Geçmiş dönemlerde köpeklerin otobüs ile seyahati sadece bagaj kısmında mümkün olsa da yenilenen yönetmeliklerle bu durum değişti. Ülkemizde artık aşı karnesi bulunan köpekler kilitli kafesin içerisinde sahiplerinin kucağında yolculuk yapabiliyor.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
Köpeğinizin arka koltukta dar bi alanda sabit olması, onu kaza riskine ve araba tutmasına karşı korur. Ayrıca köpek, sürücünün hareketlerini engelleyemeyeceği için sürüş de güvenli hale gelir. Ancak özellikle yavru köpekle araba yolculuğu yapacaksanız köpek kafesi kullanmanızı öneririz.
Otomobil yolculuğu
Köpeklerin ön koltukta oturması yasaktır; ancak arka koltukta ya da hatchback veya station otomobillerin arka tarafında oturabilir. Küçük köpekler, koltuğa bağlanabilen bir evcil hayvan taşıma kutusunda seyahat edebilir.
Soğuk havalarda köpekler, arabada belli bir süreyi rahatlıkla geçirebilir fakat yaz aylarında köpeğinizi arabada bırakmamalısınız. Sadece 5 dakika bile en iyi dostunuz için sağlık tehlikesi oluşturabilir. Yaz dışındaki mevsimlerde bile arabanın sıcaklığı köpekler için çok sıcak olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Uzun bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız bununla ilgili veteriner hekime danışmanız gerekir. Köpeğinizin uzun yolculuklardan olumsuz etkilenmemesi için sağlık kontrolünün yapılması önemlidir. Şahsi araç, otobüs ya da uçak yolculuğu fark etmeksizin uzun seyahatler köpeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Köpekler Kaç Saat Yalnız Kalabilir? Köpeğinizi evde yalnız bırakacağınız süre; onun yaşı, sağlık durumu ve cinsine göre değişir. Örneğin 18 ayını geçen bazı cinsler 8 saate kadar tuvalet yapmazken bazıları ise sadece 4 saate kadar dayanabilirler.
Evcil hayvan ile seyahat koşulları nedir? Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvan dostlarımız, 23x30x40 cm'den küçük ve kilitli kafeslerinde olmak koşulu ile hayvan sahibi ile birlikte otobüs içinde seyahat edebilirler.
Hayvan, ISO mikroçip (15 haneli) ile tanımlanmalıdır. Mikroçip kuduz aşısından önce implante edilmelidir. Hayvanın mevcut bir kuduz aşısı olması gerekir. Eğer önce kuduza karşı aşılanır ve ardından mikroçip uygulanırsa, hayvanın kimliği güvence altına alınmadığından kuduz asısı ülke'ye girişte tanınamaz.
Evcil hayvanlar, kuduz aşısı üzerinden en az bir ay geçtikten sonra seyahat edebilir. Köpeğin herhangi bir sağlık problemi olmadığından emin olmalı, veteriner hekiminden "Uçabilir" onayı alınmalıdır. Köpeğin adına düzenlenmiş kuduz titrasyon belgesi olmalıdır. Bu belge Avrupa ülkeleri için zorunludur.
Köpekler, çoğunlukla uçakların kargo bölümünde seyahat eder. Kafesleri ile birlikte ağırlığı 8 kilogramı geçen evcil hayvanlar havalandırma sistemli kargo kompartımanında yolculuklarını gerçekleştirir.
Fakat küçük köpek cinsleri ve yavru köpekler çoğunlukla kediler ile aynı ağırlıktadır. Minik köpekleri ve en fazla 10 kiloya kadar çıkabilen küçük köpek ırklarını 10 kg köpek taşıma çantası içinde güvenli bir biçimde taşıyabilirsiniz.
10 haftadan küçük veya anne sütünden kesilmemiş yavru kedi ya da köpek ve emziren anneleri taşıyamıyoruz. 10 haftadan büyük, 12 haftadan küçük kedileri ve köpekleri de veteriner onayı olmadan taşımamız mümkün değil.
Evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg'ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır.
Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir (2023).
Avrupa Birliği yasalarıyla uyum amacıyla evcil hayvan pasaportu çıkarılabilmesi için pasaportun çıkarılacağı evcil hayvana mikroçip takılmalıdır. Bu işlemi özel veteriner kliniklerinde ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Ülkede sokağa bırakılan sahipsiz hayvanlar konusunda “Hayvanları Koruma Birliği” ve çeşitli dernekler çalışmalar yürütüyor. Almanya'da evcil köpek besleyenler 72 ila 186 euro arasında köpek vergisi ödemek zorunda.
Cevap: Evet. Evcil hayvanın yolcu beraberinde getirilmesi sağlanması gereken şartlardan biridir. Soru: Yolcu beraberinde evcil hayvan getirildiğinde hangi belgeler gümrük idaresine sunulmalıdır? Cevap: Veteriner sağlık raporu, aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi gümrük idaresine sunulmalıdır.
Uçak kargo yöntemiyle taşımak istediğiniz hayvanınızın, evcil hayvan statüsünde yer alması gerekmektedir. Evcil hayvan statüsünde yer alan hayvanlar ise; kedi, köpek ve ötücü kuşlardır. Bunların yanı sıra ise hava yolu firmalarının evcil hayvanlar için istedikleri uygulamaları yaptırmaları gerekmektedir.
Köpekler evde yalnız kalmaya alışabilirler fakat yine de bu süreyi uzatmamak gerekir. Çünkü köpekler uzun süre yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar ve bu durum onları üzebilir. Köpekler evde ne kadar süre yalnız kalabilir sorusunun cevabı ise maksimum 10 saat olarak bilinir.
Yavru köpeklerde örneğin 2 saatte 1 olmak üzere tuvalete çıkarmak gerekir. Daha sonrasında köpek kaç aylıksa o kadar saatte 1 olmak üzere dışarıya çıkartılabilir. Bu süreler aynı zamanda köpeklerin aya göre çişlerini tutabilme süreleridir. Daha sonra sabah ilk iş olarak tuvalete çıkarmak gerekir.
"Köpekler kaç saat uyur?" sorusunun yanıtı onun karakterine, yaşına, ırkına ve o gün ki aktivite seviyesine göre değişebilir ancak genellikle köpeklerin günde 9-14 saat uyuduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri