Elenmiş un ile katı bir hamur yapın, cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatın ve 6-7 gün bekletin (biz çocuklar için 3-4 gün bekletiyoruz, ne kadar bekletirseniz o kadar ekşi tadı olacaktır).
Hayırlı akşamlar diliyorum, öncelikle ekşi mayayı nasıl yapabilirsiniz onu belirteyim. 1 çay bardağı ev yoğurdu ile aldığı kadar unu kaşıkla karıştırıp cıvık bir hamur elde edin. Bu hamuru hava sıcaklığına bağlı olarak 3 5 gün bekletin hamur ekşiyip göz göz olacaktır.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir. Enzimlerin ve aminoasitlerin kaybı ise tarhananın besin değerinin azalmasına neden olur.
En az 10 gün en çok 20 gün içinde oluyor. 2 gün sonra yarım çorba kasığı tarhana yarım çorba kasığı yoğurt koyup karıştırıyoruz. Ve günler geçtikçe sanki kenarları köpük köpük baloncuklar oluyor ben mayamı 10 gün tuttum ve harika bir ekmek oldu.
İlgili 22 soru bulundu
Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Nemli bir yerde yaşıyorsanız tarhanayı kurutmak sizin için oldukça zor olacaktır.
Tarhana, doğru koşullar sağlandığında uzun süre bozulmadan saklanabilir. Ancak bozulduktan sonra kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Tarhana, hazır olarak satın alınacaksa mutlaka kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde kısa sürede bozulmalar gerçekleşebilir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Tarhanada bolca probiyotik ve vitamin oluşmasını sağlamak için yapmanız gerekense doğal bir maya (tarhana veya ekşi maya) kullanmak, tarhanayı her gün besleyip yoğurmak ve fermantasyon sürecinde uygun sıcaklıkta ve güneş görmeyecek şekilde bekletmektir.
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Tarhana hamurunu yeterince bekletmiyorsunuz
Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhana neden ekşir? Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Yaş tarhananın bekletilmesi 5 - 7 günü aşınca ekşilik kazanır.
Kuru tarhana sıcak suda bir müddet ıslatıldığında pişirirken topaklanma sorunu ortadan kalkacaktır. Böylelikle çorbanız pürüzsüz bir görünüme kolaylıkla ulaşabilir.
Elekten geçen tarhana 3-4 gün de serilerek kurutulur. Tarhana olduktan sonra cam kavanozuna konur. Bu şekilde 2 yıl raf ömrü vardır.
Diyelim ki bir şekilde tarhana veya kesme makarnanız böceklendi, fazla çoğalmadan fark ettiyseniz o zaman hala kurtarma şansınız var demektir. Hemen malzemenizi büyücek bir tepsiye yayıp üzerini örtmeden güneşe koyunuz. Ara sıra karıştırıp havalandırarak birkaç gün içinde böceklerden kurtulabilirsiniz.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Kilitli poşetlere koyup, dondurucuda saklayın, ben büyük poşet almışım, siz orta boy alın, orta boyda dondurucudan çıkarınca beş dakika sonra ikiye bölüyordum, büyükte üçe böleceğim. Harika oluyor tavsiye ederim.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Uzun süre havasız kalan tarhana bakteri üretimine yol açar ve kısa zamanda tazeliğini yitirerek bozulur. Tarhanayı ister bez torbada ister cam kavanozda saklayın; ortamın sık havalandırılan, hijyenik ve fazla nemli olmamasına dikkat edin. Tarhananın güneş ışığını arada bir görmesinin bir sakıncası yoktur.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri