Termostatın yerleştirildiği konumda önünü kapatan herhangi bir cisim bulunmamalıdır. Bunun sağlanması için termostatların oda içerisindeki yerleşimi için en ideal seçim, duvara monte edilmeleridir. Direkt pencere yanına ya da radyatör yakınına monte edilmemelidir.
Oturma odası evlerde genellikle en çok kullanılan alan olduğu için termostatı buraya yerleştirebilirsiniz. Oda termostatı, tercihen camlara ve kapıya yakın olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Eğer kapıya yakın konması gerekiyorsa cihazla kapı arasında en az 50 cm bulunmalıdır.
Oda termostatınızı yaşam alanınızda sık kullandığınız bir odaya yerleştiriniz. Örneğin; evinizin salonu veya oturma odası gibi. Oda termostatını kapı girişi ya da pencere kenarı gibi hava sirkülasyonunun çok olduğu yerlere monte etmekten kaçınınız. Ayrıca ısı ünitelerine (kalorifer peteği, şömine vb.)
Ağız içinden ateş ölçümü
Ölçüm öncesi cıvalı termometre sallanarak cıva düzeyi 37 °C altına inene kadar sallanmalıdır. Dijital termometrelerde de açma düğmesine bastıktan sonra ölçüme hazır olduğuna dair ekran görüntüsü beklenmelidir. Termometre dilaltı bölgeye veya yanağın iç tarafına yerleştirilir.
Mutfağa takılan oda termostatının sağlıklı çalışması zor. Kombiye komşu yan oda yada yan koridora tek delikle takılması daha uygun olurdu. Ancak amerikan mutfak olduğu için şimdiki durumda bunu çözmek için bir yöntem denenebilir. Yararını görmezseniz oturma odasına takarsınız.
İlgili 22 soru bulundu
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2]. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
Sıcaklığı doğru hissedebileceği bir yere (iç duvar, oda içi vb.) konulmalıdır. Oda termostatı yanına bir termometre konularak oda termostatının doğru ayarda çalışıp çalışmadığı da kontrol edilebilir. Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır.
Radyatörlü sistemde de merkezi sistemde de yerden ısıtma sisteminde de oda termostatı kullanmanız gerekiyor.
“Kablosuz oda termostatı kaç metreden çeker?” sorusu, ortalama 30 metreye kadar olarak yanıtlanabilir.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor.
Doğru ve sağlıklı bir sıcaklık kontrolü sağlamak için oda termostatları, yerden yaklaşık 1,5-2 m. yüksekliğe, hava akımının olmadığı bir noktaya ve mümkünse bir duvara montajı yapılmalıdır. Isı kaynaklarına (radyatör, kalorifer vb.) , direk güneş alan yerlere ve kapı pencere kenarlarına kesinlikle konulmamalıdır.
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır.
Oda termostatı kombimi ne zaman açar ya da kapatır? Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C üstüne yükseldiğinde oda termostatı kombinizi kapatır. Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C altına düştüğünde ise oda termostatı kombinizi açar.
Oda termostatı kullanılan evlerde sıcaklık, ayarlanan değere göre daima sabit kalır. Oda termostatı, kombinin gereksiz çalışmasını önleyerek hem yakıt hem de elektrik tüketiminin azaltılmasını sağlar. Oda termostatı kullanılan yerlerde ani sıcaklık değişimleri olmadığı için daha sağlıklı bir ortam elde edilir.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Yoğuşmalı kombiler, daha yüksek verimlilikle çalışabilmek için su buharını yoğuşturarak ek enerji elde ederler. Bu nedenle, yoğuşmalı kombilerin yanma sıcaklığı genellikle düşük seviyelerde tutulabilir ve sıklıkla 35 ila 50 derece arasında ayarlanabilir.
KOMBİ SICAK SU AYARI KAÇ OLMALI? ayarlanabilmektedir. m²) verimli kullanım ayarı 45 – 50° dir.
Oda termostatları genel kural olarak evde ya da yaşam alanlarında en uzun süre kullanılan odaya ya da bölüme yerleştirilmelidir. Buna en iyi örnek oturma odası ya da salon gösterilebilir.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Siz en üst seviye kombiyi çalıştırıyorsunuz. Yoğuşmalı kombi olup olmaması önemli değil oda termostatı kullanmak size tasarruf sağlar. Termostatın bulunduğu odanın hangi ısıda olmasını istiyorsanız o ayara getirip sık sık sıcaklığı değiştirmezseniz tasarruf sağlamış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri