İç rengi açık yeşil olmalıdır. İç kısmı siyah veya kahverengi ise avokado yenmemelidir. Küçük, izole kahverengi renk değişikliği alanları şeklinde bazı küçük morluklar varsa, o kısımlar kesilerek tüketilebilir.
Avokado, soğuğa alışık bir meyve olmadığı için buzdolabında bekletseniz de 2-3 gün içinde tüketmenizde fayda var.
Avokado satın alırken bu husus pek işinize yaramayacak. Çünkü meyveyi kesmeden içinde oluşan kahverengi lekeleri görmenizin imkanı yok. Taze ve olgun avokadonun iç rengi açık yeşildir. Şayet sizin kestiğiniz avokadonun içinde kahverengi lekeler varsa kesinlikle o meyveyi yemeyin çünkü bozulmuştur.
Avokadoyu kesip aç.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
5) Siyah Avokadolu Kahvaltılık Ezme
Siyah avokado nasıl yenir diyorsanız, kahvaltıda ezme olarak tüketebilirsiniz. Siyah avokadonun diğer avokadoya göre farkı; daha yumuşaktır ve içerisindeki yağ oranı daha yüksektir. Ezmesini yaparak aynı zamanda makarna gibi çeşitli yemeklerinizin içerisinde kullanabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
En merak edilen konular içerisinde avokadonun kararmaması için ne yapılacağı geliyor. Bunun için kesilen avokadonun çekirdek kısmına öncelikle limon suyu sürmek gerekir. Daha sonra meyveyi tekrar bir araya getirerek bir folyoya sarılmalıdır. Bu şekilde birkaç gün buzdolabında avokado kararmadan bekletilebilir.
Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir. İyi bir avokado için iri olanları seçin.
Avokado'nuz kestikten veya bir kaseye koyup ezdikten sonra kahverengileşirse olan tek şey kimyasal bir reaksiyondur: Meyvenin eti havadaki oksijenle etkileşime girdiğinde melanin üretir. Aynı şey bir elmayı dilimlediğinizde de olur. Elbette, parçalar o kadar net olmayabilir ama yine de güvenle yiyebilirsiniz.
Avokadoyu kestiğinizde bir süre sonra kararmaya başlar.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin. Avokadoların oda ısısında olgunlaşmalarını beklerken ise birbirlerine değdirmemelisin çünkü değdikleri noktalardan kararma yapabilir.
Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir.. Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Olgun ve tüm avokadolar: Avokado plastik poşetin içine konulup havası çekilerek buzdolabında saklanabilir fakat meyve kesilmediği ve havayla bir teması olmadığı için bu işlem atlanabilir. Yine de bu yöntem avokadonun yaşam süresini birkaç gün uzatacaktır. Olgun avokadolar oda sıcaklığında saklanmamalıdır.
Olgunluk: Sert avokado henüz olgunlaşmamıştır. Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir. Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla 2-3 gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin.
Avokadonun kabuğu çok sert olmadığı için kolayca soyulur. Avokado soyma işleminde kullanılan ikinci yöntem ise kaşık kullanmaktır. Yemek kaşığını kabuk ile meyve arasına yerleştirin. Kaşığı oyacak olarak kullanabilirsiniz.
Yalnız dikkat, avokado çok soğuğa alışık olmadığından buzdolabınızda da çok uzun süre bekletmemeli, birkaç gün içinde tüketmelisiniz. Eğer olgun avokadoyu keser ve yarısını tükettikten sonra kalanını saklamak isterseniz avokadonun çekirdekli yarısını saklamak üzere ayırıp çekirdeksiz kısmı tüketmelisiniz.
Olgun avokado ele yumuşak gelmesinden anlaşılabilir, rengi parlak yeşilden daha koyu bir yeşile dönüşür ve sap kısmının olduğu tepeye bastırdığınızda kolaylıkla ezilir.
Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Terbiyeleme
Avokadonun tadını çıkarmanın en basit yolu bir tutam tuz ve karabiber serpmektir. Biber, balzamik sirke veya limon suyu, zeytinyağı eklemek gibi başka tatları da deneyebilirsiniz.
Uzmanlar gün aşırı olacak şekilde avokadoyu yarım olarak tüketmenin daha faydalı olacağı kanaatini taşıyor. Ayrıca bir orta boy avokado, içerisinde taşıdığı 2 gram şekerle kan şekeri ihtiyacınızı da karşılamış oluyor.
YARIM VEYA DİLİMLENMİŞ AVOKADO NASIL SAKLANIR? Yarım avokadonun çekirdekli kısmını saklayıp, çekirdeksiz kısmını tüketmek daha uygundur. Çekirdekli kısmını saklamak için açık kısımlarına limon sürüp streç film ile sarın ve buzdolabında muhafaza edin.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
Ancak çok fazla yumuşak olanlarda da bozulma ve çürüme görülebileceğinden, hafif sert biçimde alınarak yumuşamasının beklenmesi en doğru uygulamadır. Avokado ortadan ikiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri