Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Çikolatanın anavatanı Orta ve Güney Amerika. Avrupalılar 15. yüzyılda istilaya başladıklarında Aztekler'de görüyorlar kakaoyu.. Aztekler kakao içinden çıkan çekirdekleri kurutuyor, mayalanmaya bırakıyor, öğütüp bir hamur haline getiriyor.
Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine mısır unu, biber ve diğer baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
İlgili 39 soru bulundu
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
Kayıtlara göre Osmanlı'ya 17. Yüzyıl'da bir İtalyan seyyahla geliyor bu leziz yiyecek. İtalyan seyyah, İzmir'de bir 'seyde ağasına' çikolata ikram ediyor.
Çikolata Osmanlı'ya ne zaman ve nasıl geldi? Dünya üzerindeki varlığı milattan önceye, Olmek topluluğuna dayandığı düşünülen kakao ağaçlarından bu yana çikolata hayatımızda aslında. Ama çikolatanın bu topraklara gelmesi, Osmanlı mutfağına giriş yapması görece çok daha yeni bir tarihe, 17. yüzyıla dayanıyor.
1 Godiva, Belçika
Tabiki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas. Bunları Not Edin: Dünya'nın en iyi çikolatalarının üretildiği Brüksel'deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.
Çikolatanın başkenti olarak bilinen Belçika'da çikolata müzeleri, kokusuyla büyüleyen fabrikaları ve elbette çikolata dükkanları sizi kendine çekecek. Sadece çikolata yemek için bile Brüksel'e uçak bileti alabilirsiniz.
1) Vakko Patisserie
Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
Sıcak çikolatanın tarihi 1500'lü yıllara kadar dayanıyor. Ana vatanı Meksika olan bu içecek, soğuk olarak hazırlanabilse de bölgede daha çok sıcak olarak tüketiliyordu. Doğrudan kakao çekirdekleriyle hazırlandığında tadı oldukça acı olan bu içecek; vanilya, bal, çiçek özleri ve çili biberiyle lezzetlendiriliyordu.
'Gerçek' çikolata, kakao çekirdeğinden elde edilen iki malzeme (kakao kütlesi ve kakao yağı) ile şeker kullanılarak yapılır. Bitter çikolata yapımında bunlara ek olarak şeker, sütlü çikolata yapımında ise şeker ve süt tozu eklenir.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
1875'te İsviçreli Daniel Peter sekiz yıllık bir çabanın ardından çikolatanın özüne yoğunlaştırılmış süt katmanın yolunu bularak bugünkü sütlü çikolatanın babası oldu.
Çikolatanın temel bileşeni olan kakaodan başlayım. Kakao, Afrika ve Güney Amerika‟da yetişen Theobroma cacao adlı, boyları 4-15 m‟yi bulan kakao ağacında yetişmektedir.
Frrrozen Haute Chocolate
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür.
Pazar Araştırma şirketi Statista'nın verilerine göre, kişi başına yıllık çikolata tüketiminin 9 kilogram olduğu İsviçre, dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi.
Dünyanın en büyük çikolatası olarak guinnes rekorlar kitabına giren bu çikolata tam olarak 5 ton ağırlığındadır. Ermenistan'da bir fabrikada bundan 8 yıl önce dünyanın en büyük tablet çikolatası üretilmiştir. Bu çikolata 6 metre uzunluğunda ve 27 cm kalınlığında.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Kakao bitkisi Amerika'nın ekvatoral bölgelerine özgü tropikal bir ağaçtır. "Theobroma cacao" ya da Hint bademi olarak da bilinir.
Kakao meyvesi nerede yetişir? Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri