Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Soyanın ekstrüzyon ile sıkılması sırasında sıcaklığın yeterli seviyeye yükselmesi sayesinde soya keki bu koşulu yerine getirmektedir ve yumurtacı tavuklarda diğer yağlı tohumların ve soya küspesinin yerine kullanılabilir.
Soya Kabuğu Besi Hayvanına Yarar mı? Soya kabuğu, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde yararlı maddelere sahip değerli bir besin kaynağıdır. Soya kabuğu yalnızca hayvan rasyonlarına katkı sağlamaz, yem üretiminde ek kaynak olarak da tercih edilir.
Dünyada, soya küspesi büyükbaş ve küçük hayvanların beslenmesi ile kanatlı endüstrisiyle pet hayvanlarının beslenmesinde önemli bir protein kaynağıdır.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
İlgili 42 soru bulundu
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; soya testesteron üretimini düşürüyor.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Dünyada, soya küspesi büyükbaş ve küçük hayvanların beslenmesi, kanatlı endüstrisiyle pet hayvanlarının beslenmesinde için önemli protein kaynağıdır. Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir.
Bunu karşılayacak rasyonda 2.8kg İBP ve 1.8kg bypass proteini içermelidir. Rasyona katılan kaba ve kesif yem miktar ve kalitesine bağlı olarak bu hayvanın günlük protein ihtiyacını karşılamak için 3 ila 5kg soya küspesi gerekecektir.
[13] da soya kabuklarında kül (%4.21), nem (%9.95), karbonhidrat (%11.5), protein (%4.72), yağ (%1.69) miktarlarını belirlemişlerdir.
Buğday samanı aşağıdaki analiz sonuçlarından da anlaşılacağı üzere düşük kaliteli bir yemdir: TDN %42.5, NDF %73, ADF %49.4, ham protein %4.8 ve ham kül %7.6.
İçeriğinde hayvan sağlığı ve verimine zararlı unsurlar da taşıyan pamuk tohumu küspesinin sığırlar için hazırlanan kesif yem karışımlarında en fazla %25 oranında yer alması veya 100 kg canlı ağırlık için günde en fazla 600 gr verilmesi önerilmektedir. Ancak, gebe sığırlara bu oranların altında verilmesi daha uygundur.
Düşük yağlı Mısır Özü Küspesinin protein içeriği %18 ila %22 arasında değişmektedir.
Pamuk çekirdeği dışındaki kozanın çekirdekten ayıklanmasından sonra ayrıca preslenmesi sonucu oluşan küspe çeşididir. Yüksek ısıda imal edilmesinden dolayı zararlı mikroorganizmalar ve toksik maddeler ortadan kaldırılmış olur.
Pamuk küspesi nedir nasıl kullanılır ? (vitamin ve besin değeri kaybolmadan) bünyesinde zararlı virüs, bakteri, mikrop, mantar ve zehirli toksik maddeler barındırmaz. Hazmı son derece kolaydır. Pamuk Küspesi, inek ve çiftlik hayvanları beslenmesinde kullanılmak üzere yem hammaddesi olarak Kullanılmaktadır.
Bazı küspe çeşitlerinin detaylı incelemesini aşağıda bulabilirsiniz. Protein değerine en çok sahip olan küspe, soya küspesidir. Soya küspesi genellikle genç hayvanlarda ve kanatlılarda kullanılır. Kanatlı hayvan grubunda karma yem yaparken %40'a kadar oranlayarak soya küspesi dahil edebilirsiniz.
Alınan son karar ile birlikte bu sayı toplamda 36 oldu. Ülkemizde genetiği değiştirilmiş mısır ve soya ürünlerinin sadece hayvan yemi ya da yem ham maddesi olarak kullanılmasına izin var. GDO'lu soya ve mısırın insanların yediği gıda maddelerinin üretiminde kullanılması yasak.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %5 indirimle Bağdat Baharat 1 kg Soya Kıyması 179 TL'ye, %6 indirimle Soyfleks Karamelize 30 kg Soya Kıyması 1.651 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bir dekara (1000 m2) atılacak tohumluk miktarı, 100 tane ağırlığına göre değişir. Eğer tohumlar iri ise (yüz tane ağırlığı 18 g) 7-7,5 kg, küçük ise (yüz tane ağırlığı 15 g) 6-6,5 kg'dır. Tohumların çimlenme yeteneğinin en az % 90 olması istenir. Soya yetişme süresi boyunca bir dekara 500-600 ton su ister.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Çoğu soya fasulyesi GDO'lu olsa da bu bütün soya fasulyelerinin GDO'lu olduğu anlamına gelmez. İnsanlar tarafından direkt olarak en çok tüketilen soya ürünleri olan tofu, soya sütü ve tempeh GDO içermeyen ürünlerdir ve ürün paketlerinin üstünde GDO içermediği de belirtilmektedir.
Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak, “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'ne göre soya testesteron üretimini düşürüyor. Harvard Üniversitesi de soyanın sperm sayısını yüzde 32'ye kadar azaltabildiğini ortaya koydu.
1.Soya Sütü Östrojeni Arttırır
Soya, insan vücudundaki östrojene benzeyen bitki bileşenleri olan fitoöstrojenler bakımından son derece zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri