Köpeklerde iç dış parazit aşısı ne zaman yapılmalı ? Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir.
Köpeklerde iç dış parazit aşısı 3 ayda bir düzenli olarak yaptırılmalıdır. Etken maddeler, ömür boyu bir koruyuculuk sağlamaz.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz. Ayrıca tüm yaş guruplarından kedilere de her 3 ayda 1 kez, ömür boyu tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyiz.
1 yaşını doldurmuş kediler için her 3 ayda bir defa iç ve dış parazit aşısının yapılması gerekir. Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Köpeklerde iç dış parazit aşısı ne zaman yapılmalı ? Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Dış parazit için damlatılan ense damlaları yağlı bir preperat olup deri tarafından hemen emilmez. Bu süre 2-6 saat aralığında değişir.
Kedi dış parazit damlası uygulamalarının en az 6 haftada bir olacak şekilde uygulanması gerekir. Çünkü 6 hafta gibi bir sürede kedinin ensesine dökülen damla etkisini kaybeder.
Ancak ilk vurulan iç dış parazit aşısı sonrasında yaş fark etmeksizin her 2 ya da 3 ayda 1 defa bu aşının tekrarlanması gerekmektedir. Düzenli bir şekilde bu periyot devam ettirilmelidir. Köpeğine aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri ise bu tedaviyi ilaç şeklinde de devam ettirebilmektedir.
Pire damlası genel olarak 24 saat içerisinde pireleri yok eder.
Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir. 1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
Enseye damlatılan kedi pire damlası, damlatılan bölgeden emilir ve tüm deriye yayılır. Böylece pireler kediyi ısırınca ilaca maruz kalır ve kısa süre içerisinde ölürler.
Kediler için gerekli olan iki parazit aşısı vardır. Kedilerde iç parazit aşısı ve kedilerde dış parazit aşısı olarak bilinen bu aşılar 3 aylık periyotlar ile yapılır.
Köpeklerde iç parazit belirtileri arasında ishal, kusma, iştahsızlık ve uyuşukluk yer alır. Bir köpek bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa teşhis ve tedavi için veteriner hekime götürülmesi önemlidir. Bununla beraber köpeğin düzenli veteriner hekim kontrollerini atlamamak da yapılması gerekenler arasındadır.
- Yavru köpekler aşılama öncesi tamamen sütten kesilmiş olmalıdır. - Hastalık geçiren köpeklere, ishal, kusma, iştahsızlık gibi şikayetleri olan köpeklere aşı yapılmamalıdır. - İki aşılama arasındaki süre en az 2-3 hafta olmalı, yapılan aşılar yılda 1 kez tekrarlanmalıdır.
Köpeklerde pirelere karşı savunma oluşturucu en büyük etken pire damlasıdır. Düzenli uygulanan pire damlası pirelerde öldürücü etkiye sahip olmaktadır.Ekstra olarak köpeğinize takacağınız pire tasması'da köpeğinizi pirelere karşı koruyacaktır.
Dış parazit damlası kesin çözüm. Ensesinden damlatiliyor. Derinin altına yayılıyor. Pire , bit kene ne varsa öldürüyor.
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
Kedi pire damlası hem mevcut pire istilasının tedavi edilmesi hem de gelecek istilaların önlenmesi için oldukça etkilidir. Pire tasması gibi başka yöntemler olsa da bu yöntemler tek başına yetersiz kalmaktadır. Damlanın etkisi ise birkaç saat içerisinde kendini gösterir.
Bu ense damlaları köpekleri pire (Ctenocephalides sp.) ve kene (Rhipicephalus sp., Dermacentor sp. ve Ixoides sp.) gibi dış parazitlere karşı kalkan görevi görür. Aynı zamanda köpeklerde cilt problemlerine de neden olan pireler veya ısırıcı bitlerin yarattığı enfestasyonların kontrolünde kullanılır.
6 haftalıktan itibaren her Minnak kediye, dış parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir. Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
damla sadece yüzeyseldir, dış parazitler (pire,kene vs.) için kullanılır. hap ise kedinizin iç organlarında yaşayan (karaciğer,bağırsak vs.) iç parazitler için kullanılır, iç organlarda yaşayan parazitlerin döngülerini kırarak dışkı yolu ile dışarı atmasını sağlar.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Aşı programındaki farklı birkaç aşı aynı anda yapılabilir mi? Evet. Aşı uygulanan hayvan sağlıklı olduğu sürece aynı anda çok sayıda aşı yapılabilir. Her bir aşının farklı lenf yumruları tarafından drene edilen enjeksiyon bölgelerine yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri