Karıncalarda bulunması nedeniyle formik aside karınca asiti de denir. Serbest olarak karıncalarda bazı tırtıl çeşitlerinde bulunur. Isırgan otu yapraklarında bağlı olarak (esterleri şeklinde) bulunur.
Formik asitin diğer bir adı da karınca asididir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında rastlanmış ve buradan çekilerek elde edilmiştir. Endüstriyel olarak formik asit metanol ve karbonmonoksitin tepkimesinden oluşan metil formatın sodyum metoksit eşliğinde su ile tepkimeye girmesiyle elde edilir.
Formik asidin önemli bir kullanımı, hayvancılık yemlerinde bir koruyucu ve anti bakteriyel madde olarak kullanılır. Kireç çözücü ve tuvalet klozet temizleyicisi gibi çeşitli temizlik ürünleri için mineral asitlerin yerine formik asit de kullanılır . Tekstil sektöründe boyama ve finişing işlemleri sırasında.
Uyarı Kelimesi Tehlike Tehlike açıklamaları H302 Yutulması halinde zararlıdır. H314 Ciddi cilt yanıklarına ve göz hasarına yol açar. H331 Solunması halinde toksiktir. Önlem açıklamaları P280 Koruyucu eldiven/koruyucu kıyafet/göz koruyucu/yüz koruyucu kullanın.
Emici ped çıtalar üzerine yayılır ve bir şırınga ile 30 ml %65'lik Formik asit pede enjekte edilir. Eğer sıcaklık 25°C'nin üzerinde veya salkım dip tahtasına yakınsa, ped dip tahtasına yerleştirilebilir. Tedavi toplam 3-5 uygulama olacak şekilde 1-4 gün (buharlaşma durumuna göre) aralıklarla tekrarlanmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde, organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında, bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
800081 Formik Asit - Fiyatı 364,00 TL.
Formik asit, arılarda oluşan Varroa paraziti ile mücedele için kullanılan bir üründür. Organik bazlı bir asit olduğu için arıda iz ve kalıntı gibi olumsuz durumları oluşturmaz. Bal hasadı tamamlanıp arıların dinlenmeye çekileceği zaman yapılması tavsiye edilir.
Balın içerisinde de doğal olarak bulunan, Varroa mücadelesinde etkin şekilde kullanılan formik ve oksalik asitin bala kalıntı bakımından hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır. Karboksilik asitlerin en küçüklerindendir (en küçük olan formik asittir).
Formik Asit Ahşap şeritleri çerçevelerin üzerine yerleştiriniz. 1-5 çıta arılar için 1 ahşap şerit 5 ve üzeri çıta sayısına sahip arılar için 2 ahşap şerit uygulayınız. Uygulamalarınızı koruyucu eldiven, gözlük ve maske ile yapınız. Uygulamadan sonraki 15 dk arılarınızı herhangi bir olumsuzluk için gözlemleyiniz.
Formik asit (Latince: Acidum formicum ) metanoik asit veya hidrojen karboksilik asit olarak da adlandırılır. Butirik ve asetik asitlerle birlikte, insanlar tarafından bilinen hidrokarbonlardan oluşan en basit organik kimyasal bileşikler olan karboksilik asitler grubuna aittir.
Bazı asitlerin bulundukları yerler
Askorbik asit (C6H8O6, C vitamini): Turunçgillerde bulunur. Benzoik asit (C7H6O2) : hazır meyve sularında bulunur. Bütirik asit (C4H8O2) : tereyağında bulunur. Folik asit (C19H19N7O6) : çilekte bulunur.
Karboksilik asitlerin en basit olanıdır. En çok kullanılan diğer ismi Metanoik Asittir. İlk olarak karıncaların gövdeleri damıtılarak izole edilmesiyle elde edilmekteydi. Bu nedenle Formik Asit'e latince bir kelime olan formica denildi.
Hazne içi 5*20*130mm. ölçülerinde yaklaşık 13ml. alıyor. Kovanlar öne doğru eğimli olduğundan ağzına kadar doldurulduğunda 10ml.'den fazla almıyor. Formik asit yakıcı olduğundan arıların üzerine dökülürse arılar ölür, bunun için hazneye asidi dökerken arıların üzerine dökülmemesine dikkat etmek gerekir.
Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir. Nektar arılar tarafından toplandıktan sonra vücut içinde ve kovandaki petek gözlerinde fiziksel-kimyasal değişikliklere uğratılarak bala dönüştürülüp petek gözlerinde depo edilir.
Arıların, yavru yetiştirme için B vitamini kompleksine ihtiyaç duyduğu düşünülmektedir: tiamin, riboflavin, nikotinamid, piridoksin, pantotenik asit, folik asit ve biyotin. Askorbik asit (C vitamini) damızlık yetiştiriciliği için de gereklidir.
Sonbaharda kapalı yavrunun sona erdiği, son bal hasadından sonraki dönem varroa mücadelesinde ilaç uygulamak için uygun bir zamandır.
Varroaların erkek arı gözlerini tercih etmesinden yararlanılarak kovandaki varroa sayısını azaltmak amacıyla uygulanır. Kovanda bulunan çerçevelerdeki bir petek orta kısmından veya alt kısmından kesilerek alınır. Arılar bu kesilen kısma erkek arı gözleri örerler ve ana arı bu gözlere dölsüz yumurta bırakır.
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
Formik asit, organik esaslı ve karınca ile ısırgan otunda olmasına rağmen sentetik olarak üretilmektedir. Arıcılık alanında ruhsatlı ilaçlardaki kimyasallar balmumunda kalıntı bırakırken, formik asit uçucu olduğu için peteklerde kalıntı bırakmaz.
Formik asit uygulama sıcaklığı gün içi uygulamalarda 12-20ºC gece ve sabah uygulamaları 20-25ºC sıcaklıklarda yapılmalıdır. Üstten uygulamalarda %60 alttan uygulamalarda %60-85 yoğunluklarda formik asit kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri