Tıpkı Türk kahvesi gibi suyla yapılabildiği gibi sütle de hazırlanan bu kahvenin özellikle sütle pişirilmiş olanı makbul sayılıyor. yumuşak içimi, farklı aroması, damakta bıraktığı lezzet ve en önemlisi de faydaları nedeniyle birçok insanın favori içecekleri arasında kendine yer buluyor.
Mercimek büyüklüğündeki meyvelerinin özenle kurutulması, kavrulması ve öğütülmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin en önemli özelliği süt ile birlikte pişiriliyor olmasıdır.
Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen menengiç ağacının meyvelerinden üretilen menengiç kahvesi oldukça önemli bir kahve çeşididir. Menengiç kahvesi, menengiç ağacı meyvesinin olgunlaştıktan sonra kavrulup toz haline getirilmesiyle elde ediliyor.
İlk olarak cezvenin içerisine 2 buçuk kaşık menengiç kahvesi koyun. Kahvenin üzerine süt ekleyin ve malzemeleri karıştırın. Süt ve kahve birbiriyle özdeşleştiğinde ocağın üzerine alarak orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kahve taşmaya başladığında ocağın altını kapatın ve fincanlara bölüştürün.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Tıpkı Türk kahvesi gibi suyla yapılabildiği gibi sütle de hazırlanan bu kahvenin özellikle sütle pişirilmiş olanı makbul sayılıyor. yumuşak içimi, farklı aroması, damakta bıraktığı lezzet ve en önemlisi de faydaları nedeniyle birçok insanın favori içecekleri arasında kendine yer buluyor.
Bir fincan süt için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi cezveye konulur, isteğe göre şeker ilave edilir, kısık ateşte karıştırarak kaynatılır. Bir dakika dinlendirilip servis yapılır. Menengiç kahvesi su ile sade olarak da pişirebilir.
Menengiç Kahvesinin Zararları ve Yan Etkileri
Günde 2-3 fincandan fazla tüketilen kahve, uzun süreler tüketildiğinde baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, kabızlık, bağırsak problemleri, bilinç bulanıklığı ve uyku problemleri gibi yan etkilere sebep olabilir.
Yapacağınız kişi sayısına göre her fincan için dolu dolu 1 tatlı kaşığı Menengiç Kahvesi ile fincan ölçüsünde sütü veya suyu cezvede kısık ateşte yavaşça karıştırarak lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz. Süt tercih edecekseniz menengiç kahvesini bir tatlı kaşığından daha fazla koyabilirsiniz.
Menengiç kahvesinin sağlığa faydaları
Menengiç kahvesi sindirim sistemine iyi gelir, mide ağrılarının önüne geçer. Kesilmeyen öksürüğü keser, göğsü yumuşatır, balgam söktürür. Antiseptik özelliği vardır. Menengiç kahvesi yaraları tedavi eder.
Menengiç kahvesini yaparken şekeri damak zevkinize göre ayarlamalısınız. Menengiç kahvesini süt ile yapabileceğiniz gibi su ile de yapabilirsiniz.
Yapacağınız kişi sayısına göre her fincan için dolu dolu 1 tatlı kaşığı toz çedene / menengiç kahvesi ile suyu cezvede kısık ateşte yavaşça karıştırarak lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz. Kendi bünyesinde süt barındırdığı için ayrıca süt tercih etmenize gerek yoktur.
sütlü menengiç kahvesi faydaları Öksürüğü kesmesi, balgam söktürücü olması, astım, bronşite iyi gelmesi en önemli faydalarındandır. Ayrıca bağırsak gazlarını engelliyor. Bu da emziren annelere fayda sağlıyor ve çocuklarda gaz olmasını engelliyor.
Öncelikle bir cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi ilave edin. Daha sonra üzerine yine kişi başı 1 fincan su ya da süt ilave edin. Ardından sütle yapmaya karar verdiyseniz eğer menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
Kahvenin yapılışı
Cezveye, kaç fincan yapılacaksa o kadar süt konulur. Şeker ve her fincan için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi konulur. Kaynara çıkınca fincanlara konularak servis yapılır.
Bir cezvenin içerisine iki tatlı kaşığı menengiç kahvesini koyun. Eğer şeker ekleyecekseniz dilediğiniz miktarda şekeri ekleyin ve üzerine bir fincan içme suyunu/sütü ilave edip güzelce karıştırın. Kahveyi orta ateşte pişirin. Kahve hafif kabarmaya başlayınca kaynamasına izin vermeden ocaktan alın ve servis edin.
Odunsu baharatlı tadı ile farklı lezzet deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihidir. Halk dilinde Çitlembik, Çedene, Çıtlık isimleri ile de bilinen Menengiç Kahvesi ağızda Antep fıstığı tadı bırakması ile de ayrıca bilinir.
Menengiç Kahvesi Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle KAFFKA Menengiç Kahvesi 600 gr 89 TL'ye, %10 indirimle Kırkyıl Sütlü Menengiç Kahvesi 200 G 47 TL'ye, %13 indirimle KIRKYIL Sıvı Menengiç Kahvesi Cam Kavanoz 350 g 60 TL'ye sahip olabilirsiniz.
* Afrodizyak (Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır. * Kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
Regl döneminde tarçınlı, sütlü ve menengeçli kahve tüketiminin aşırıya kaçmaması durumunda bir zararı bulunmamaktadır. Regl döneminde içilen kahve türlerinin adet durumunu etkilemediği söylenebilir. Kahve içmenin adet kesici bir özelliğe sahip olmadığı bilinmektedir.
Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir.
Kişi sayısı ölçü alınarak yapılan dibek kahvesi, hem su hem de sütle pişirilebilir. Su veya süt kullanılarak yapılmasının yanı sıra, şeker de tercihe bağlı olarak eklenir.
Menengiç teflon tavaya alınır ve kısık ateşte yağlanıp kahve rengi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. 15. 20 dakika sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri