Altının üzerine birkaç damla sirke damlat. Gerçek altının rengi değişmeyecektir ancak sahte altının rengi değişir. Altınını ayrıca sirke dolu bir cam kaba batırıp 15 dakika orada bekletebilirsin. Ancak bu biraz riskli bir yöntemdir çünkü sirke altın mücevherdeki yarı değerli taşlara zarar verebilir.
Sirke ile altın parlatma: Altın sirkeli suda bekletilir mi? Ardından takıları bir kaseye koyun ve üzerini tamamen kaplayacak şekilde sirke dökün. Akan su altında yıkamadan önce 5 dakika bekletin. Yumuşak bir bezle kurulayın ve gerekirse işlemi tekrarlayın.
Tercihen havuz ve denize girerken takılarınızı çıkartmak önerilir. Fakat altın ve çelik içeren takılar suyla temasta tepkimeye girmezler.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
Çok fazla kararan aksesuarlarınız var ise tuzlu su içinde birkaç dakika altın ve gümüşü kaynatarak yoğun kararmalarda da kurtulabilirsiniz. Karbonat da tuz gibi kararan yüzeyleri temizlemek için kullanılan bir malzemedir.
İlgili 23 soru bulundu
Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir. Gerçek altın nasıl anlaşılır yöntemlerinden biri de altının üzerine birkaç damla sirke damlatmaktır. Altın gerçek değilse rengi değişecektir.
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Tuz ve karbonat ve sıcak su altın temizliğinde oldukça verimli sonuçlar veren bir karışım elde etmenizi sağlar. Yeterince derin bir kâsede kaynar suya tuz ve karbonat ilave ederek yeterince karıştığından emin olun. Akabinde parlatmak istediğiniz altınlarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika banyo yaptırın.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur.
Bulaşık deterjanı altın takı üzerinde biriken yağ ve kirlerin temizlenmesini sağlamaktadır. Bunun için ilk olarak ılık su dolu bir kabın içerisine bulaşık deterjanı damlatılır. Ardından takılar bu kabın içerisine alınır. 15-20 dakika kadar bekledikten sonra takılar çıkarılır ve bir diş fırçası yardımıyla temizlenir.
Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Yüzme ve yorucu aktivitelerden önce tuzlu su ve klor mücevherlerinize zarar verebilir. Mücevherlerinizi zarar görmesini önlemek için tuzlu su ve klora girmemeye dikkat edin.
Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Dr. Demirağ: "Sebze Ve Meyveleri Sirkeli Suda Bekletin, En Az 15 Dakika Yıkayın"
Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir. Sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
BOZDURMAK İSTEDİĞİNİZ ALTININ TÜRÜ NEDİR? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz.
Duş alırken mücevherlerinizi üzerinizde olmamasına özen göstermelisiniz. Çamaşır, bulaşık vb. temizlik işleriniz sırasında mücevherlerinizi takmamalısınız. Mücevherlerinizi son dönemde popüler olan kaplama olarak anılan ama altınla hiçbir alakası olmayan ürünlerle bir arada tutmamalı ve bir arada takmamalısınız.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
Amonyak ile Altın Parlatma
Amonyak, altın parlatma yöntemleri arasından oldukça etkili bir yöntemdir. Az bir miktar amonyak, su ile karıştırılır. Altın takılar, bu karışımın olduğu kabın içerisinde 2-3 dakika bekletilir. Zaman dolduktan sonra takılar, ılık su ile durulanır ve bir bez ile kurulanır.
Kararmış altın takıların evde parlatılması için kullanılan çözüm önerilerinin başında karbonatlı solüsyon gelir. Karbonat içine damlatacağınız birkaç damla su ile karbonatı macun kıvamına getirip yüzük ya da kolyelerinizin üzerine sürün. 10-15 dakika bekleme süresinden sonra ılık su ile kurulama yapın.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
Sirke Testi
Sirkeyi altın takınıza dökerseniz ve takıda renk değişimleri olursa gerçek değil demektir. Sirke testi basit bir testtir ama altın kaplama gümüş bilezik gibi birden fazla değerli metal içeren modeller için uygun değildir. Bu testler altın takılar için geçerlidir. Ve çok daha fazla test seçeneği de vardır.
Isırma Yöntemi
Ortalama bir ısırma sonucunda altının üzerinde diş izi oluşur. Eğer iz oluşmuyorsa ısırılan nesne altından daha sert bir metal olabilir. Bu yöntem altın üzerinde bir tahribat yarattığı için kuyumcular tarafından önerilmez ve kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri