İçeriğinde bulunan yüksek kalsiyum değeri sayesinde kemikleri güçlendirir ve kemik gelişimine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kilo vermeye destek olur.
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Ejder Meyvesi Faydaları
Lifli yapısı sayesinde diyet yapanlar içinde tüketilmesi tavsiye edilen bir besindir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzdan toksin atmanıza yardımcı olacaktır. Fazla kilo sahibi olanlarda karaciğer yağlanması problemi olabilir.
Ejder meyvesinin afrodizyak etkisi olduğu belirlenmiştir. Böylelikle cinsel hayata üst düzeyde katkıları vardır. Aynı zamanda zindelik, güç ve enerji veren bir besin olduğu için yaşam kalitesini arttıran özelliktedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bunun sebebi bitkinin yetiştiği bölge, toprak, iklim, hava koşulları, kullanılan gübre ve cinsi gibi hususlardır. Tüm bu şartlara rağmen bitkinin beyazı, kırmızısı ve dışı sarı olanının aralarında aroma yoğunluğu bakımından farklılıkları vardır. Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir.
Ejder meyvesinin kalorisi neredeyse yok denecek kadar az ve lifli bir yapıya sahip. Bu özellikleri ile diyet listelerine rahatlıkla dahil edilebiliyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor.
Ejder meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Ejder Meyvesinin Cilde Olan Faydası
Vücudun nem dengesini korumada oldukça etkili olduğundan dolayı, cilt kuruluğunu önler. Bu sayede ciltte çatlakların ve yüzde kırışıklıkların oluşumunu engeller.
Bitkiye verilecek tuzlu su kök bölgesinde tuz fazlalığına neden olarak bitkinin topraktan su ve besin almasında zorlanmasına ve “fizyolojik kuraklık” denen durumun ortaya çıkmasına yol açar. Oluşacak tuz stresi koşullarındaki bitkilerde enzim aktiviteleri ve zar geçirgenlikleri azalır.
Eğer ejder meyvesini aşırı şekilde tüketirsek vücuttaki sıvı oranı artarak kalbi tehlikeye atmış oluruz. Vücuttaki sindirim sistemini fazla çalıştıracağı için ishal ve karın ağrısı şikâyeti görülebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için fazla tüketildiğinde bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirir.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz.
Özellikle soğukken lezzeti iki katına çıkacaktır. Ancak ejder meyvesinin kabuğu tüketildiğinde karın ağrısına neden olabilir. Ejder meyvesi ile tatlılarınıza sos hazırlayabilir, salatalarda kullanabilir, kokteyl içecekler hazırlayabilir ve formunuzu korumak için ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Yemek kaşığını meyvenin kabuğunun kenarlarında gezdirin ve içindeki bölümü gevşetebilmek için kaşığı alta doğru yerleştirin. Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir.
Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
'MALİYETİ DE YÜKSEK' Ayrıca diğer bölgelerde de yavaş yavaş üretilmeye başlandığını belirten Tanrıverdi, “Tropikal bir meyve olduğundan serada yetişiyor. Maliyeti de yüksek. Birçok derde de deva.
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren meyve ...
Olgun olan meyveyi seç.
Ejder meyvesi parlak kırmızı ya da pembe olmalıdır. Ejder meyvesinin tadı aynen kivi ve şeftali gibi tam olgunlaştığında güzel olur. Ejder meyvesinin üzerine bastır. Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır.
Ejder meyvesini sindirim için ideal kılan bir diğer özelliği ise yüksek lif içeriğine sahip olması. Lifli yapısı ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırıyor, kabızlık, kolorektal kanseri ve irritabl bağırsak sendromunun önlenmesine yardımcı oluyor.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri