Dış gebeliğin en talihsiz şekli heterotopik gebelik adı verilen durumdur. Burada aynı anda hem bir dış gebelik hem de normal rahim içi gebelik aynı anda bulunur.
Tanı için istenen beta-hCG ve progesteron düzeylerini belirleyen kan testleridir. Beta-hCG seviyeleri iki günlük sürede aynı kalıyor veya uygun oranlarda artmıyor ise ve 1500 üstü değerlerde vajinal ultrasonda gebelik kesesi görünmüyorsa dış gebelik düşünülebilir.
Dış gebelik sırasında ise, döllenmiş yumurta rahmin dışında bir yerlerde gelişir. Dış gebelik, genel olarak yumurtaları yumurtalıktan rahme taşıyan tüplerden birinde gerçekleşir (fallop tüpleri). Bu tarz dış hamilelikler tübal hamilelik olarak da bilinmektedir.
Dış gebelik yaşayan anne adaylarının hayatlarını, tehlikeye sokabilecek kadar önemlidir. Dış gebelik denilip normal gebeliğe dönüşebilir mi sorusunun cevabı da hayır. Bu durumun canlı doğumla sonuçlanması mümkün değildir.
Dış gebelik rahime ulaşamadan yumurtanın tüplerde tutunması ile olmaktadır. Gelişemeyeceği ortamda anneyi tehlikeye atmaktadır. Tedavisi şart bir durumdur. Ancak kimi zaman dış gebelik kendi kendine sonlanabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
7 Haftalık Dış Gebelik Belirtileri
Bunun yanında kahverengi veya kırmızı renkte olabilen vajinadan hafif lekelenme veya ağır kanama başka dış gebelik semptomudur. Nadir durumlarda, dış gebelik diyaframın tahriş olması nedeniyle omuz ağrısına neden olur.
Dış gebelikte ağrı genellikle ilk semptomdur. Ağrı sıklıkla tek taraflıdır, pelvis içinde karın boşluğunda hissedilir, omuz veya boyun ağrısı bile olabilir. (rüptüre dış gebelikten sızan kan diafram altında birikir ve ağrı, omuz ve boyun ağrısı gibi tarif edilebilir) Ağrı genellikle keskin ve bıçak saplanır tarzdadır.
Eğer dış gebelik geç teşhis edilmiş ve gebeliğin sonlandırılması gecikmiş ise tüplerde gerilme, yırtılma veya patlama söz konusu olabilir. Bu durumda genellikle tüplerin bir kısmının veya tamamının dış gebelik ameliyatı olarak da bilinen cerrahi operasyon yardımıyla çıkarılması gerekir.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür. Klasik klinik bulguları: Alt karın ağrısı(kasık ağrısı), vaginal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir. Ağrı kasık kısımlarda hissedilir bazen şiddetli mide sancısı çekildiği düşünülür.
Tüp duvarına yerleşen dış gebelik, zamanla büyüyerek tüpü yırtar ve iç kanamaya neden olur. Bu iç kanama zamanında fark edilmez ve müdahale edilmezse anne ölümüne dahi neden olabilir. Üreme çağındaki bir kadında ani gelişen karın ağrısında dış gebelikten şüphelenilmelidir.
Dış gebelik, erken dönemde yapılan ultrason ve muayene ile anlaşılabiliyor. Dış gebeliğin en önemli belirtisi ise kanama ve ağrı oluyor.
Dış gebelikte ilk başta herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz. Bununla birlikte, dış gebeliği olan bazı kadınlarda, adet gecikmesi, meme hassasiyeti ve mide bulantısı gibi olağan erken gebelik belirtileri veya semptomları vardır. Dış gebelik sırasında hamilelik testi yaparsanız, sonuç pozitif olacaktır.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Rahim boş, rahimin dışında kitle görmek, 2 veya 4 cm gibi, beta – HCG'de çok yüksekse 15.000–20.000 gibi tanı kesin dış gebeliktir, hatta cenin kalp atımları bile tespit edilebilir.”
Gebelerde hassasiyet, karın ağrısı ve ele gelen kitle gibi bulguların araştırılması kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Asıl tanı ise ultrason ile konulmaktadır. Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir.
Dış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor.
Rahmin dışındaki alanda gelen döllenme neticesinde oluşan dış gebelik, sol kasıkta ağrıyı ortaya çıkarır.
Bu yapılan testler normal bir gebelik yaşanmadığını gösterir ve ultrason yardımıyla kesin olarak saptandıktan sonra tedaviye başlanır. Jinekolojik el muayenesi, Beta HCG ve Progestron testleri dış gebeliği anlamak açısından önemli olsa da bu ön teşhis ultrasonografik incelemeler sonrası kesinleşir.
Bazen, yumurtalık, karın boşluğu veya vajinaya bağlanan rahmin alt kısmı (serviks) gibi vücudun diğer bölgelerinde de dış gebelik oluşur. Dış gebelik normal olarak ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Dış gebelikte adet görülmesi beklenmez. Genellikle adet gecikmesi olur. dış gebelikte olan kanamalar adet zamanı veya adet gecikmesi sonrasında olur ve adet ile karıştırılabilir. Böyle bir durumda bir kliniğe başvurulması gerekir.
Dış gebelikte en sık gözlenen bulgu ağrıdır ve genellikle alt karın veya kasık ağrısı şeklindedir. Eğer dış gebelik kitlesi karın içinde yırtılacak olursa, şiddetli bir ağrı ile birlikte baş dönmesi ve bayılma gerçekleşebilir.
Ektopik gebelik en sık olarak Fallop tüplerinde (tuba uterina) görülür ve tubal gebelik adını alır. Bununla birlikte yumurtalıkta, servikste, abdomende de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri