Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırması olarak ifade edilebilir.
Drama tekniği ile öğrenciler hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini yaşayarak öğrenirler. Problem çözme ve iletişim kurma yeteneğini geliştirir. Bu teknik bilinen en eski öğretme tekniklerinden birisidir. Bu teknik, tek taraflı olmayıp hem oyuncuya hem de seyirciye yöneliktir.
Drama stratejileri, karşılıklı iletişim, öğrenme, yaratıcılık ve araştırma gibi konularda katılımcıların becerilerini geliştirmek için kullanılan bir tür öğrenme tekniğidir.
Drama türleri olarak; psikodrama, eğitici drama ve yaratıcı dramadan bahsettik. Okul öncesi drama çeşitleri olarak genellikle psikodrama ve yaratıcı drama kullanılırken çocuğun okul hayatıyla birlikte eğitim sisteminde eğitici drama teknikleri daha sık kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırmasıdır.
Dram, Türkçe Sözlükte hem sahnede oynanmak üzere yazılmış, konuşmalar ve devinimlerle gelişen, karşıt oluşların çatışmasıyla sonuçlanan oyun, yapıt olarak hem de mecazi anlamda da acıklı olay olarak, drama ise tiyatro yazını, oyun yazma sanatı, (televizyonda) oyun biçiminde oyun, yapıt (Püsküllüoğlu, 2004, s.303) ...
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Çeşitli fotoğraflar, resimler, gazeteler, afişler, broşürler, renkli kağıtlar, kartonlar, renkli boyalar, makaslar, yapıştırıcılar, projeksiyon vb araç gereçlerde kullanılır.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Drama eğitimi öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekler. Sözel ve bedensel ifade iletişim kurabilme, anlama-dinleme kavrama ve sorun çözme becerileri kazandırır. Çocukların hem yaratıcılıklarına hem de düşünsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Eğitimde Yaratıcı Drama'nın eğitsel amacı, “bir kavramın, bir ders konusunun, bir metnin daha iyi anlaşılır kılınması, bireyce ve grupça özümsenip içsel yaşantıya dönüşmesi, gözden geçirilerek, üzerinde düşünülerek dışa vurulmasıdır (Nickel, 1986).
Eğitimde drama öğrenenlere, yaşantılara dayalı öğrenme, hareket yolu ile öğrenme, aktif öğrenme,etkileşim yolu ile öğrenme,sosyal öğrenme, tartışarak öğrenme, keşfederek öğrenme,duygusal öğrenme işbirliği kurarak öğrenme ve kavram öğrenme gibi çeşitli öğrenme türlerini bir arada sunan bir etkinliktir.
Drama, hayal gücünü, kendinden başka bir kişi veya başka bir şey olmak için kullanma eylemidir. Zamanı ve yeri yoktur. Sadece hayal gücü ile sınırlıdır.
Dramatizasyon yöntemi, çeşitli öğretim ve öğrenim amaçları için, kendiliğinden meya dana gelen, hazırlıksız, yaşam tecrübelerinin aslına benzer, canlı sunuşlarını gerçekleşa tirme yöntemidir.
Oynama (Esas Çalışma) Belirlenmiş kurallar içinde özgürce oyun oynama ve bu oyunları geliştirme çalışmalarından oluşur. Oyun, kişiliğin gelişimi sürecinde diğer insanlarla pay-aşarak, onları taklit ederek gerçekleştirilir. Sözü edilen oyunlar bu temel görüşen yola çıkarak uygulama içinde yerini alır.
Dört temel dil becerisini (konuşma, dinleme, okuma, yazma) ve olumlu iletişim becerilerini geliştirir. Kelimelere karşı takdir duygusu geliştirmeyi sağlar. Diksiyon ve nefes eğitimleri için teşvik edicidir. Ezber becerisini artırırken; ezbere dayalı eğitimden hayal gücüne dayalı eğitime geçmeyi de sağlar.
Drama; duygusal ifade, anlama ve ilişkiler üzerinde olumlu etkiler yaratır. Tiyatro tekniklerinden yararlanılarak bir fikri, yaşantıyı ya da olayı oyun veya oyunlar geliştirerek öyküleştirmeye drama denir. Oyunculara yönelik yazılmış bölümleri kurgu ve duygusal olarak canlandırma sanatıdır.
Bilinç Koridoru: En sık kullanılan yaratıcı drama tekniği, bilinç koridorudur. Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
İletişim, etkileşim, empati, eylem, devinim, rol oynama, hayal gücü, kurgusallık, doğaçlama gibi öğeler drama çalışmalarında grubu oluşturmak için önemlidir ve birey bunlara hazır olmalıdır.
Dramanın güçlü bir karakter ve kişilik oluşturmaya yardımcı olması da bir diğer faydasıdır. Drama oyunlarında tarihi ve kültürel önemi olan ve geçmişten çok çeşitli karakterleri keşfetmek, yaşamın tüm yönlerini anlamada, perspektif oluşturmada etkilidir.
Tiyatro tekniklerinden faydalanarak bir fikri, olayı ya da yaşantıyı oyun veya oyunlar geliştirerek öyküleştirmeye drama ismi verilir. Oyunculara yönelik olarak yazılmış olan bölümleri duygusal ve kurgu olarak canlandırma sanatıdır. Yunanca'da ise, “Dran” yani hareket anlamında kullanılan fiilden çekimlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri