ISS'le birlikte Dünya'nın yörüngesinde saatte yaklaşık 28 bin kilometre hızla dönmeye başlayan Dragon'da bulunan Gezeravcı dâhil dört astronotu karşılayan uzay istasyonu ekibinde şu an yedi kişi görev yapıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu yaklaşık 400 km yüksekte saatte 28 bin km hızla dönerek Yer çevresinde bir turunu 92 dakikada tamamlıyor.
Her üç Falcon 9 aracı da orta ölçekteki fırlatma sistemleri sınıfındadır. Falcon 9'un maksimum hızı 2.77 km/s'dir.
Gezeravcı: Varış noktası yani UUİ 400 km yükseklikte, 28 bin km hızla hareket ediyor. Roket fırlatıldığında henüz onuncu dakikada 200 km yüksekliğe çıkmıştı bile ancak dakikada 500 km yer değiştiren UUİ ile aynı noktaya varmak, hızları eşitlemek ve bunu tek seferde yapmak 36 saat sürüyor şu anki teknolojiyle.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (TSİ 19 Ocak 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı.
İlgili 16 soru bulundu
Uzay mekiğinin dış tanklarındaki yakıt (sıvı hidrojen) ve oksitleyici (sıvı oksijen) uzay aracındaki kablolar yardımı ile ana tahrik sistemindeki besleme hatlarına akarak yön vericilere ulaşır.
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
10 uzay aracı 26 Mayıs 1969'da Dünya'ya dönüşü sı- rasında atmosfere girerken saatte 39.897 km hıza ulaştı (Apollo 10'un kendi uçuş kayıtlarındaki hızı 39.937 km/sa idi). Yıllarca insanlı uzay görevlerinde kullanılan uzay me- kikleri ise yaklaşık 29.000 km/sa hıza ulaşabiliyordu.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
2018'de fırlatılan parker da güneşin ve venüs'ün kütle çekimlerinden yararlanarak 700 bin km/h hıza ulaşabilmiştir. insanlı olarak en hızlı uzay aracı ise apollo 10'dur. 42 tonluk (landing 5 ton) kütlesine rağmen saturn v roketi sayesinde 39,896 km/h hıza ulaşmıştır.
Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon-9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü Florida açıklarında okyanusa indi. Alper Gezeravcı'nın içinde olduğu Dragon kapsülü dünyaya döndü.
İki gezegen arasındaki mesafenin ortalama 225 milyon km olduğunu söyleyebiliriz; ancak bu mesafe değişkendir. Çünkü Dünya'nın ve Mars'ın yörüngeleri dairesel değil, eliptiktir ve aralarındaki uzaklık, iki gezegenin Güneş etrafındaki tam bir turunu tamamlama süreleri farklı olduğu için sürekli değişmektedir.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
4) DÜNYA YÖRÜNGESİNE G RİŞ Saniyede 15 ton yakıt yaka üç kademeli SATURN 5 roket APOLLO 11 uzay aracını düny yüzeyinden 160 km yüksekliğe ç karacak ve aracı saatta 28.000 kn lik bir hızla dünya çevresindek dairesel bir yörüngeye yerleştire cektir.
SpaceX ayrıca Inspiration4 ve Axiom Mission 3 gibi özel uzay uçuşlarını da başlatıyor. Dört mürettebatı taşıyabilen bir uzay aracı olan Crew dragon ile Cargo Dragon (uzaya ve uzaydan yük taşımak için kullanılan orijinal Dragon 1'in yerine geçen bir araç) olmak üzere iki varyantı vardır.
ISS uzayda saniyede 7670 metre hızla hareket ediyor, bu gerçekten büyük bir hız, Dünya'nın da eksen dönüş hızı saatte 1670 km. yani saniyede 465 metre.
Dragon kapsülünün ISS yolculuğu yaklaşık 36 saat sürecek
Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları için yaklaşık 36 saatlik bir yolculuk süreleri olacak. Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
NASA, şimdiye kadar uzay görevlerinde 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi. NASA'nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı.
NASA ve diğer uzay ajanslarının Kızıl Gezegen'e gönderdiği araştırma araçları, varış noktalarına ulaşmadan önce uzayda yaklaşık yedi ay geçiriyor. İnsanların yapacağı yolculuk ise büyük ihtimalle daha uzun olacak, muhtemelen birkaç yıl sürecek.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu | İlk deneyimleri | Gerçekleştirdiği çalışmalar - YouTube.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Uçuş maliyetini Space.com açıkladı: “Koltuk başına 55 milyon dolar alınacak.”
ingilizce'de astronot, rusça'da kozmonot, çince'de taykonot dan gelen "not" gelenegini bozmadan evrenot, gokmenot, kainot, uzaynot...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri