Dış İletişim Nedir? Dış iletişim, şirketin markalaşmasına ve dış hedef kitleye mesaj göndermesine odaklanır. Günümüzde, bir şirketin kurumsal mesajlarını öne çıkaran sadece basında yer almak değil, aynı zamanda sosyal medyadır.
İç iletişim tüm iç seyircileri ilgilendirir; yönetim, çalışan, yatırımcılar ve mevcut müşteriler ile hizmet sağlayıcılar da buna dahildir. Kurumsal iletişim ise dış seyircileri; rakipleri ve basını da içerir.
Kişilerarası İletişim
Üstün Dökmen, kişilerarası iletişimi sözlü ve sözsüz olmak üzere iki şekilde sınıflandırmaktadır. Sözlü iletişim “dil ve dil ötesi olarak”, sözsüz iletişim ise “yüz, beden, bedensel temas, mekân kullanımı ve araçlar” olarak alt sınıflarda ele alınmaktadır.
Açık iletişim duyguların, düşüncelerin doğrudan ifade edilmesi anlamına geliyor kısaca. Yani göz süzmeden, trip atmadan, kahve fincanını hızla masaya çarpmadan ya da en kötü senaryoda yumrukların havalarda uçuşmadığı, son derece basit bir iletişim yöntemi.
İlgili 42 soru bulundu
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Açık iletişim sınırları korur, muhatabın özel alanımıza girmesini yani haddini aşmasını da önler. Kapalı iletişimler gereksiz alınganlıklar, abartılı tedirginlikler, yersiz kaçınmacı tutumlar inşa edebilir; ruhu ve kişiliği katı kalıplar içine sokabilir!
Yazılı İletişim (İş mektupları, raporlar, formlar, anketler, makaleler, kitaplar, yazılı notlar vb.) Sözlü İletişim (Konuşmalar, sunuşlar, mülakatlar, toplantılar, telefon görüşmeleri vb.) Beden Dili (Mimikler, jestler, ses tonu, duruş, kişiler arası mesafe, kıyafet, aksesuar, koku, mekan kullanımı vb.)
Örgütlerde ister tepe yöneticiler, ister alt düzey tüm çalışanlar arası bilgi akışı yada her türlü mesaj örgüt içi iletişimdir. Örgüt dışı iletişim ise örgütün dış çevresi ile kurduğu iletişimdir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Posta güvercinleri ilk olarak Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Ulak ile haberleşme ise 3200'lü yıllarda ortaya çıkmış. Devlet tarafından belirlenen kişi mesajın karşı tarafa iletilmesini sağlıyordu. Gerek ülke içinde gerekse ülke dışına giderek mesajını bir şekilde iletmesi gerekmektedir.
Partnerlerden birinin duygusal olarak kapalı olması demek; o bireyin kendi duygularıyla veya partnerinin duygularıyla bağlantı kuramadığı anlamına gelmektedir. İlişkiler zordur ama iki kişiden birinin duygusal yönden kapalı olduğu ilişkilerde durum daha da zordur.
Hayatın her anında ve her mekânda gerçekleşen bu iletişim türü, bir başka bireye de ihtiyaç duymaz. Düşünür, zihninde kendisiyle ve başkasıyla konuşur, tartışır, sevinir; kendi kendine karar verir, karar değiştirir; plan yapar, hayaller kurar, kendisiyle başkaları arasında karşılaştırmalar yapar.
Bir insanın düşünmesini, duygulanmasını, kişisel ihtiyaçlarının farkına varmasını, iç gözlem yapmasını, rüya görerek kendi içinden mesaj almasını ya da kendine sorular sorarak bunlara cevaplar üretmesini bir iç iletişim sayabiliriz.
Bir kurumun verimliliğinin temelini oluşturan iç iletişim, çalışan ve kurumun birimlerini birbirine bağlayan bir sistemdir. Planlama, yönlendirme, denetleme, karar verme gibi yönetimin temel işlevlerinin başarılı bir şekilde sürdürülmesi, sürekli ve düzenli bir kurum içi iletişimine bağlıdır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir. Topluluk önünde konuşma, haber okuma, mobil konuşmalar bu iletişim türünün örneklerindendir.
Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Kişisel iletişim; bir mesajı sözlü, sözsüz veya yazılı olarak karşıdaki kişiye ya da gruba iletmektir. Kişisel iletişimde kişi başkalarıyla düşünce, duygu, haber ve bilgi alışverişi sağlar. Kişisel iletişim kurmak için çeşitli teknolojik araçlardan yararlanılır.
Olumlu iletişim, kendinizi açık ve dürüst bir şekilde ifade edebileceğiniz anlamına gelir. Pasif, agresif ve olumlu iletişim tarzları arasında olumlu, genellikle en etkili olanıdır. Bu, değerlerinizi, düşüncelerinizi, fikirlerinizi, tutumlarınızı ve duygularınızı iletme şeklinizde özgün olmaktır.
Jest ve mimikler “esas” ve “ikincil” olarak ayrılır.
Dilin Net ve Açık Kullanımı
İletişimde dilin net ve açık kullanılması, karşılıklı anlayışı artırabilir. Anlaşılır bir dil kullanmak, iletişimdeki olası yanlış anlamaları en aza indirir ve taraflar arasındaki güveni güçlendirir. Açık iletişim, çevreyle sağlıklı ilişkiler kurma sürecinde önemli bir adımdır.
Sonuç olarak, iletişimin beş temel öğesi; gönderici, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirimdir.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Başlıcaları sözlü, yazılı, sözsüz olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri