Dış cephe mantolama sistemleri, yapı dış duvarlarını çepeçevre sararak ısı köprülerinin oluşumunu engeller ve enerji kayıplarının önlenmesinde büyük rol oynar. Yapıların, maliyet avantajı açısından en ısı verimli şekilde oluşturulabilmesi fırsatı, tasarım ve inşaat aşamasında ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle, enerji verimliliğini artırır ve ısı kayıplarını azaltarak ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürür. Ayrıca, iç mekan konforunu artırır ve dışarıdaki gürültüyü engelleyerek daha sessiz bir ortam sağlar. Yalıtım aynı zamanda yapısal dayanıklılığı artırır ve binanın ömrünü uzatır.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım - satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Mantolama, en basit tabiriyle, binaların ısı kaybının minimize edilmesi amacıyla dış cephelere yapılan kaplama işlemidir. Enerji tüketiminin azalmasıyla kış aylarında ısıtma, yaz aylarında da soğutma giderlerinde tasarruf sağlarken, bina içindeki rutubeti önler, sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşturur.
Yapıların uzun ömürlü olmasını sağlayan su yalıtımı; konforlu, sağlıklı ve güvenilir bir ortamın sağlanabilmesi için su ya da nemin yapıların bir kısmına zarar vermesini önleyebilmek amacı ile yapılmaktadır. Su yalıtımı sayesinde binalar korunur ve deprem tehdidi nedeni ile can ve mal güvenliği sağlanmış olur.
İlgili 21 soru bulundu
Daha Güçlü ve Daha Uzun Ömürlü Yapılar. Isı yalıtımı, ısı hareketlerini ve buhar yoğuşmasını azaltır. Bu da, yapıda oluşabilecek nem, küflenme, donma, bozulma, demir aksamının çürümesi gibi korozyonların önüne geçerek yapının korunmasına yardımcı olur.
Isı yalıtımı ısı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar. 2. Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır. Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
Uygun Ortamın Oluşması Mantolama yaparken hava koşulları da önemlidir. Dış cephe mantolamanın yapılması için hava sıcaklığın +5 ile +30 derece olması idealdir.
Mantolama uygulaması özellikle kış aylarında önemli bir yalıtım sağlar. Bu uygulamalar, yaz aylarında sıcak havayı dışarıda bırakırken, kış aylarında ise dondurucu soğukların ev içerisine girmesine engel olur. Mantolamanın enerji tasarrufu sağladığı, birçok çalışma ile ortaya konmuştur.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Depremler sırasında yapıların dayanıklılığı oldukça önemlidir. Mantolama uygulamaları, binaların daha dayanıklı hale gelmesini sağlayarak deprem sırasında oluşabilecek hasarları minimize eder. Özellikle deprem bölgelerindeki yapıların mantolanması, deprem sonrası toparlanma sürecini hızlandırmak için oldukça önemlidir.
Dış cephe mantolama sistemleri, yapı dış duvarlarını çepeçevre sararak ısı köprülerinin oluşumunu engeller ve enerji kayıplarının önlenmesinde büyük rol oynar.
Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir.
Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu ürünler gıda sektöründe de güvenle kullanılmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde 1980'lı yıllardan bu yana EPS ısı yalıtım levhaları bina mantolamasında güvenle tercih edilmektedir.
Plastik malzemeler dünyada yok olma süreleri çok uzundur ancak görevini yapamazsa bu durum bir şey ifade etmeyecektir. Genel olarak firmalar sizlere 5 ile 10 yıl arasında garanti vermektedir. Bu süreler sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorun firmaları ilgilendirmemektedir.
2- Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.!
Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz.
Kanun hakkında detaylı bilgiye; mantolama kanunu resmi gazete linkimizden erişebilirsiniz. Aslında kanunun belirttiği müeyyideler; ısı yalıtımı olmayan binalara ceza olarak değil, enerji kimlik belgesi olmayan yapılara ceza şeklinde açıklanmalıdır.
Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar.
Dış cepheye uygulanacak doğru bir ısı yalıtımı ile %60 a varan enerji tasarrufu sağlanabilir. Optimal sıcaklığın sağlanması termal konforu da beraberinde getirir. Yaşam ya da çalışma alanlarında ısı dağılımı çok daha dengeli olacağı için yapılan tüm aktivitelerde verimlilik artışı sağlanır.
Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatır, Binanın onarım masraflarını azaltır, Binanın dış cephesini güzelleştirir, Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Faturalarda tasarruf etmenin yollarından biri dış cephe yalıtımı. Isı yalıtımı binalarda ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri