Aşılardan önce veya sonra yıkama yapmamda bir sakınca varmı ? Zorunluluk olmadıkca kedileri yıkamaya gerek yoktur. Eğer mutlaka yıkamak gerekiyorsa aşıdan en az 2 – 3 gün önce ve 4 – 5 gün sonra yıkayabilirsiniz.
Ayrıca belirtmek gerekirse; iç-dış parazit ve tüm aşı uygulamalarından sonra en az 2 gün beklemelisiz.
Pire damlasını uyguladıktan sonra en az 48 saat boyunca kedinizi yıkamaktan veya taramaktan kaçının.
İlaç uygulaması yapılmadan önce kedinizin yıkanmamış olması gerektiği gibi ilaç uygulamasından sonra da kedinizin yıkanmaması gerekir.
Bu nedenle ense en ideal tercihtir. Kedi dış parazit aşısı uygulandıktan sonra kedinin ense bölgesine dokunulmaması, bölgenin taranmaması çok önemlidir. Kedilerde iç parazit aşısı ise genellikle enjeksiyon yöntemi ile uygulanan bir aşıdır. Veteriner hekim tarafından yapılacak aşı kalça bölgesine uygulanır.
İlgili 32 soru bulundu
Şimdi bu aşamada bir diğer merak edilen sorunun yanıtı vermek gerekir ise kedilerde dış parazit damlası kaç günde etki eder sorusunun yanıtı kedinin bünyesinde bulunan parazitin yoğunluğuna ve türüne göre değişebilmekle beraber 24 saat içinde etkisini göstermeye başlar.
Çünkü dış parazit damlalarının çoğu sadece erişkin parazite etki ederler. Larva forma da etkili damlalar bulunsa da pire yumurtalarını ne yazık ki yok edemezler. Bu sebeple pirelerin yumurtadan ergin forma kadar olan yaşam sikluslarını kırmak amacıyla her ay hayvanlarımıza önlem amaçlı dış parazit uygulamalıyız.
Bu konuda en iyi zamanlamayı veteriner hekiminiz yapacaktır. Aşılardan önce veya sonra yıkama yapmamda bir sakınca varmı ? Zorunluluk olmadıkca kedileri yıkamaya gerek yoktur. Eğer mutlaka yıkamak gerekiyorsa aşıdan en az 2 – 3 gün önce ve 4 – 5 gün sonra yıkayabilirsiniz.
Bartonella henselae isimli bakterinin neden olduğu “Kedi Tırmığı Hastalığı” pirelerden kedilere, kedilerden de insanlara geçebilen zoonoz bir hastalıktır.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır.
Pire taşıyan kemirgenlerin istenmeyen şekilde evlere girmesi kedilerin dış parazit riski yaşamasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Kedinin tasma ile dışarıya çıkarılması, kontrollü de olsa gezmesinin sağlanması kedinin dış parazitlere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Kısacası kediden parazit bulaşır mı? sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Pirelerin kedilere nasıl bulaştığını ve nasıl bir süreç içerisinde çoğaldıklarını öğrendiğimiz takdirde ev kedilerinde pire olup olmadığını çok basit şekilde öğrenebiliriz.Ancak kısaca bu soruya cevap arıyorsanız , evet ev kedileride pirelenir.
Kedime dış parazit aşısı yaptırmazsam ne olur? Yavru ya da yetişkin olmaları hiç fark etmez. Çünkü tüm evcil kediler dış parazit aşısı olmalıdır. Oldukça bulaşıcı olan dış parazitlerin önüne geçmek için aşılarının yapılması gereklidir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Beslenme, mevsim, dış ortamdaki parazit yoğunluğuna göre Hekim tavsiyesi ile 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Beslenme, mevsim, dış ortamdaki parazit yoğunluğuna göre Hekim tavsiyesi ile 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Yavru Kedilerde 21 gün ara ile 2 Doz uygulanmalıdır. Yetişkin Kedilerde yılda 1 Doz tekrar edilmelidir.
İç parazit ilacı yan etkileri: Kusma ve ishal en bilindik yan etkileridir.
Kedinizle yatakta uyumak tamamen güvenliyken, kediyi sağlıklı ve temiz tuttuğunuz sürece çeşitli sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir. Kediler sizi hasta edebilecek birçok parazit ve hastalık taşırlar. Bu nedenle, kedinizi geceleri yatağınızın dışında tutmanız önemlidir.
Çocuklarımızın aşı vaktinden bir gün önce kayıtlı cep telefonu numaranıza mesaj alırsınız. Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.)
Ense damlası uygulamasından önce ve sonraki 3 gün yıkanmaması damlanın etkisi açısından önemlidir. Ense damlası uygulanan bölgenin 24-48 saat boyunca ellenilmemesi damlanın etkisini kaybetmemesi açısından önemlidir.
Bu damla çoğu zaman birkaç saat içerisinde etkisini gösterir ve köpeğinizi kısa bir süre içerisinde kaşıntıdan kurtarır. Veteriner hekiminizin önerdiği pire ilacı, birkaç gün içerisinde tamamen etkisini gösterecek ve köpekteki tüm dış parazitleri öldürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri