmesi tavsiye edilir.Böylelikle egr valfi ve katalizör temizliği sağlanmış olur denir.
İptalinin yakıt tüketimi ve normalden yüksek basınca maruz kalan enjektörlere katkısı vardır. İptal işlemi için DPF 'yi açıp içindeki filtrenin çıkartılması veya sökülüp yerine boru koyulması gerekir. Motor beyni üzerinden DPF parametrelerinin tamamen silinmesi gerekir.
Görsel sonucu İlk olarak ufak bir fırça yardımıyla EGR valfinde biriken kurum ve kirin genel bir temizliği yapılır. Daha sonrasında özel sıvılarda bekletilerek, biriken kurumun tamamen temizlenmesi sağlanır. Bütün bu temizleme işlemlerinin ardından son olarak da EGR valfi motora doğru bir şekilde takılır.
Egr başlı başına el freni aracınız için. Avrupa emisyon testlerinde zararli gaz salınımıni indirmek için kullanilan, motorun daha verimsiz çalışmasına sebep olan bir parça. Kesinlikle fişi çıkartın. Hiçbir zarari olmaz.
EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Antifriz konulmayan araçlarda kışın eksi derecelerde egr gövdesi çatlayıp, motor içine yada dışarı su kaçırma sıkıntıları oluyor. İyi bir vag ustasına gidip tam teşhis yaptırmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri