Yangın söndürme sistemlerinin belirli aralıklarla yapılan düzenli bakımlarında, hattın çalışır durumda olup olmadığını ve aksayan yönlerini test etmek maksadıyla kullanılan vanadır.
Sprinkler tesisatında, kullanılan en küçük orifisli sprinklerin k faktörü ile aynı orifis çapında hatta test ve bakım yapmak maksadıyla kullanılmaktadır. Avantajı; su akışının test ve drenaj vanası orifisinde oluşturduğu ventüri gözlenebilmesi için üzerinde gözetleme camı bulunur.
Sprinkler sistemlerinde yer alan test ve drenaj vanaları, test sistemleri için kullanılan ve gereksiz akışkanları sistemlerden tahliye eden parçalardır. Bu parçaların avantajları gövdelerinde bulunan gözetleme camlarıdır. Bu sayede hattı boşaltmak için tek valf yeterlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Küresel vana, yuvarlak bir disk sayesinde akışkanın yönlendirilmesini sağlayan endüstriyel bir çözümdür. Bu vana türü, genellikle yüksek basınç ve sıcaklık uygulamalarında etkin şekilde kullanılır. Petrol, gaz, kimyasal maddeler ve endüstriyel sıvılar gibi çeşitli akışkanların yönetiminde kritik bir rol oynar.
Biliyer drenaj (safra yolları drenajı): Genellikle tümörlere bağlı tıkana sarılığı oluşturur. Safra kesesi drenajı (Bazı safra kesesi iltihabında safra kesesi belirgin genişler) İdrar yolları drenajı: Burada böbrek idrar oluşturan bölgeye bir tüp konabilir ya da üreter kanalına bir tüp yerleştirilebilir.
Drenaj, değişik yapılarda veya arazide fazla suyun birikmesini engellemek amacı ile suyu en hızlı şekilde tahliye etmek için uygulanan yöntemdir. Yani suyu tahliye etmek için açılmış olan kazıya drenaj adı verilmektedir. Tahliye işlemini gerçekleştirmek amaçlı kullanılan boruya ise tahliye borusu adı verilmektedir.
Drenaj, suyun etkili bir şekilde tahliye edilmesini sağlayan bir sistemdir. Etkili drenaj, toprak erozyonunu önler, suyun binalara zarar vermesini engeller, bitki sağlığını destekler ve su altında kalma riski olan alanlarda kontrollü su akışını sağlar.
Drenaj ya da akaçlama, herhangi bir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalardır.
Kuyubaşı vanası kuyulardan gelen gazı toplayıp, içinde bulundurduğu akış ölçer, sensör dedektör ve çeşitli vana takımlarıyla üretim ve dağıtım haznesine iletecek. Ağırlığı 65 ton olan kuyubaşı vanasının yüksekliği 5.1 metre olurken, bu yükseklik iki katlı bir binaya eş değer.
Bu valf, hem test vanası hem de drenaj vanası olarak kullanılır. Test vanası, bir sistemdeki basıncın ölçülmesi veya tahliye edilmesi gerektiğinde kullanılırken, drenaj vanası, sistemdeki su veya diğer sıvıların tahliye edilmesi için kullanılır.
On –Off vanaları, akışkanın istenilen yerde olup olmamasını kontrol eder, akışkanların karışmasına izin verir veya engeller, acil durumlarda akışı keser. Kapalı konumda belirlenmiş bir sızdırma değerini aşmamaları, açık konumda da basınç kaybını minimize etmeleri beklenir.
Vanaların çalışma prensibi çok basittir fakat çok etkili bir sistemdir. Vana açıksa eğer, akışkan olan madde yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder. Fakat vana kapalıysa bu akıntı durur. Bunun yanında boru içinde ters yönde akışı engellemek için de vananın içinde çoğunlukla bir engel vardır.
Drenaj sistemi olmazsa ne olur? Bahçede biriken su çim dokuyu tahrip eder. Zararlı bakterilerin çoğalmasından, bitki ve insan sağlığında oluşabilecek farklı hastalıklara kadar bir çok olumsuz duruma sebep olur.
Drenaj, bir alandaki fazla su ve nemin uzaklaştırılması işlemini ifade eder. Binaların, bahçelerin ve tarım arazilerinin sağlamlığını ve bütünlüğünü korumak için çok önemlidir. Drenaj sistemi, suyun birikerek hasara ve erozyona yol açmasını önlemek için kullanılır.
Drenlerin en az derinliği 0.25 m olmalı şev eğimleri 1:8 dan daha dik olmamalıdır. Bu drenler daha çok buldozer ve skrayperle inşaa edildiğinden taban genişlikleri çoğunlukla 2.4-3.00 m arasında yapılır.
Drenaj Nasıl Yapılır? Drenaj, kuyu açılarak gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu drenaj kuyuları en az 2 metre derinlikte ve ortalama olarak 50×50 santimetrelik boyutta açılır. Kuyunun açılma işleminin gerçekleştirilmesinden sonrasında ise harç kullanılmadan moloz ve taş duvar olarak örülmesi şeklinde gerçekleştirilir.
Drenaj, binaların dış duvarlarından temele sızan suların ya da yeraltı sularının bina ve altyapı elemanlarına zarar vermesini önlemek amacıyla yapılan su yalıtımı uygulamasıdır. En genel tanımıyla bina çevresindeki suyun toplanarak, yapıya ulaşmadan tahliye edilmesidir.
Kuyu üzerine, otomatik olarak çalışan bir su motoru yerleştirilmektedir. Bir ucu suyun döküleceği yere bağlanan ve su motoruyla da bağlantılanan bir su borusunun diğer ucu da kuyuya indirilmekte ancak boru, kuyu tabanından 15-20 cm yukarıda bırakılmakta ve ucuna da bir süzgeç takılmaktadır.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanasıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör ile manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe yaratmadan kapanır.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Redüktörlü Küresel vana; akışı durdurmak veya başlatmak için küresel şekilli bir disk kullanan çeyrek turlu bir dönme hareketi yapan valfidir. Valfin ortasında bir açıklığı olan bir kürenin açılması yoluyla çeşitli tipteki sıvıların akışını yönlendiren ve modüle eden mekanik bir cihaz olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri