Dramatik tiyatroda olay serim, düğüm ve çözüm biçiminde anlatılır ve seyircinin ilgisi böylece olayın sonucuna yoğunlaşır. Bu durum seyircinin eleştirme ve hareket gücünü engeller. Hâlbuki epik anlayışta seyirci sahneye bir gözlemci gibi bakıp durumları insanları eleştirir.
Epik tiyatro, siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir. Bertolt Brecht'in doğrudan Marksizm-Leninizm etkilenimiyle oluşturduğu ve seslendiği seyirci kitlesini de emekçi sınıf olarak belirlemiş bir kuramdır. Epik kelime anlamıyla halk arasında söylenen destansılık anlamıyla epik kelimesi kullanılmamaktadır.
Epik Tiyatro, Bertolt Brecht'in Marksizm-Leninizm akımlarından etkilenmesiyle oluşmuş, siyasal amaçlı bir tiyatro kuramıdır. Kapitalizmin ve toplumun eleştirisi yapılır. Bu tiyatronun amacı toplumun işsizlik, açlık, savaş gibi sorunlarının arkasında yatan nedenleri ortaya çıkarmayı sağlamaktır.
Epik tiyatro, amacı toplumun karşılaşmakta olduğu savaş, açlık ve işsizlik gibi konular ile ilgili nedenleri ortaya çıkarmak olan tiyatro çeşididir. Bu kapsamda epik tiyatro, sahneye ve hayatın geneline eleştirel bir gözle bakmaktadır. İzleyicilerine oyun ile alakalı belli bir yargının oluşmasını amaç edinmektedir.
Epik tiyatronun amacı, toplumun karmaşık yapısını, toplumsal ilişkilerin diyalektik örgüsünü ortaya sermek, seyircinin bu konularda düşünce üretmesini ve bilinçlenmesini sağlamaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Öz. Bu çalışma, Haldun Taner'in ilk epik Türk tiyatro oyunu olarak kabul edilen Keşanlı Ali Destanı (1964) adlı eserini ve eserin The Ballad of Ali of Keshan (1967/1976) başlığını taşıyan İngilizce çevirisini kültürleraşırı aktarım ve çeviri süreçleri bağlamında ele almayı amaçlamaktadır.
Epik tiyatro kavramı Alman tiyatro yazarı ve ku-ramcısı Bertold Brecht tarafından ortaya atılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan politik, sosyal ve eko¬nomik sıkıntıların sonucunda Erwin Piscator'un ortaya koyduğu politik tiyatro anlayışından etkilenerek geliştir¬miştir.
Epik anlatım genelde yaşanmış olayların destansı bir dil ile anlatılarak aktarılmasıdır. Bir olay aslında sadık kalmak şartıyla süslü ve abartılı bir dil ile anlatılıyorsa buna epik anlatım denilebilir.
Türleri. Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, drama) ve müzikli (opera, operet, müzikal, pandomim, bale, revü, skeç, tuluat, vodvil) olmak üzere iki grupta toplanır. Edebî türler içinde en canlı ve yaşama en yakın olanı tiyatrodur.
Epik kelimesinin sözlük anlamı destansıdır. Bu tür anlatımlarda gerçeküstü ögelerden sıklıkla faydalanılır. En çok kullanılan söz sanatları ise mübalağa ve benzetmedir.
Kaleme alınan ilk tiyatro eseri Aiskhylos'un yazdığı ''Zincire Vurulmuş Prometheus'' adlı oyundur. Trajedi türündeki oyunda tanrılardan çaldığı ateşi insanların hizmetine sunan Prometheus'un yaşadıkları anlatılır. .
Epik film, büyük ölçekli, geniş kapsama ve etkileyici panoramik görüntülere sahip film yapım tarzıdır. Roger Ebert gibi araştırmacılara göre terimin kullanımı zaman içerisinde değişmiş ve bazen bir film türünü belirtirken bazen büyük bütçeli yapımları nitelemek için bir sıfat olarak kullanılır olmuştur.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Özellikle genç nesil arasında epik kelimesi çok sık kullanılıyor. Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin anlamı olarak, 'destansı' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir durum ve olay ya da hikayenin şok edici, insan üzerinde etki bırakan yanı şeklinde de anlatılabilir.
Herhangi bir konu bütünlüğü bulunmayan, genellikle doğaçlamaya dayalı tiyatro oyunlarına absürt tiyatro denir. Uyumsuz tiyatro adıyla da bilinen bu oyunların ortaya çıkmasında Tristan Tzara tarafından kurulan Dadaizm akımının etkili olmuştur.
Epik-diyalektik tiyatro anlayışı, gerçekçi-doğalcı akıma karşı iki dünya savaşı arasında Almanya'da ortaya çıkmıştır.
Tiyatro, canlandırma esasına bağlı bir tür olduğu için mekâna ait unsurlar belli bir dekor çerçevesinde sahneye kurulur. Bu dekorun değişmesi ile çeşitli sahneler oluşur. Tiyatro metinleri ele aldıkları konu ve konuyu işleyiş biçimlerine göre trajedi, komedi ve dram olmak üzere başlıca üç türe ayrılır.
Dram, önceden yazılmamış, doğaçlama tiyatrodan farklı olan metin tabanlı tiyatrodur. Aristoteles'e göre (“Poetica” adlı eserinde) dramın temel özelliği, olayın diyaloglarla ifade edilmesidir. Bundan dolayı antik destanlardan farklıdır. Modern çağdan beri bilhassa romandan farklıdır.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
- Epik şiirin konusunu savaş, yiğitlik ve kahramanlık oluşturur. - Konusu halkta iz bırakan nitelikteki tarihi olaylardan alan Epik şiirde savaş, göç, doğal afet gibi konular işlenir. - Epik şiir, tarihsel ve toplumsal niteliğe sahip olan olayları konu edinir.
Destansı ve hamasi şiirleri tanımlamak için epik sözcüğü kullanılır. Sözlü halk edebiyatı geleneğinde de önemli bir yer tutan epik şiirlerde yiğitlik, kahramanlık ve savaş gibi konular işlenir. Epik şiirleri kaynağını halk hikayelerinden ve efsanelerinden alır.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir.
Batılı anlamda Tatar Tiyatro tarihine genel olarak baktığımızda dram türünde verilen ilk eser "Biçare Kız" (A. İIyasi, 1887)'dır.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
8. Absürt tiyatro ürünleri saçma denilebilecek kurgularla ve sembollerle doludur. Dünya edebiyatında Samuel Beckett, Türk edebiyatında Güngör Dilmen (Canlı Maymun Lokantası adlı eseriyle) bu tiyatro çeşidinin önemli temsilcilerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri