Gaita testi, bağırsaklarda herhangi bir enfeksiyon ve bakteri olup olmadığını kontrol etmek, sindirim sistemi ve gastrointestinal kökenli bir hastalık varlığının bulunup bulunmadığını belirlemek için dışkıdan alınan örnek ile yapılan testtir.
Gaita kültürü: Özellikle kronik ishal gibi mide-bağırsak sistemine ait şikayetlerde çeşitli mikrobiyolojik hastalık etkenlerinden şüphelenildiğinde, gaita kültürüne başvurulur. Bu yolla, gaita içinde ishale yol açabilecek enfeksiyon etkenleri kültürde çoğaltılarak tanı konur.
Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Gaitada gizli kan testinin pozitif olması, anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Gaita tahlili alındıktan sonra derhal soğuk bir ortama alınmalıdır. Ortalama 48 saat etüve yerde bekletilip mikrobiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeye alınır. Patojen bakteri üreten kültür sonuçlarının çıkması 2 – 3 günü bulabilir.
Gaitada kan olup olmadığı hakkında veri kit kullanımı sonrası yaklaşık 10-15 dakika içerisinde belirlenebilir.
Söz konusu siyah renk, üst gastrointestinal sistemde meydana gelen kanama sonucunda sindirim boşluğuna akan kandan kaynaklanır. Sindirim sisteminde buluna kan mide asidi ve bağırsak enzimlerince sindirilmesi sonucunda siyah, zift gibi yapışkan bir karakter kazanır.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Gaitada lökosit görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi olayın bulunabileceğini düşündürür.
Gaita incelemelerinde bu test özellikle kullanılır. Buradaki amaç parazit olup olmadığını kesin bir şekilde öğrenmektir. Kişiden gaita örneği alındıktan sonra lamel üzerinde gaita örneği seyreltilir ve mikroskop sayesinde incelenir. Eğer ki gaita örneği kişiden sabah saatlerinde alınmış ise direkt inceleme yapılır.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır. Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, ishal ortaya çıkar. Ayrıca kabızlık olabilir.
Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.
Laboratuvar testleri arasında gaita testi, doğruluk ve güvenilirlik açısından yüksek veri sağlar. Sindirim sistemi hastalıkları, ishal, kabızlık, dışkı kaçırma nedenlerinin yani sıra kolon kanseri, bağırsak iltihaplanmaları gibi durumlar hakkında kesin veriler elde edilebilir.
Gaitada lökositin görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi bir durumun olabileceğini düşündürmelidir.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Başta karın ağrısı olmak üzere ishal ve kabızlık gibi dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder. Bu ve benzeri pek çok belirti ile tanımlanan bir çeşit bağırsağın kasılma-gevşeme ritmi bozukluğu hastalığıdır. Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri