Örneklem grubundaki öğrencilerin tamamı bu soruya anlama kategorisine giren açıklamalarda bulunmuşlardır. Öğrenciler “Dış basınç (sıvı üstündeki basınç) arttığında sıvının kaynama noktası artar. Dış basınç azaldığında ise kaynama noktası düşer.
Kaynaklar. Dis basinc duserse kaynama noktasida duser, yada tersi dis basinc artarsa kaynama noktasi da artar.
Katı cisimlerde uygulanan kuvvetin kaynağı cismin ağırlığı olduğundan, cismin ağırlığı artarsa basınç artar, cismin ağırlığı azalırsa basınç azalır.
Dış basınç sabit tutulduğu müddetçe kaynama sıcaklığı değişmez . 1 at dış basınca karşılık gelen kaynama sıcaklığını “normal kaynama noktası “ adı verilir. Dış basınç azaldıkça kaynama noktası da düşer.
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
İlgili 21 soru bulundu
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Eğer hava kütlesi sabitse, hacim arttıkça yoğunluk azalır, yoğunluk arttıkça hacim azalır. *Kapalı bir hacimde basınç arttıkça yoğunluk artar. *Kapalı bir hacimde sıcaklık arttıkça basınç artar. *Eğer basınç sabitse, yoğunluk arttıkça sıcaklık azalır, yoğunluk azaldıkça sıcaklık artar.
Dış basınç azaldığında ise kaynama noktası düşer. Yani dış basınç ile sıvının kaynama noktası arasında doğru bir orantı vardır” şeklinde cevap vererek bu ilişkiyi doğru olarak belirtmişlerdir.
e) Basınç: Hava basıncı arttıkça birim hacimdeki molekül sayısı artar ve sudan havaya sıçrayan moleküllerin hava moleküllerine çarpıp yeniden suya dönmeleri ihtimali yükselmiş olacağından buharlaşma azalır.
Bir sıvı deniz seviyesinden daha aşağıda ya da daha yukarıda bulunan bir yere götürüldüğünde dış basınç (atmosfer basıncı) değişeceğinden sıvının kaynama noktası da değişecektir. Deniz seviyesinden yukarılara doğru çıkıldıkça atmosfer basıncı azalır.
KAYNAMA NOKTASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:
2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
değişmesiyle değişir Örneğin suyun kaynama noktası 0 950 atm de değişmesiyle değişir. Örneğin, suyun kaynama noktası 0.950 atm de 98.6°C, 1 atm de 100 °C ve 1.05 atm de 101.4 °C dir. Görüldüğü gibi dış basınç arttıkça kaynama noktası da artmaktadır.
Bir sıvının buhar basıncı dış ortamdaki gaz basıncından yüksek olamaz. Sadece kaynama noktasında atmosfer basıncına eşit olur. Buharlaşma her sıcaklıkta meydana gelirken kaynama olayı ise tek bir sıcaklıkta olur. Bununla birlikte buhar basıncı madde miktarına bağlı değildir.
Basınç ve maddenin saflığının değiştirilmesi, kaynama sıcaklığını etkiler. Kaynama olayının gerçekleşmesi için, buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olması gerekir. Atmosfer basıncı artarsa, ağzı açık kaptaki sıvının kaynaması zorlaşır. Atmosfer basıncının azalması ise kaynamayı kolaylaştırır.
Örneğin, suyun kaynama noktası 0.950 atm de 98.6C, 1 atm de 100 C ve 1.05 atm de 101.4 C dir. Görüldüğü gibi dış basınç arttıkça kaynama noktası da artmaktadır. Veya dış basınç azaldıkça kaynama noktası da düşmektedir.
Deniz seviyesindeki atmosfer basıncı çok büyük farklılıklar göstermez. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük değer Sibirya'da 32,01 InHg (1084 mb), en küçük değer ise Güney Pasifik'teki bir tayfunda 25,90 InHg'dir (877 mb).
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
Buharlaşma miktarı su yüzeyindeki buhar basıncıyla suyun üstündeki havanın buhar basıncının arasındaki fark ile orantılıdır. Suyun sıcaklığı artıkça; • moleküllerin hızları artar, yüzeysel gerilim azalır ve • doymuş havadaki nem miktarı (su yüzeyindeki buhar basıncı) artacağından buharlaşma kolaylaşır.
Buhar basıncı kaynama noktası ile beraber dış basıncı arasında belli bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişki doğrultusunda buhar basıncı ile dış basınca eşit olduğu zaman sıvı kaynama noktasına gelmektedir.
Geriye kalan kısım ise (%38), buhar ba- sıncı-kaynama noktası arasındaki ilişkiye dayanarak, yükseklerde kaynama sıcaklığı daha düşük olduğu için buhar basıncının daha yüksek olacağını belirtmiştir.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır.
Gazlar sıkıştırılabilir olduklarından, kapladıkları hacim, ortam basıncı ile ters orantılı olarak değişecektir. Boyle gaz kanunu, gazların basınçlarının düştükçe hacimlerinin arttığını; basınçlarının arttıkça da hacimlerinin düştüğünü açıklar.
1. Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır. Bunun tam tersi sıcaklık azaldığında olur.
Yoğunluk arttıkça basınç da artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri