Aynı cinsten tek bir mamul veya mamul grubunun kitle halinde üretildiği işletmelerde kullanılan maliyet sistemine safha ( veya evre ) maliyet sistemi adı verilmektedir (Gökçen, 1990: 32).
Üretim amacıyla katlanılan toplam maliyetin tamamlanmış ve tamamlanamamış birimler arasında dağıtılmasıdır.
Bu sistem; yağ, tuz, elektrik santralleri, madencilik, dokuma işletmeleri, cam, boya, un, kâğıt, şeker ve çimento gibi homojen ve toplu üretim yapan işletmelerde sıkça kullanılır.
Direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderleri önce safhalarda toplanır. Sonrasında mamul maliyetine yansıtılır. Maliyetlerin hesaplanmasında kullanılan farklı stok değerleme yöntemleri (FİFO – Ortalama Yöntemi) safha maliyet yönteminin işleyişinde temelde bir değişiklik yaratmaz.
Maliyet sistemleri; üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin, faaliyet hacmi ile ilişkileri dikkate alınarak sınıflandırılır. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, üretimle ilgili olarak katlanılan tüm giderler dikkate alınır.
İlgili 34 soru bulundu
Kaizen Maliyetleme, özellikle yüksek teknolojinin kullanıldığı Japon oto üreticileri tarafından üretim aşamasında maliyetleri düşürmek amacıyla hedef bir maliyetin belirlenmesi ve bu maliyetin başarılması için üretim işlemlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi sürecidir.
Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Sipariş maliyet sisteminde kullanılan üç temel belge söz konusudur. Bunlar “Sipariş Maliyet Kartı”, “İlk Madde ve Malzeme İstek Fişi” ve “İşçi Çalışma Kartı”dır [4, 5, 6].
Basit dağıtım yöntemi:
Yardımcı gider yerlerinde I. Dağıtım sonunda toplanan giderler doğrudan doğruya esas üretim gider yerlerine dağıtılır, diğer yardımcı gider yerlerine dağıtım yapılmaz. Örnek: Yemekhane giderleri işçi sayısına, tamir-bakım servisinin giderleri yatırım tutarına göre dağıtılmaktadır.
Hata Maliyetleri (Failure Cost)
Hata maliyetleri doğrudan kalite hatalarının oluşturduğu maliyetlerdir. Proses fireleri, re-work – iade – garanti maliyetleri, kaybedilen kontratlar gibi maliyetler bu gruba girer.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
7/A seçeneğinde yer alan hesaplar; maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 ana gruptan oluşmaktadır.
FIFO (First-In, First-Out) ve LIFO (Last-In, First-Out) maliyet yönetimi yöntemleridir. FIFO, ilk giren malzemelerin veya stokların ilk satılmasını öngörür. Bu sayede, en eski ürünler ilk satılır ve sonradan giren ürünler depolanır veya satılır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
İlk madde/malzeme giderlerinin bir alt sınıfı olarak düşünüldüğünde, direkt ilk madde ve malzeme giderleri; hangi mamulle veya işle ilişkilendirilebildiği belirlenebilen veya o mamule, işe doğrudan aktarılabilen giderlerdir. Örneğin; kereste gideri, mobilya mamulü için direkt ilk madde/malzeme gideridir.
Yükçü (2011: 413) yaptığı tanımda yöntemi; “işletmede üretilen her bir mamul veya siparişe ilişkin her maliyet unsurunu ayrı ayrı belirleyen sipariş veya mamul maliyetini özel olarak hesaplamaya olanak sağlayan bir maliyet hesaplama sistemi” olarak ifade etmektedir.
İşletmenin belirli bir stok miktarını belirli bir süre elde bulundurması sonucunda katlanması gereken maliyetler ile fırsat maliyetleri toplamından oluşan maliyetlere “stok bulundurma maliyeti” denir.
Mamul yaşam dönemi maliyetleme yöntemi işletmelerin üretmeyi planladıkları mamul ile ilgili tahmin edilebilir süreçleri belirleyen ve paranın zaman değerini dikkate alarak ilgili maliyetlerin tutarlarını tahmin eden bir karar alma (destek) aracıdır.
Temel maliyetler (direkt ilk madde ve malzeme + direkt işçilik) mamullere doğrudan yüklenebildiğinden, yani bu maliyetlerin üretim birimleriyle ilişkisi kolay bir biçimde kurulabildiğinden, ilgili mamullere yüklenmesi, kontrol ve yönetilmesiyle ilgili problem pek yaşanmaz.
Standart maliyet sistemi fiili maliyetler ile standart maliyetler arasındaki sapmaları hesaplayan ve sapmaların nedenleri üzerinde durarak gerekli düzeltmeleri yapan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, bir maliyet kontrol aracı olarak standart maliyet sistemini bir üretim işletmesinde uygulamaktır.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri