Türk Ceza Kanunu madde 86'da düzenlenen kasten yaralama suçu, kişilerin vücuduna kasıtlı olarak acı vermek, kişilerin sağlığını veya algılama yeteneğine zarar verme şeklinde işlenir. Bu suçun basit halinin cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Kanunda öngörülen basit yaralama adli para cezası “gün para cezası” niteliğindedir. Keza bu adli para cezası, hapis cezasına seçenek yaptırımd olarak öngörülür. Cezanın belirlenmesi için öncelikle gün sayısı belirlenir. Her bir gün için belirlenecek para cezası miktarı 20 – 100 TL arasındadır.
Buna göre, basit yaralama için 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülmüştür. Hakim seçenek yaptırımlardan adli para cezası veya hapis cezasından birini seçecektir. Adli para cezası uygulamada genel olarak hapis cezasının her bir günü için 20 TL üzerinden tayin edilmektedir.
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz. Kavga etmenin cezası Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu'nun Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar başlıklı bölümü içerisinde 86. maddede düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçunun kanunda öngörülen cezası, suçun hakim nezdindeki ağırlığına göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yumruk Atmanın Cezası
Buna göre Türk Ceza Kanunu madde 86/1: '' (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.'' demektedir.
Bıçakla Yaralama Cezası Ne Kadardır? Mağdurun bıçakla ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde kasten yaralanırsa bıçakla yaralama cezası, 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis veya yarı oranında arttırılmış adli para cezasıdır.
Haksız Tahrik Halinde Ceza İndirim Oranı (TCK 29)
Örneğin, haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçu işleyen kişi tahrikin derecesine göre 12 yıl ile 18 yıl arasında cezalandırılır. Adam yaralama suçu işleyen kişinin belirlenen temel cezası 1/4 ile 3/4 arasında indirilir.
Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan 81. madde, kasten adam öldürme suçunun cezasını müebbet olarak belirlemiştir. Bu kanuna göre, mahkeme içerisinde cinayete teşebbüs tespit edilmesi ile beraber alınacak ceza 9 ila 15 yıl arası olacaktır.
Türk Ceza Kanunumuzun 86/2. Maddesine Göre: "Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Buna göre; Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Görüleceği üzere kavga etmiş ve karşısındaki kişiyi kasten yaralamış bir kişiye verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar olabilecektir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Darp bir kasten yaralamadır. 5237 sayılı TCK'nın 86/1 gereğince kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçun işlendiği tarihten itibaren başlayan olağan dava zamanaşımı kasten öldürme suçu müebbet hapis cezasını gerektirdiği için 25 yıl, suçun nitelikli hallerinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle 30 yıldır.
“Madde 106- (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle:12/5/2022-7406/6 md.)
Örneğin küfür edilmesi durumunda öfkelenen failin karşı tarafa '' O anda'' saldırganlık göstermesi haksız tahrike girmektedir. Öfke ve şiddet nedenine bağlı olarak yapılan uygulamalarda, mağdurun faile karşı tahrik edici doğrudan hareketlerde bulunması durumudur.
KARŞILIKLI KAVGA CEZASI
Ceza terminolojisinde bu durum “kasten yaralama” suçu teşkil etmekte olup, buna göre kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır denilmektedir.
Kasten adam öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasıdır.
“Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına neden olması hâlinde, kırığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”
Yargıtay, kavgada bıçak çeken kişinin 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
Yargıtay ilgili ceza daireleri, sopanın TCK'nin 6/1-f-4. maddesi kapsamında saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanmaya elverişli diğer şeylerden olduğu ve silah sayıldığını kabul etmektedir.
Silahla tehdidin cezası temel cezaya göre daha ağır bir cezadır çünkü tehdit suçunu düzenleyen m.106'da silahla tehdit cezayı ağırlaştıran nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Buna göre silahla tehdidin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Türk Ceza Kanunu madde 86'da düzenlenen kasten yaralama suçu, kişilerin vücuduna kasıtlı olarak acı vermek, kişilerin sağlığını veya algılama yeteneğine zarar verme şeklinde işlenir. Bu suçun basit halinin cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Kasten başkasının vücuduna acı veren, algılama yeteceğini yahut sağlığının bozulmasına neden olursa; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmiştir. Kasten yaralama suçu basit tıbbi müdahale ile giderilebilecektir ölçüde ise şikayet üzerine 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri