Bunun yanı sıra belirtiler, aylar ve hatta yıllar içinde kötüleşebilir. Kansere neden olan beyin tümörleri, kötü huylu tümörlerdir. Bunlar hızla kötüleşen semptomlara neden olur. Bu semptomlar, sıklıkla aniden ortaya çıkar ve günler veya haftalar içinde kötüleşir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Beyin tümörlerinin belirtileri, tümörün büyüklüğüne, tipine ve yerleşim yerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bazı tümörler belirgin semptomlara neden olurken, diğerleri neredeyse hiç belirti vermeyebilir.
Beyin tümörleri doğumdan sonra ortaya çıkabildiği gibi doğumsal da olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Beyin tümörlerinde erken tanı önemlidir. Çünkü tümörün hangi evrede tespit edildiği hastanın sağ kalımına doğrudan etki eder. Beyin tümörünün tespit edildiği evreye göre hastaların 5 yıllık sağ kalım beklentileri şöyledir: 1. evrede tedavi edilen hastanın 5 yıllık sağ kalım oranı %90'ın üzerindedir.
Dünya çapında her yıl yüz binlerce kişide görülen beyin tümörlerinin teşhisi için yeni bir yöntem geliştirildi. İngiltere'de keşfedilen yöntem sayesinde, beyin kanseri yalnızca kan tahliliyle tespit edilebilecek. ''Kan tahlili ile beyin kanseri teşhisi konabilecek.''
Beyin tümörüne bağlı olarak oluşan baş ağrısı şikayeti son derece şiddetlidir ve kişi ağrı kesici ilaç kullanmasına rağmen baş ağrısı azalmaz. Beyin tümörü büyüdükçe ağrının sıklığı ve şiddeti artar. Baş ağrısı şikayeti, gece saatlerinde şiddetlenir ve kişi sabah uyandığında da baş ağrısı şikayeti olur.
Kötü Huylu (Malign) Tümörler
Hızlı bir şekilde büyüyen ve yayılan kötü huylu tümörler beyin kanserinin başlıca nedenidir. Sınırları net olarak bilinemeyen kötü huylu tümörler çevresinde bulunan beyin dokusuna da zarar vererek beynin işlevini yerine getirememesine neden olmaktadır.
Hastalar için bu durum genellikle bir görme bozukluğu olarak başlar ve zamanla ilerler. Tümör sonucunda gözde genellikle ilk olarak bulanık görme problemi ortaya çıkar. Sonrasında çift görme ve gözde kör noktalar meydana gelir. Tümör büyüdükçe optik sinirlere yaptığı baskı artar ve sonucunda görme kaybı ortaya çıkar.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi bulgular de gösterebilir.
Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları daha sıkıcı, şiddetli, zor geçen ve diğer bazı belirtilerle (kusma, görme ve işitme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlükler, dengesizlik gibi) beraber seyreden ağrılardır.
Beyin tümörleri ışık çakması gibi görme sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni tümörün kendisi olabileceği gibi tümör tedavilerinin bir yan etkisi olarak da meydana gelebilir. Tümör tedavisinde kullanılan radyasyonlar ya da tümörü çıkarmak için uygulanan ameliyattan sonra da bu semptomun yaşanması olasıdır.
HER BAŞ AĞRISI BEYİN TÜMÖRÜNE İŞARET EDER Mİ? Elbette her baş ağrısı beyin tümörünün habercisi değildir! Ancak; baş ağrısının şiddeti, sürekliliği ve ağrıya eşlik eden farklı semptomlar iyi veya kötü huylu tümörlerin teşhis edilmesinde önemli rol oynar.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Ameliyat iyi huylu beyin tümörlerinde tam bir iyileşme sağlayabilir. Kanserleşen tümörlerde ise çevre dokulara ya da vücudun başka yerlerine yayılma söz konusudur. Bu nedenle tek başına ameliyat ile tedavi edilemeyebilir. Radyoterapi veya kemoterapi de sıklıkla uygulanır.
Beyin tümörleri, her yaş grubunda ve cinsiyette görülebilir, ancak genetik faktörler, radyasyon maruziyeti, bağışıklık sistemi sorunları ve cinsiyet gibi etkenler riski artırabilir. Ayrıca, belirli kimyasal maruziyetler ve çevresel faktörler de riski etkileyebilir.
Oysa ki, çoğu beyin tümörü yavaş büyür ve ancak beyinde damarlara, beyin zarına bası yaptığında ya da kafa içi basıncı artışına yol açtığında baş ağrısına neden olur. İskoçyada 2000 yılında yapılan bir araştırmada beyin tümörü teşhis edilenlerin ancak % 46,5'de ilk bulgunun baş ağrısı olduğu dikkati çekti.
Titreme ve seğirmeler
Beyin tümörüne bağlı olarak ortaya çıkan kas seğirmeleri ve titremeler genellikle el, kol ve bacaklarda görülür. Bazı titremeler vücut genelinde, nöbet şeklinde görülebilir ve hastanın 1-2 dakikalık bilinç kaybı yaşamasına neden olabilir.
Beyin tümörlerinde burun kanaması görülmez. Ancak sinüslerde görülen tümörler burun kanamasına neden olabilmektedir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörü teşhisinde faydalanılan en iyi görüntüleme testidir.
Beyin tümörlerinin tanısı, tümörün türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Tanı, bir nörolojik muayene, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, beyin biyopsisi veya kan testleri gibi farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir.
Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri