Düzenli olarak gerçekleştirilen pelvik muayeneler doktorun fallop tüpü veya yumurtalıktaki ağrı, hassasiyet veya kitle alanlarını belirlemesine yardımcı olabilir. Ancak doktor bireyi sadece pelvik muayene ederek dış gebeliği teşhis edemez. Dış gebelik teşhisinin konması için kan testlerine ve ultrasona ihtiyaç vardır.
Bununla birlikte, bazı kadınlarda herhangi bir erken ektopik gebelik semptomu görülmez; bu gibi durumlarda dış gebelik sadece ultrason taraması sırasında anlaşılır. Bu durum ektopik gebelik fallop tüpü dışında bir yerde ise yaygın şekilde görülür.
Bu düzeylerin üstün de rahim içinde gebelik kesesi görülemiyorsa % 90 dış gebelik vardır. 1000mıU/ml seviyesinde vajinal ultrason ile rahim içinde gebelik kesesi gözlenir. Bazı dış gebelik vakalarında rahim içinde küçük kese veya kollabe olmuş(büzülmüş) kese görülebilir. Bu görüntü gerçekte kan pıhtısıdır.
Dış gebeliğin kesin zamanlaması değişir. Ancak genellikle döllenmeden sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Çoğu ektopik gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında teşhis edilir.
Dış Gebelik Ultrasonda Ne Zaman Belli Olur
Gebeliğin erken dönemlerinde kullanılan ultrasonografi ve beta hcg testleri sayesinde dış gebelik tespit edilebilir. Yapılan hormon testinden sonra rahim içinde embriyo gözlemlenemiyorsa dış gebelikten şüphelenilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Tüp duvarına yerleşen dış gebelik, zamanla büyüyerek tüpü yırtar ve iç kanamaya neden olur. Bu iç kanama zamanında fark edilmez ve müdahale edilmezse anne ölümüne dahi neden olabilir. Üreme çağındaki bir kadında ani gelişen karın ağrısında dış gebelikten şüphelenilmelidir.
Dış gebeliklerde genellikle kese oluşumu ve embriyo gelişimi olmamaktadır. Embriyo rahme ulaşamadan tüplere tutunmakta ve kendisine gelişebileceği uygun bir ortam bulamamaktadır. Bu nedenle dış gebeliklerin çoğunda embriyo ve kalp atışı görülmez.
Gebelerde hassasiyet, karın ağrısı ve ele gelen kitle gibi bulguların araştırılması kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Asıl tanı ise ultrason ile konulmaktadır. Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir.
Dış gebelik sadece fiziksel muayene ile teşhis edilemez. Tanı için istenen beta-hCG ve progesteron düzeylerini belirleyen kan testleridir.
Dış gebeliklerde ise daha az miktarda artar. Beta – HCG değerleri 1.000 – 1.500 IU/L ise vajinal ultrasonografide mutlaka gebelik kesesini görmek gerekmektedir. Yoksa kesin dış gebeliktir.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
Dış gebeliği işaret eden en önemli ve yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir: Vajinal lekelenme ve kanamalar. Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar. Karnın tek bir tarafında meydana gelen şiddetli ağrı
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Gibi belirtiler dış gebelikte görülebilen belirtilerdir. Ancak bu tür gebelikler herhangi bir belirti göstermeden de gelişebilmektedir. Dış gebeliği anlamak ultrason ve muayeneyle kolayca anlaşılır. Bu nedenle belirti göstermese de doktor muayenesi önem teşkil eder.
Ektopik gebelik en sık olarak Fallop tüplerinde (tuba uterina) görülür ve tubal gebelik adını alır. Bununla birlikte yumurtalıkta, servikste, abdomende de görülebilir.
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir.
Ancak doktor bireyi sadece pelvik muayene ederek dış gebeliği teşhis edemez. Dış gebelik teşhisinin konması için kan testlerine ve ultrasona ihtiyaç vardır. Doktor bireyin hamile olduğunu doğrulamak için insan koryonik gonadotropin hormonu yani HCG kan testi yapılmasını isteyebilir.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Dış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor.
Dış gebeliğin en talihsiz şekli heterotopik gebelik adı verilen durumdur. Burada aynı anda hem bir dış gebelik hem de normal rahim içi gebelik aynı anda bulunur.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Boş gebelik ve dış gebelik çok karıştırılan iki ayrı kavramdır. Boş kese gebelikte kese, çoğunlukla rahme yerleşir; ancak içindeki embriyo gelişemez. Yanlış alarm dış gebelik konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Dış gebelikte ise embriyo gelişmeye devam eder, fakat rahme yerleşemez.
Bazı bireylerde yırtılma meydana gelmez ve genel durumu iyi ise yakın takip ile gelişmeler gözlemlenebilmelidir. Ağır olmayan vakalarda bir süre sonra dış gebelik kendiliğinden düşer.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri